Sandstorm

Legendární taneční hit Sandstorm slaví 20 let

Sandstorm je jeden z nejslavnějších výtvorů v taneční hudbě, který se stal nadčasovou klasikou v takzvané “zlaté éře” na konci 90. let a začátku 21. století.

Je to track, který se objevil v nespočtu kompilací, představil mnoho mladým lidem taneční muziku a v poslední době se stal něčím jako “dvojsečným mečem” díky tomu, že byl hrán na významných nehudebních akcích a je hojně užíván jako meme. Ano, nemluvíme o ničem jiném, než o tracku Sandstorm od DJe a producenta Darude z roku 1999, který nyní slaví své 20. výročí!

Příběh této skladby byl už vyprávěn mnohokrát, ale i tak si ho pojďme ve zkratce připomenout. Ville Virtanen v 90. letech tvořil “happy-hardcore”, než vznikl nový taneční styl Eurodance, který se později usadil jako trance music. V roce 1999 přišel nový záblesk inspirace z patche “User 11“, nazvaného “Sand Storm”, pro syntetizátor JP8080, což je jednotka, která definuje trance music. Byl to taky první track, na kterém Darude spolupracoval s Jaakkem Salovaarem, což je zkušený finský producent, který se snažil dosáhnout celosvětového úspěchu s projektem Bomfunk MC’s, zejména s trackem ‘Freestyler’, který byl poprvé vydán ve stejném měsíci. Jaakko pracoval pod pseudonymem JS16 společně s Villem a track Sandstorm dokončili za pouhý týden. Hned poté ho vypustili do světa.

Cesta k úspěchu začínala opravdu pomalu – track byl vydán nejdřív 16 Inch Records pouze ve Skandinávii, ale rychle byla smlouva podepsána i s britským Neo Records a track se začal hrávat i v klubech. Jako je tomu i dnes, track ze začátku prvních několik měsíců sloužil jako “undergroundový” track, ale během jara a léta roku 2000 se Sandstorm stal základem pro další tracky taneční muziky.

Před několika lety se track stal něčím víc. Od roku 2009 byl totiž hrán během fotbalového utkání South Carolina Gamecocks. Zprvu se jednalo pouze o náhodu, ale později skladba byla něco jako hymna pro tento tým. Nejdůležitější je ale spíše to, že slávu si track získal spíš na internetu v podobě meme, kde když se uživatelé na platformách jako je Twitch a YouTube, ptali na jméno nějaké skladby, dostali vždy odpověď “Darude – Sandstorm” bez ohledu na to, na jakou skladbu se ptali.

Sandstorm

Takže pokud už track máte rádi nebo ho přímo nenávidíte, je to rozhodně skladba z klasické taneční hudby, která už mezi námi koluje opravdu dlouho.

Zdroj: weraveyou.com
KRYSPEE

DJ, pianista a milovník tech-house music.

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.