Top 5

TOP 5 první poloviny roku 2017 – Tomáš Zbořil

První polovina roku je definitivně za námi, a tak by to chtělo udělat si menší shrnutí těch nejlepších tracků. Každý den v tomto týdnu vám přineseme Top 5 nejoblíbenějších tracků několika členů OneZoo Music.

Tomáš Zbořil

Půl roku za námi, opět je tu léto a skoro jako každý rok – nejlepší tracky za celý rok vyjdou před nebo krátce po Miami, poté je demo email dost často plný hovadin kopírující ony tracky ve špatném podání nebo prostě není dostatečný počet kvalitních tracků pro podepsání. Letos se to trochu mění, jelikož kvalitní labely mají naschedulované releasy i pro tohle těžké období mezi WMC a ADE. Tak jdem na to tedy – 5 tracků, které stojí za hřích vypíchnout buďto kvůli své originalitě nebo díky umělci, který za ním stojí.

Third Party – Without You

Dlouho jsem přemýšlel, který track z potažmo nejlepšího alba tohoto roku “HOPE” od Third Party vybrat. První album tohoto anglického dua vyšlo 24. února a o všechno se postaral tým z Armady. Každý věrný fanoušek čekal, s čím vším chalani vyjdou ven a popravdě takový nášup kvalitního progressive otevřel ústa snad každému. Po dlouhé době jsem je opět slyšel na londýnské edici Steelyardu od Creamfields, kam si je pozvali Axwell s Ingrossem. Pánové Third Party  strčili svým setem do kapsy naprosto všechny. Po tomto setu před svým domácím publikem mi na pomyslné top příčce utkvěla právě skladba Without You”. Výborný vokál, krásně provedený break s plynulou gradací do explodujícího dropu s progresivní melodií. Když tu melodii huláká 10 000 lidí, tak to má prostě svoje kouzlo. Co víc ke klukům napsat – stejně jako ostatní artisty v topce patří mezi jedny z nejschopnějších a i když nemám rád to slovo tak “nejtalentovanějších”. Ve výsledku je talent k ničemu, stačí tvrdě sedět pěkných pár let ve studiu a evolvovat svůj sound do alba, kde je jeden track lepší než druhý. Klobouček, doporučuji trochu osvěžit hudební obzory, pokud o klukách nevíte.


Klahr & KEV – Dreaming Wild

Druhým trackem v pořadí zabodoval hudební genius Klahr ze severských zemí, resp. Švédska. Proč hudební génius? Jeho EP “Dreaming Wild” je průřez několika styly v naprosté top kvalitě po produkční stránce. Pod křídla Axtone se dostal po zaslání tracku a potažmo za 12 měsíců se objevil “Sapphire”, který premiérově zaznělo na hlavní stagi Tomorrowlandu. Víme, jak probíhají přípravy na mainstagové sety, takže to byla docela slušná výhra. Druhý kousek “Lyon” naopak zazněl v posledním djském setu Aviciiho. Uši A&R týmu u Axtone dostávaly solidní dávku materiálu co každý týden a ve výsledku z toho byla jedna z hlavních aktuálních spoluprací pro tento label. Rok na to dává Klahr svůj debut přímo na Axtone stagi plavající uprostřed areálu Tomorrowlandu. Posléze dává dokopy jeden šperk za druhým a je z toho tohle vynikající EP. Silné slova vokálů, pestrý mix stylů a s kvalitou produkce se budu už opakovat. Ladies & gentlemen – Klahr.

Shapov – Some People

Do třetice všeho dobrého tu máme zástupce ze Smolensku – Shapov. Jedná se o jednoho z členů Hard Rock Sofa, který se hold vydal na svou vlastní dráhu v roce 2015. Proč? Jako hlavní důvod udává fakt, že je na vše sám. Na nikoho se nemusí ohlížet nebo dělat kompromis v rozhodnutích. Chtěl si holt jet svůj vlastní zvuk a pro odpálení nového artist-jména si nemohl vybrat lépe. Šup tam pár kolaborací, ať se o ten nový projekt začnou zajímat i ostatní, kteří znají třeba Hard Rock Sofu, ale nevědí o mé story. Zatím nejlepším kouskem dle širší posluchačské veřejnosti byl Belong” dokopy s Axwellem. Profesor sám referuje a dohlíží, co Shapov ve své kuchyni právě vaří. Druhým velkým mezníkem je EPčko Four Corners na němž je i kousek Some People”. Opět neskutečný vokál, krásně propracovaný break, víceméně ojedinělý sound i přes fakt, že drop je méně “bigroom trash feeling” pro velké festivaly. Holt jeden z těch tracků, které jsou výborné na poslech i pro méně zainteresované fanoušky. Tyhle tracky v sobě prostě mají i něco víc, než jen tupé plucky a kicky na skákání, ale to je už jiná story. Klobouček!

Tom Staar – Drift

Dalším z producentů nejvyšší úrovně je mistr Tom Staar. Poprvé jsme se potkali na maině Mácháče 2013 a už v té době měl jednu z pozic v mém spotlight. Tom Staar holt od začátku své kariéry již ušel nějaký ten kousek, někteří jste na něj možná poprvé narazili při společném remixu s Kryderem na “Don’t You Worry Child” od nějakých 3 švédů. S Chrisem toho mají společného hned několik. Před rokem spustili svůj label Cartel a dávají ven dost slušný materiál. Po nedávném rebrandu labelu Steva Angella, S-ZE se i Tom objevil v hledáčku pro release nějakého toho tracku. On to však není jen tak obyčejný track. Skvělě propracovaný sound, výborný drive od spodu doplněn typickým ibiza-feeling beatem. To je taky aktuální útočiště a bydliště Toma. Progressive je díky těmto trackům stále progressivem a Tom naštěstí nenaskočil na obří vlnu tribaltribaltribbbaaal perkusí v dropech jedno za druhým, drží si stále svůj sound. Tohle je Drift”.

EDX – All I Know

Tracků do top 5ky jsem měl vybráno hned několik, no vleze se jich jen 5. Proto tu je EDX, stálice scény, se svým All I Know” jakožto jedním z mála normálních releasů Spinninu v tomto roce. Proč tento track? Je zcela specifický, ať už svým kickem nebo catchy piankem. Prostě skvělý originální kousek jak dělaný pro letní večery na Ibize. EDX je znám svou kvalitkou, proto je třeba úsměvné vidět ho ve společném remixu s Nora En Pure, ale jasný, eazy business. Ghostuje toho docela pořádnou dávku stejně jako téměř všichni výše zmiňovaní. Tak trošku něco z jiného kalíšku, tohle je jeho potenciální summer hit.

 

Výše vybrané tracky můžou být ovlivněné mým dlouhodobým hudebním zájmem a odporem k one hit wonders a artistech žijící díky hypu. To by však bylo na jeden sakra dlouhý článek, proto snad jen “Každá hudba je vždy vstupní bránou k nějaké lepší a kvalitnější hudbě.” – Laidback, ADE 2016

bonus: VINAI – Irrelevant Despasito (Spinnin Future Mix)

Tomáš Zbořil

DJ / Realista /  Upřímný kritik

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.