apple

Kolik činí příjmy ze streamů Apple Music, Spotify a YouTube pro umělce?

V dalších tech/industry článku se podíváme, jaké jsou čísla pro umělce, label ze streamů.

V jednom z posledních blog postů se bývalý CEO gigantické “Warner Music Group” Lyor Cohen obracel na fakt, že YouTube je hold stále podstatnou součástí hudebního průmyslu. Udával, že YouTube vyplácí $3 za 1000 streamů, což by ho řadilo na nejvyšší příčku.

S tím se ale neslučuje vydavatelská skupina RIAA a vyvrací výše zmiňované. Měsíc zpět Digital Music News publikovali článek zaměřující se na streamingové vyplácení. Porovnali osm hlavních streamingových platforem, z nichž YouTube vyšel právě na nejnižší příčce s $0,6 za 1000 přehrání.  Z nynějších odhadů resp. výsledků příjmů pro RIAA lze říci, že nejlépe je na tom Apple Music:

01-RIAA-Apple-Music-Spotify-YouTube

To se slučuje taky s druhým zdrojem od teamu IiB. Ti analyzovali data od nezávislých umělců a různých kanálů, jejich výsledky jsou i tak slušné (za 1000 streamů):

  • Apple Music: $6,40
  • Spotify: $4,40
  • YouTube: $0,70

Lyor Cohen udává, že YouTube pod hlavičkou Googlu přispěl do hudebního průmyslu celkově $2 miliardy, resp. $1 miliarda za posledních 12 měsíců. I tak se ale dá mluvit o pouhé špetce soli v porovnání s ostatníma platformama dle dat od RIAA a IiB.

Zdroj: Digital Music News

Tomáš Zbořil

DJ / Realista /  Upřímný kritik

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.