Gibson

Společnost Gibson prohlásila bankrot

Minulý týden se objevily neveselé zprávy o tom, že americký výrobce ikonických kytar, společnost Gibson, podala sama na sebe insolvenční návrh. Podle některých zdrojů má společnost dluhy minimálně ve výši 100 milionů USD, podle jiných dosahují prý až 500 milionů USD.

Podle dokumentů podaných k soudu v americkém státě Delaware má společnost Gibson v plánu řešit svůj úpadek formou reorganizace. Plán je to takový, že společnost zpeněží celou svou divizi elektronického spotřebního zboží, která se zaměřuje zejména na sluchátka, reproduktory a další příslušenství. Společnost má tedy v úmyslu se více soustředit na výrobu hudebních nástrojů a profesionálního ozvučení, což je oblast, kde jsou její tržby dlouhodobě stabilní.

Společnost Gibson byla založena již v roce 1894 v americkém městě Nashville. Jejich nejpopulárnější model elektrické kytary nazvaný Les Paul je jedna z nejprodávanějších kytar vůbec a hráli na ni ti nejslavnější muzikanti jako např. Eric Clapton, Jimmy Page (Led Zeppelin) nebo Pete Townshend (The Who). V současnosti má společnost Gibson něco málo pod 900 zaměstnanců. Jako dceřinné společnosti pak vlastní další slavné značky, jako např. klavíry a piána Baldwin nebo značku Wurlitzer, která se kromě klavírů a pián zabývá také výrobou varhan a jukeboxů.

Podle některých zdrojů stojí za dluhy společnosti Gibson stále tvrdší regulace na dovoz a vývoz palisandru, který je důležitou součástí při výrobě mnoha druhů kytar.

Zdroj: money.cnn.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.