Ableton

Ableton Live 10 oznámen: Co je nového?

Po bezmála pěti letech se uživatelé softwaru Ableton dočkají nové verze. Pojďme se společně podívat na zatím oznámené novinky.

Společnost Ableton minulý čtvrtek oznámila, že v prvním čtvrtletí roku 2018 chystá do světa vypustit novou verzi oblíbeného softwaru Live, jež ponese číslovku 10. Nové verze by měla podporovat široké spektrum hardwarových zařízení, měla by zásadně vylepšit uživatelské rozhraní co se týče skladby a mixu, přinést novou a větší zvukovou knihovnu a konečně by měla obsahovat plně zabudovaný “standalone” Max for Live.

Nový syntezátor Wavetable a tři nové zvukové efekty

Ableton

Nová verze Ableton Live dostane do vínku nový syntezátor nazvaný Wavetable a také 3 nové efekty:

  • Wavetable – jeho široká zvuková paleta je tvořena množstvím zvukových křivek, které byly odvozeny nejen od původních analogových syntezátoru, ale rovněž od jiných hudebních nástrojů či zvuků. Samozřejmostí jsou analogové filtry, oscilátory a další modulátory. Uživatelské rozhraní vypadá přívětivě, bude se tedy zcela jistě jednat o seriozního konkurenta syntezátorům, jako například Nexus, Sylenth či Spire.
  • Echo – jak již název napovídá, Echo si klade za cíl rozptýlit jednotlivé zvuky napříč celým spektrem a vytvořit tak jedinečnou atmosféru.
  • Drum Buss – který by se dal jinak také nazvat jako “tesařské kladivo pro bicí”. Pomocí tohoto efektu by mělo být možné zásadně měnit parametry bicích a perkusí.
  • Pedal – nabízí softwarovou obdobu kytarových pedálů, které by však podle všeho měly kromě kytary výborně spolupracovat také například s vokály či bicími.

Podstatné vylepšení uživatelského prostředí

Jednou z oblastí, na kterou nová verze klade důraz, je zpříjemění uživatelům Abletonu jejich práci co možná nejvíce. Kromě vylepšené grafické stránky tak jde i o velmi zásadní vychytávky, jako např.:

  • Capture – Ableton si nyní bude pamatovat určitý úsek hudby, který zahrajete, a jedním kliknutím bude schopen z něj vytvořit MIDI klip, to vše při zachování dynmiky a groovu.

  • Úprava několika MIDI klipů zároveň – No konečně! Nová verze Abletonu vám umožní prolnout několik MIDI klipů do sebe pro maximálně pohodlné zachycení not.

Ableton

  • Oblíbené – nově bude možné si v Abletonu uložit oblíbené zvuky/efekty apod. pod jedinou záložkou.
  • Skupiny v rámci skupin – zlepšuje možnosti orgnizaci v rámci projektu, kdy mohou být jednotlivé skupiny podřazeny pod další skupiny, čímž se zlepší přehlednost ve složitějších projektech.
  • Note chasing – nová funkce, která umožňuje MIDI noty přehrávat z jakékoliv jejich části, tzn. nikoliv jen od začátku.
  • Pojmenování vstupů – umožňuje uživatelům jednoduše pojmenovat vstupy podle aktuálně používaných nástrojů.
  • Mnoho dalších vylepšení mixdownu a upgrade stávajících efektů, jako např Utility či EQ Eight.

 Obohacená základní knihovna

Ableton

Pro ty, kteří jsou ponekud zklamaní tím, co nabízí zvuková knihovna současné verze Abletonu, je tady zřejmě dobrá zpráva.

  • Základní knihovna obdrží bohatší a propracovanější zvuky. Zároveň projde reorganizací, díky které by mělo být snadnější požadované zvuky dohledat.
  • Esenciální nástroje – jsou celkem čtyři nové balíčky, které obsahují synthy, elektrické klávesy a bicí.
  • “Sebrané kolekce” – nová verze Abletonu by také měla obsahovat žánrově laděné balíčky, tzn. například balíček nástrojů, klipů a samplů stylizovaných do Techna.

Vzhledem k tomu, kolik času uplynulo od vydání poslední verze Abletonu, není v silách tohoto článku obsáhnout všechny změny, které nová verze přináší. Za zmínku snad ještě stojí posílené pravomoce hardwarového sourozence Abletonu Live – Abletonu Push. Pokud máte zájem prozkoumat kompletní seznam změn, můžete tak učinit například zde.

Zdroj: djtechtools.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.