Spotify

Spotify obviněn z falšování počtu přehrání a podhodnocování umělců. Už zase.

Oblíbená streamovací služba Spotify se údajně snažila (opět) ušetřit na úkor umělců. Což by mohl být docela problém.

Na serveru Vulture.com se nedávno objevil článek, který poměrně detailně popisuje údajné podvodné schéma streamovací služby Spotify. Ta si měla u několika producentů objednávat “ghost producing” a ti pro ni následně složili skladby pod neexistujícími pseudonymy. Spotify tyto jejich skladby posléze řadila do svých prémiových playlistů, čímž maximalizovala jejich dosah a tím také svůj profit. Vyhnula se tím totiž výplatě budoucích honorářů. Toto podvodné schéma však mělo dopad také na skutečné producenty, kteří se na prémiové playlisty nevešli, neboť tyto byly obsazeny umělci falešnými. V důsledku čehož se následně snížily vyplácené honoráře i těmto “pravým” umělcům.

Taková situace je samozřejmě komplikovaná i pro posluchače. Pokud se totiž chtějí dostat k tomu, co hledají, musí se nejdříve doslova “probít” přes zástupy umělců, kteří dokonce nejsou ani skuteční. Mnoho nejpopulárnějších playlistů, jako např. “Ambient Chill” nebo “Sleep”, údajně obsahuje několik zcela neznámých umělců, jejichž tracky však mají několik milionů přehrání.

Streamovací byznys se zatím ukazuje býti lukrativním, pro samotné umělce však nejméně. Tisíce streamů stále nevystačí ani na šálek kávy a zároveň je prokázáno, že jako původní nezávislý interpret zkrátka není možné se dostat na prémiové playlisty, což by samozřejmě napomohlo k vyšším honorářům. Oproti tomu se Spotify vychloubá astronomickými zisky ve výši téměř 2 miliard amerických dolarů.

Obvinění z toho, že Spotify podhodnocuje umělce není nic nového, ovšem zapojení falešných pseudonymů je zcela inovativní prvek nebývalého rozměru. Spotify na toto obvinění však oficiálně zatím nereagoval.

Zdroj: dancingastronaut.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.