Elbphilharmonie

Elbphilharmonie – 1. akusticky perfektní budova na světě

Akusticky perfektní. Už jen to slovní spojení zní krásně, že ano? Elbphilharmonie je skutečná stavba a je nádherná.

Jediná nedokonalost? Lidé.

Jediná nedokonalost této dechberoucí stavby bude totožná jako důvod proč vznikla – lidé. Elbphilharmonie nyní hrdě stojí v Německu, v přístavním městě Hamburg. Design celé budovy je naprosto nadčasový a připomíná sci-fi filmy, což jen dodává na celkové epičnosti.

Navržení měla na starost švýcarská architekturní společnost Herzog & De Meuron společně se studiem One to One a spousty dalších inženýrů v oblasti architektury.

Elbphilharmonie

Nejen, že je celková geometrie stavby opatrně přizpůsobena svému účelu, ale také materiály použité ke stavbě byly pečlivě vybrány aby co nejlépe poskytovali tu správnou atmosféru. Uvnitř nalezneme tři koncertní sály, z nichž je ovšem centrální auditorium nejvíce grandiózní.

Počet možných návštěvníků bude limitován na 2150 sedadel v auditoriu, které je osvětleno 1000 kusů ručně foukaných žárovek. Pokud si myslíte, že tohle je “TOP” tak není. Absolutně dechberoucí je totiž ten fakt, že 10 000 panelů zdobících auditorium je jedinečně vytvořeno ze sádrových vláken, přesně zadaných parametrickým designem za pomoci algoritmů, které označují ideální formu objektu. Jsou to právě tyto parametry, které dávají celé místnosti daný sci-fi vzhled.

“Těchto 10 000 panelů obsahuje jeden milion “buněk” – malé “drny”, které vypadají, jako kdyby na vyřezání zdi někdo použil mořské mušle. Tyto buňky, které jsou velké od 4 do 16 centimetrů jsou vytvořeny k tomu aby tvarovaly zvuk v celém auditoriu. Když zvuková vlne dojde až k panelu, jeho nerovný povrch danou vlnu buďto absorbuje či jí roztříští. Žádné panely v celém auditoriu nejsou stejné, ale dohromady vytvářejí vyvážený “dozvuk” pro celé hlediště” – Wired

zdroj: youredm.com

 

ProggyBoy

DJ / Blogger / Event Master

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.