Vše, co potřebujete vědět o novém MacBooku Pro

Společnost Apple včera představila nový MacBook Pro pro rok 2016. Co je nového a co zůstává?

MacBook Pro je vlajkovou lodí společnosti Apple mezi laptopy, jelikož tradičně disponuje větší výkonností než jeho kolega MacBook Air. Naproti tomu však MacBook Pro bývá o něco málo rozměrnější než Air. Těla obou modelů jsou dnes již standardně vyráběna z jednoho kusu hliníku, což jim dodává značné odolnosti. Není tedy divu, že si tyto laptopy, zejména pak model Pro, pro svou práci oblíbilo mnoho DJs a producentů.

Novinky

Nový MacBook Pro přichází s větším trackpadem, přetvořenou klávesnicí a je zatím nejtenčím a nejlehčím modelem vůbec. Novinkou pak je Touch Bar, proužek multi-dotykového Retina displeje, který bude umístěn přímo nad klávesnicí. Zároveň se jedná tak trochu o „jubilejní“ model, jelikož první MacBook Pro byl společnosti Apple představen v roce 2006, tedy před deseti lety.

Co se nepovedlo

Na rozdíl od kontroverzního představení iPhonu 7, u kterého byl odstraněn 3,5 mm konektor pro připojení sluchátek, tento (naštěstí) zůstal u nového MacBooku Pro zachován. Nicméně pravděpodobně stejně kontroverzním je absence klasického USB rozhraní a jeho nahrazení novým USB-C, čehož se asi většina fanoušků obávala už od představení MacBooku (bez Pro) minulý rok. Z pohledu Applu se – podobně jako u iPhonu 7 – samozřejmě jedná o velmi zištný krok. Vzhledem k naprosté závislosti drtivé většiny současných periferií na klasickém USB rozhraní tak bude nutné si s novým MacBookem rovnou pořídit také speciální adaptér, pochopitelně vyrobený společností Apple.

Touch Bar

Dost už ale znepokojivých zpráv, pojďme se podívat na nový Touch Bar! Ten se zatím jeví jako zásadní krok vpřed pro celý model Pro. Nabídne mnoho užitečných funkcí pro běžného uživatele jako např. prohlížení fotografií pomocí přejetí prstu nebo přihlášení pomocí otisku prstu. Kromě přihlášení do samotného počítače osobně předpokládám možnost přihlašování také na webových stránkách či v aplikacích, podobně jako je tomu na iPhonu počínaje modelem 5S.

Velký důraz byl kladen ovšem také na přínos tvůrčím profesionálům, včetně DJs a producentů. Momentálně je známo velmi málo, ale lze předpokládat, že Touch Bar postupně nalezne své uplatnění také v prostředí hudebního softwaru, například k vytváření smyček či scratchování.

A kolik to bude stát?

Závěrem již jen informace o tom, že prodej bude zahájen během několika následujících týdnů. Cena základního modelu pak je „příjemných“ cca 44.500,- Kč.

Zdroj: dancingastronaut.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.