SwingIt!

SwingIt!: Parov Stelar a jeho hořící pavouk

Rakouský electro swingový kouzelník Parov Stelar vystoupí již 10.3.2018 v holešovické Tipsport Areně v rámci svého The Burning Spider Tour. Jaké je jeho poslední album a proč se vyplatí vidět ho naživo se dozvíte v dalším díle rubriky SwingIt!

Rodák z Lince není na hudební scéně žádným nováčkem. Jako DJ vystupuje již od 90. let a do dnešního dne vydal již 15 alb. To poslední, The Burning Spider, si budeme moct vychutnat naživo také v Praze a rozhodně se je na co těšit.

Parov Stelar jako zakladatel žánru electro swing nese na svých bedrech velkou odpovědnost. Z mnohých stran se ozývají názory, že je electro swing již za svým zenitem a že pomalu ustupuje z výsluní populární hudby. Umělci jako Parov Stelar, Caravan Palace nebo čeští Mydy Rabycad jsou však důkazem, že má tenhle žánr pořád co nabídnout. Důkazem jsou vyprodané haly a stadiony po celém světě. Úspěšné electro swingové formace si však uvědomují, že je neustále potřeba experimentovat a posouvat svoji tvorbu dál. Mydy Rabycad tak přišli se svým glamtronicem a Parov Stelar se rozhodl odchýlit od swingového rytmu víc do oblasti jazzu a blues. Udělal dobře, na jeho předposlední albech sice bylo hned několik výrazných skladeb, často ale splývali a pozorný posluchač mohl nabýt opodstatněný dojem, že tohle už někde slyšel.

Album je žánrově podstatně pestřejší než jeho předchůdci. Kromě jazzu, swingu, blues a house se dokonce objevilo několik výrazně popově laděných skladeb jako například Step Two, All Grown Up nebo State Of The Union. Na první zmíněné uslyšíme hlas rakouské zpěvačky Lilje Bloom, manželky Parov Stelara. Na dalších dvou zase tenhle rakouský producent spolupracoval se zpěvákem Anduze. Toho jsme mohli slyšet již ve skladbě Josephine na jeho předchozím albu The Demon Diaries (2015). Pro fanoušky electro swingu budou tyto popové kreace zřejmě zklamáním, jelikož jsou více než romantické atmosféře 20. a 30. let 20. století poplatné současnému rádiovému mainstreamu. Na druhou stranu, právě ony mají potenciál přitáhnout nové posluchače, kteří se s tvorbou Parov Stelar možná ještě nesetkali.

Není se však čeho bát, Parov Stelar rozhodně nerezignoval na melodie, které mu zajistily celosvětový úspěch, a tak pro nás připravil i několik nefalšovaných housově-swingových pecek, které nenechají chladným žádného posluchače nebo diváka. Mě osobně se mimořádně zalíbili zejména Cuba Libre a Black Coffee, ve kterých se rakouský DJ vrací ke svým kořenům a předvádí mistrně zremixované swingové melodie. Dobové vokály od Mildred Bailey a Wingy Manoneho pak těmto party peckám nasazují korunu. Pokud jako DJ hledáte něco na osvěžení svého lounge/house/electro swing playlistu, nehledejte dál.

Závěrečná skladba nazvaná The Ride celkem hezky sumarizuje celé album, které je jak pestré, tak rozporuplné. A jak je nové album popsáno na oficiální webstránce? „Není to jenom pavouk, co hoří, je to celá síť. Hnán silnou vůlí osvobodit se z pavučiny očekávání a inspirován kreativním ohněm, Parov Stelar odhaluje neočekávané stránky své hudby na svém novém albu The Burning Spider a otevírá novou kapitolu jeho na samplech založeného výzkumu zvuku napříč historií hudby.

Bude nepochybně zajímavé sledovat tuto novou kapitolu tvorby tohoto nejúspěšnějšího rakouského hudebníka. Stejně tak zajímavé bude vidět ho naživo společně s jeho doprovodnou kapelou. Nepochybuji o tom, že o zábavu a kvalitní hudební zážitky bude postaráno, a proto neváhejte a kupte si lístek , už jich moc nezbývá.

parovstelar.com

Zdroj foto: blog.ruby-hotels.com

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.