Origins

Origins – dokumentární filmy o EDM, část první

Historie EDM je mimořádně spletitá a dalo by se o ní psát donekonečna. Žijeme však v multimediální době a jak praví staré rčení, obraz vypoví více jak tisíc slov. V dnešním díle rubriky Origins se tak pro změnu zaměříme na svět filmu. Nemusíte se však bát, že bychom vám na OneZoo začali doporučovat nejnovější hollywoodské trháky. Místo toho si představíme několik kvalitních a obsahově mimořádně hodnotných dokumentárních děl mapujících historii a původ žánrů EDM. Kromě biografických snímků zaměřených na známé světové DJe jsme pro vás vybrali také filmy věnované hudebním festivalům nebo EDM scéně obecně.

Jelikož je jich však poměrně hodně a my vás nechceme připravit o žádný z nich, rozhodli jsme se rozdělit článek na dvě části. V té první se zaměříme na dokumenty věnující se původu a prostředí, ve kterém elektronická hudba vznikla, v té druhé se pak zaměříme na osobní příběhy hlavních tváří elektronické taneční hudby.

Vezmeme to hezky chronologicky, dejte nám pak vědět, jestli jsme na něco náhodou nezapomněli.

1. Everyman – E is for Ecstasy (1992)

Britská veřejnoprávní televize BBC je obecně známá svými vynikajícími dokumenty. Série Everyman se vysílala od roku 1977 až do roku 2005 a šlo o velmi populární dokumenty věnující se otázkám morálky a náboženství. V roce 1992 se v rámci této série odvysílala také epizoda s názvem „E is for Ecstasy“, která sledovala skupinku mladých lidí, kteří pravidelně brali extázi a byli zapojeni do tehdejší divoké rave scény. I když tenhle dokument není primárně o hudbě, vypovídá mnohé o tehdejší taneční scéně a lidech, kteří byli její součástí. Také je důležité si uvědomit, že do dnešních dnů si spousta lidí spojuje EDM scénu především s užíváním drog a není tedy možné tenhle její aspekt úplně ignorovat.

2. Modulations (1998)

Tento snímek lze označit za první velký dokumentární pokus o komplexní zmapování světa elektronické hudby, která na konci 90. let nabírala na popularitě. Dokument má klasickou koncepci skládající se z rozhovorů s DJs, záběry z klubů, nahrávacích studií, koncertů apod. Jde tak o zajímavou sondu do minulosti. Koho zajímá, co si před 20 lety o elektronické taneční hudbě mysleli Carl Cox, Afrika Bambaataa, Moby, Robert Moog, Giorgio Moroder nebo Karlheinz Stockhausen, měl by zapátrat na YouTube a podívat se na to.

3. Chemical Generation (2000)

Méně známý televizní film ze začátku nového milénia nás zavede do Velké Británie a poodhalí nám jak temná, tak světlá zákoutí acid housové mánie a tzv. rave culture. Průvodcem vám bude Boy George z Culture Club a v dokumentu se objeví také Pete Tong, legendární DJ BBC Radio 1 anebo Irvine Welsh, autor Trainspottingu.

4. Pump Up the Volume – The History of House Music (2001)

Dokumentární seriál podrobně mapující historii house music. V pouhých třech epizodách se podíváte do chicagského Warehouse, klubů v New Yorku a samozřejmě také do Velké Británie. Nenechte se však zmást názvem, dokument se nesnaží hudbu „nálepkovat“ a kromě house uslyšíte také techno, grime, dubstep a všechno mezi tím. Co je na seriálu asi nejhodnotnější jsou rozhovory s legendami EDM scény, které nejspíš nikde jinde nenajdete. V seriálu se tak objeví Derrick May, Frankie Knuckles, Pete Tong, Ron Hardy, Marshall Jefferson nebo Joey Beltram. Prostě povinná podívaná pro milovníky žánru. Navíc, všechny epizody lze najít na YouTube.

5. Moog (2004)

Pokud se alespoň trochu zajímáte také o DJský „hardware“, nebude vám nejspíš pojem Moog úplně neznámý. Robert Moog byl americký vynálezce a jeden z průkopníků elektronické hudby. V roku 1969 si nechal patentovat Moog syntetizátor, který měl podobu kláves. To mělo zásadní vliv na další vývoj syntetizátorů a také na rozšíření jejich používání. Není proto troufalé říct, že kdyby nebylo Mooga, zněla by dnes také elektronická taneční hudba úplně jinak. Ve filmu účinkuje hned několik hudebníků jako například Rick Wakeman, DJ Spooky, Keith Emerson, Herb Deutsch, Bernie Worrel, Money Mark, Mix Master Mike (z Beastie Boys) a další.

6. The Summer Of Rave, 1989 (2006)

Další dokument z dílny BBC nás vrací do léta 1989, které dostalo přezdívku „The Summer of Rave“. Hodinový dokument můžete vidět například ZDE.

7. High Tech Soul: The Creation of Techno Music (2006)

První ucelený dokument věnován kořenům techna. Vše samozřejmě začíná v americkém Detroitu a dokument se mimořádně komplexně věnuje také socioekonomickým okolnostem vzniku žánru. Na pozadí rasových nepokojů 60. let až po hospodářskou krizi a likvidaci automobilového průmyslu postupně vzniká nový druh elektronické hudby. Ve filmu nechybí pionýři žánru, Juan Atkins, Derrick May a Kevin Saunderson. Kromě nich se k problematice vyjádří také Richie Hawtin, Jeff Mills, Carl Craig nebo Eddie Fowlkes.

8. Feiern (2006)

Německý dokument natočený Majou Classen má podtitulek „Nechoďte domů“ a zaměřuje se na skupinku mladých Berlíňanů, kteří tráví víkendy na pařbách. Mluví se o hudbě, o drogách, o sebedestruktivním chování, lásce nebo štěstí. Nechybí také názory DJů jako Ricardo Villalobos, Luciano nebo Andre Galuzzi.

9. DarkBeat (2006)

DarkBeat se snaží dívat se na svět elektronické taneční hudby z umělecké perspektivy. „Old school“ a „new school“ interpreti zde mluví o tom, jak vnímají tuto hudební formu a jak funguje jejich specifická subkultura. Film se dá označit spíše za „underground“ a jde do hloubky. Objevují se zde nezávislí producenti jako Egyptian Lover, Bass Junkie, Aux 88, Radioactiveman, The Advent nebo Ectomorph.

10. SubBerlin – Underground United (2008)

Působivá sonda do historie legendárního berlínského klubu Tresor, který ukončil svou činnost v roce 2005. Klub se stal druhým domovem pro americké techno DJe a navíc odstartoval kariéru celé řady mladých německých DJů. Ve filmu se tak objeví Juan Atkins, Jeff Mills, Blake Baxter a také Sven Vath.

11. Under The Electric Sky (2013) 

Electric Daisy Carnival je festivalem, který se od svého prvního ročníku, který se konal v Los Angeles v roce 1997 a účastnilo se ho několik tisíc lidí, vypracoval až na největší taneční event v Severní Americe. V roce 2013 se ho zúčastnilo 345 000 návštěvníků a vznikl také tento dokument. Mapuje dění na festivalu včetně zákulisí a rozhovorů s organizátory a vystupujícími. A že jste o EDC ještě neslyšeli? Jelikož na něm vystoupili také Calvin Harris, Fatboy Slim, Avicii, Armin van Buuren, Tiesto nebo Afrojack, rozhodně stojí za to dozvědět se o něm víc alespoň prostřednictvím tohoto filmu.

12. Papaya Make Some Noise! (2014)

Zajímalo vás někdy, jak je možné, že se ze Zrce na chorvatském Pagu stala druhá Ibiza? Pokud ano, je tenhle dokument právě pro vás. Vypráví příběh mladíků, kteří se v roce 2002 rozhodli udělat na pláži Zrce pořádnou párty. V prvním roce si vystačili s jedním barem a několika slunečníky, v dalších letech se to už trochu rozrostlo…

13. This Was Tomorrow: Tomorrowland Presents… (2015)

Chorvatsko vám nic neříká a rádi byste spíše na magický Tomorrowland? Zajímá vás, jak se takový festival organizuje, co znamená pro účastníky a co si o tom všem myslí účinkující interpreti? I když to místy působí spíše jako jedna obrovská reklama, dá se snadno uvěřit tomu, že Tomorrowland skutečně má moc změnit lidem život.

14. What We Started (2017)

Minulý rok měl na filmovém festivalu v Los Angeles premiéru velké dokumentární dílo, které má ambici stát se definujícím snímkem o EDM. Mapuje tři dekády vývoje elektronické taneční hudby především prostřednictvím výpovědí Carla Coxe a Martina Garrixe. Kromě nich se ve filmu objeví také Ed Sheeran, Erick Morillo, Louis Vega, Paul Oakenfold, Pete Tong, Steve Angello nebo Tiesto. Film sklidil převážně pozitivní recenze, dle některých se dokonce stal „best electronic music film of our time“a proto by neměl uniknout pozornosti žádného fanouška.

15. Waiting for the Drop: Rise of the Superstar DJs (2018)

Podobné ambice jako What We Started má také „konkurenční“ snímek Waiting for the Drop, který měl premiéru teprve letos v únoru. Objevují se v něm Paul Oakenfold, Tiësto, Kaskade, Sebastian Ingrosso, Carl Cox, Hardwell, Nervo nebo Kai Song.

 

BONUS: Groove (Život v tranzu)

Pokud vás dokumenty nudí, mrkněte na tento hraný snímek z prostředí divokých párty, taneční hudby a drog

Zdroj foto: thump.vice.com

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.