SwingIt!

SwingIt!: Jak na electro swingovou produkci

V naší pravidelné rubrice věnující se electro swingové scéně se vždy snažíme o veskrze originální obsah – dnes to však bude trochu jinak. Nedávno jsem totiž narazil na zajímavý článek od anglického producenta jménem Jamie Berry, který obsahoval 10 tipů a triků pro produkci electro swingových skladeb. Na OneZoo se tématu strastí a slastí hudební produkce věnujeme dlouhodobě a tak jsem dostal nápad napsat článek o tom, jak udělat dobrý electro swingový track.

Obsahově budu vycházet ze zmiňovaného článku od pana Berryho a doplním také informace z několika dalších zdrojů. Kdo ví, možná i díky tomuto článku vznikou v České republice nové electro swingové tracky.

Dřív, než se však pustíme k jednotlivým tipům a trikům, nejde na tomto místě nezmínit to první, co by měl nastávající producent zvážit dřív, než vůbec začne tvořit, tedy zvolit si, jakou hudbu chce vlastně dělat.

Electro swing totiž není jednolitým žánrem a má spoustu odnoží. Z pohledu BPM bychom ho mohli rozdělit na následující kategorie:

95 až 110 BPM – Modern Swing, příklad: Caro Emerald – That Man

110 až 120 BPM – Downtempo Swing, příklad: Swing Republic – On the Downbeat

120 až 135 BPM – Swing House, příklad: Parov Stelar – Baska Brother

135 až 160 BPM – tzv. “experimentální teritorium”, kde lze nalézt všechno možné včetně Swing Dubstepu

170 a víc BPM – Drum and Bass, tady jde převážně o DnB remixy swingových klasik, například Dr Fish Vs Glenn Miller – In The Mood

Pokud jste se již rozhodli, do kterého z výše uvedených kategorií byste chtěli svůj plánovaný track zařadit, měli byste se držet následujících 10 bodů:

1. Roztančete bicí

Pokud chcete dát vaší skladbě nějaký život, musí z ní být cítit swing. Zkuste pošťuchovat hi-haty (tzv. hajtky, pár činelů umístěných nad sebou) jemně mimo takt anebo přidat tlesknutí (clap), které líně sedí přes basový buben (kick drum). Údery perkusí nastavené na šestnáctinotový swing dokáží okamžitě proměnit housový beat a dodat mu swingové vibrace. V electro swingu je dobré používat také synkopaci (k ní více v bodě 4).

2. Vmixujte svůj sample

Electro swing je náročným žánrem pro mixování, obzvláště pokud se snažíte, aby vám velmi staré samply (klidně z 20. či 30. let 20. století) sedly s beaty 21. století. Ujistěte se, že používáte high-pass filter, aby měl váš “moderní” instrument prostor prorazit. Redukujte na 100Hz, když chcete vložit kick a na 200hz pro snare. Nakonec přidejte boční řetězovou kompresi ke svému samplu, aby čistěji zapadl do vašeho mixu.

3. “Wet to dry”

Skladba může být v electro swingu naaranžovaná jako taneční track, sekce breakdownu následovaná dropem. Pro vytvoření maximálního účinku přidejte k vašemu samplu nebo vokálům hodně reverbu během breakdownu (wet) a pak automatizujte jeho vypnutí, když nastane drop (dry). Tahle změna v textuře může být také použita pro zpestření opakované fráze nebo samplu.

4. Synkopace

Pokud vaše skladba postrádá pohyb nebo hloubku, zkuste přidat tzv. offbeat zvuky. Několik akordů zahraných synkopaticky na varhany nebo syntetizátor může někdy v mixu vyznít moc hezky. Pokud používáte starý sample, zkuste vzít kratší úsek (nejlépe fungují části se zpěvem) a dát ho do smyčky na offbeat.

5. Autenticita

Nechte vaši electro swingovou skladbu přenést publikum přímo do 20. let! Dosáhnete toho i za použití krátkých úryvků z televize, reklam nebo filmů. Na Youtube naleznete nepřeberné množství podobného materiálu, který můžete nastříhat a použít jako sample pro své skladby. Již několik málo slov a frází s “oldies” nádechem dokáže navodit tu správnou swingovou atmosféru.

6. Opatrně se smyčkami

Taneční hudba je sice hodně repetetivní, ale to neznamená, že můžete váš sample a nějaké ty bicí hodit do smyčky a je hotovo. Navíc, není tak časově náročné udělat skladbu posluchačsky zajímavou. Postupně budujte sekci přidáváním perkusí anebo rozstříhaných samplů přes povrch. Zkuste také pracovat pozpátku, vyjměte nástroje na začátku sekce, abyste jí umožnili se vyvíjet.

7. Hudebníci

Pokud hledáte cestu, jak se vyhnout samplům a složit originální swingovou hudbu s prvky elektra, budete potřebovat najít šikovné hudebníky anebo se minimálně naučit hrát na hudební nástroje. Swingová hudba je mimořádně komplexní (nezapomínejte, že je to stále jazz) a hudebníci, kteří ji hrají, strávili spoustu let zdokonalováním se ve hře na svůj nástroj.

8. Basové linky

Když používáte sample, je nejlepší vyfiltrovat nižší frekvence, aby se vytvořilo místo pro uměle přidané basy. Basová linka se musí vyhnout kolizi jak s kickem, tak se samplem. Abyste se vyhnuli kicku, použijte boční řetězovou kompresi a zvolte zvuk, který nekoliduje. Pro vytvoření harmonie mezi basem a samplem se ujistěte, že mají své vlastní místo v mixu. Při komponování vašich basových linek zkuste použít rozsah celé oktávy a nebojte se udělat je melodické a zajímavé.

9. Bacha na Hertze!

Speciálně u electro swingu je potřeba dát si pozor na jednu velmi specifickou záležitost. Veškeré skladby vydané před rokem 1939 budou mít prostřední A naladěné na 435Hz, nikoliv 440Hz, jak je to standardně. Jak to ovlivní vaši skladbu? Jakýkoliv nástroj, který přidáte pod starý sample, bude automaticky mimo tón o 5Hz a to už je slyšet. Všechno, co potřebujete udělat, je změnit výšku tónu (pitch) samplu tak, aby odpovídala ostatním nástrojům nebo opačně.

10. Překvapení

Electro swing patří mezi nejpozitivnější a nejveselejší hudební žánry na světě. Lidé zbožňují jeho nakažlivé melodie a nádech nostalgie, ale je skutečně potřeba udržovat publikum ve vytržení. Udělejte své dropy zajímavé a nikdy v hudbě nepodceňujte prvek překvapení. Taneční hudba funguje nejlépe, když vedete posluchače do falešného pocitu bezpečí předtím, než mu dáte něco unikátně znějícího a nemusí to vždy být drsný bass drop.

Další zajímavé postřehy a detailnější tipy k produkci electro swingu naleznete také na stránkách Spare Room Records. Jejich autorem je Phil Mac, další šikovný producent.

Na závěr přidávám ještě jedno instruktážní video z kanálu The Musical Ghost. Pod videem navíc naleznete odkaz na sample a zvukové fonty, které v něm byly použity, a můžete si tak zkusit udělat vlastní skladbu dle návodu.

Zdroj foto: londonamp.com

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.