EDM

EDM dominuje na sociálních sítích a světových festivalech

V uplynulém týdnu se na Ibize uskutečnil International Music Summit, který ve svém reportu o EDM uveřejnil také konkrétní čísla.

Ale pěkně popořadě. Sociální sítě jsou bezpochyby nejjednodušším způsobem, jak oslovit co nejširší publikum. Nejslavnější EDM DJs získávali v prvním čtvrtletí roku 2017 své followery na sociálních sítí nejrychleji v historii. Co je však zajímavé je to, že růst na Instagramu je průměrně 11krát rychlejší než na Facebooku. To je odrazem současného trendu tzv. Generace Z, která dává před Facebookem přednost foto-aplikacím, jakými jsou právě Instagram a Snapchat. Facebook pak v této oblasti předhání také Twitter, kde například Martin Garrix získal za uvedené období o 14 % více followerů než na Facebooku. Úspěch Twitteru je logický, neboť se se zde fanoušci nezřídkakdy dostávají do přímého kontaktu se svými oblíbenými umělci.

Nárůst followerů je pak přímo úměrný tomu, jak moc se daný interpret streamuje a jak si stojí v hitparádách. Tak například The Chainsmokers, kteří vydali své debutové album, běhěm prvního čtvrtletí roku 2017 rozšířili svou fanouškovskou základnu o neuvěřitelných 45 %. Přepočteno na jednotlivé dny to dělá 28.000 nových followerů denně, což je úctyhodné číslo. Ani tak se však nedokázali vyrovnat Davidu Guettovi, který v období od května 2011 do května 2012 získal každý den 47.000 nových followerů, přičemž stojí za zmínku, že Instagram byl v té době dostupný pouze v App Storu a nebyl ani zdaleka tolik populární jako dnes.

EDM

 

EDM festivaly

Vznik EDM festivalů mají na svědomí zejména americký a evropský trh. Rozšiřování značek do dalších regionů, jako např. Asie, Austrálie nebo jižní Afrika, nejsou znakem pouze oblíbenosti EDM jako takového, ale také odrazem vnímání hudby jako určité hodnoty a touhy po společných zážitcích v rámci určité komunity. Tomorrowland vytvořil svou globální značku Unite, která vzala z Belgie to nejlepší a od roku 2012 do roku 2017 zdesetinásobila počet festivalů konaných pod touto značkou po celém světě. Růst značky Ultra Music Festival je dosti podobná. V roce 2012 začínala na třech festivalech, letos by jich mělo být neuvěřitelných 21, na čemž má poloviční zásluhu také sesterská značka Road to Ultra.

Zajímavá čísla pak nabízí také návštěvnost třech největších festivalů na světě – Ultra, Electronic Daisy Carnival a Tomorrowlandu. Jejich návštěvnost se od roku 2008 zvýšila pětinásobně a v současnosti je dohromady navštíví přes milion lidí. Rok 2008 je pro EDM tak trochu zlomový, neboť se elektronická hudba začala pomalu přeměňovat do mainstreamu. V roce 2017 je EDM prozatím na naprostém vrcholu, kdy Tomorrowland byl nucen přidat celý jeden festivalový víkend, aby uspokojil poptávku.

EDM

Odborníci předpovídali, že nárůst popularity EDM je pouze dočasný a úzce souvisí s tehdejší festivalovou kulturou, která měla za cíl jakýsi “únik z reality” . V době hospodářské krize okolo let 2009 – 2010 se očekávalo, že podstatně zasáhne rovněž EDM a festivalový trh. Nic tak zásadního se však nestalo, což potvrzuje také letošní report IMS. Jakkoliv je možná v současnosti big room postupně z festivalů vytlačován jinými, více groovy žánry, EDM jako taková bude pravděpodobně dominovat sociálním sítím a festivalům ještě řadu let.

Zdroj: weraveyou.com
Infographics by: weraveyou.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.