ztrata sluchu

Ztráta sluchu? Vědci tvrdí, že půjde vyléčit

Hudební kultura je v podstatě na vrcholu. Narvané kluby, hlasitá hudba, lasery, drtivé bassy. S tím roste i možná ztráta sluchu. Nyní je ale šance na vyléčení.

“Cože? Neslyším!”

Běžné slovní spojení, které může poukazovat na vážnější problém. Je zvláštní, že až nyní vyplouvá na povrch téma ztráty či poškození sluchu. Návštěvnost tanečních akcí roste a s tím i počet “ohrožených” lidí.
Poškození sluchu nastává, když se “vláskové buňky” umístěné uvnitř ucha poškodí, což vede k neschopnosti zachytit zvuk a přenášet vlny informací do mozku. S přetrvávajícím vystavení hluku může být důsledek velmi vážný a některé následky nezvratné? Nebo ne?

9df425c53192d26b91ac5efcb3a6b962

 

Ne! Ztráta sluchu nebude nezvratná.

Vědci z univerzity v Indianě pravděpodobně dosáhli průlomu v oblasti poškození sluchu. V lidském těle se nacházejí buňky, které mohou být změněny na tzv. “prázdné buňky”. Tyto buňky mohou být později použity k vytvoření jiných plně funkčních částí těla. Díky těmto pluripotentním kmenovým buňkám dokázali vědci duplikovat funkční části vnitřního ucha.

Vnitřní ucho je domovem neuronů a nespočetného množství jemných vláskových buněk, které hrají rozhodující roli ve schopnosti slyšet. Určité zkoušky již byly provedeny, ale výzkum zatím není ve fázi testování na lidech. Proč? Především kvůli tomu, že tento výzkum čelí řadě etických problémů v ohledu získávání kmenových buněk.
Vědci ale věří a jsou nadšeni z myšlenky, že se dočkáme dne, kdy pomocí kmenových buněk vyléčí poškozený sluch.

 

zdroj: dancingastronaut.com
ProggyBoy

DJ / Blogger / Event Master

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.