Hudební videa, jejich význam a budoucnost

Hudební video, hudební videoklip, nebo chcete-li OMV (ne, nemluvím o te čerpací stanici, ale o “Official Music Video”). Jsou jedny z mnoha názvů pro umělecký počin, který dává hudbě novou dimenzi, a to vizuální. Proč jsou ale tak oblíbené?

Začátky

Kdy, kde a kdo vlastně natočil úplně první hudební video není stoprocentně jasné, nebo lépe řečeno, každý uznává tu svou pravdu. Co je ale určitě jisté je to, že začátek oblíbenosti hudebních videí má na svědomí Michael Jackson a jemu podobní … to je ale už desítky let zpátky. Teď žijeme ve světě, kde když k něčemu není natočený nebo animovaný videoklip, neuznává to většina lidí jako úspěšný track.

Proč?

Proč vlastně vznikla hudební videa? Je to velice jednoduché. V naprosté většině případů se jedná vlastně o druh marketingu. Díky oblíbeností hudebních televizí a internetových portálů jako je YouTube se takto dostane hudba k více lidem (milionům a milionům lidí). Tolik k marketingu. Pak tady máme druhou skupinu umělců, a to takové, kteří chtějí dodat své hudbě duši a určitý skrytý význam. Perfektní příklad je počin od Dr.Dre (ve spolupráci s Eminemem a Skylar Grey).

Tohle ale není všechno. Lidský mozek je doslova nastavený tak, že si ke zvuku chce přidat i obraz. Že ne? Co si jako první představíte při záblesku na obloze? …To, že by mělo zahřmět. Co si představíte při zvuku pyrotechniky? … To, že by se měl na noční obloze objevit ohňostroj. Toho začali využívat v minulosti hudební manažeři ve spolupráci s producenty, a vznikly tak hudební videoklipy. Tím perfektně posílili pozici, jak v oblíbenosti a tak i v prodejích.

Dokáží zarmoutit …

Hlavně u té skupiny umělců, kteří chtějí dodat své hudbě duši, vznikl trend melancholických videí, a to u všech hudebních žánrů. Perfektní pomalé záběry do zahloubaných tváří plných emocí a záběry emotivních podkresů těch nejsilnějších kalibrů dělá i z těch největších tvrďáků malé ubrečené holky.

… donutí Vás zamyslet se, …

Emotivní videoklipy nemusí být jen melancholické. Některé se dokáží zavrtat hluboko pod kůži a donutí Vás přemýšlet o významu určitých věcí. Přitom ze začátku tyto videoklipy nemusí ani vypadat úplně seriózně. V tomto stylu je naprostý mistr americký skladatel a zpěvák Moby. Co si budeme povídat o Mobym …

toho by měl znát úplně každý…

… totálně nabudit, …

Asi nejoblíbenější styl hudebních videí, nejen u současné EDM scény, ale vlastně u všech hudebních žánrů, jsou taková, která dokáží díky svému audiovizuálnímu zážitku dodat energii a povzbudit. Některá dokáží i u těch nejzarputilejších lidí zažehnout plamen života. Rychlé prostřihy, světla a hlavně akce je to, co dodává těmto videoklipům energii a tu správnou flow.

… nebo vyvolat kontroverznost.

Poslední velká kategorie hudebních videí je ta, která u jedné půlky lidí vyvolá úsměv a u druhé půlky výraz ve stylu “WTF”. Ať už jsou to videa, která “prodávají sexualitou”, nebo videa, která se dotýkají ožehavých témat jako je rasismus, brutalita, sebevraždy a nechutnosti apod. Vždy se najde někdo, kdo je bude sledovat.

Je pravda, že na EDM scéně je hlavní prodejní artikl právě sexualita (ne že by mi to nějak vadilo).

Asi nejznámější (i když už je to kousek z roku 2003) je Benny Benassi se svým Satisfaction.

Závěr

Rozhodně není na škodu, že v hudebním odvětví je velká rozmanitost stylů. Každý styl si najde své fanoušky, a pokud se jedná o kontroverzní videa, tam platí stejná pravidla jako všude v každém marketingovém počinu, a to že i špatná reklama je také reklama – hlavně v dnešní době virálních videí.
Popravdě řečeno, v posledních několika letech jsou virální videa (často kontroverzní) více sledovaná než klasická videa. Toho producenti využívají pro větší sledovanost a tím pádem i výdělky. Proto podle mého názoru můžeme v blízké budoucnosti, a to i přes úpravy YouTube podmínek, čekat na více kontroverzních videí než doposud.

Zdroj: YouTube

Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.