Vinylové desky

Vinylové desky hlásí velký návrat!

Věčný boj přehrávání hudby z analogu (vinyl) nebo z digitalu (wav, flac, atd.) se konečně pomalu začíná převracet ve prospěch VINYLŮ!

Samozřejmě tak trochu přeháním, protože co si budeme povídat, vinylové LP si nikdy nenacpete do kapsy a nepůjdete s ním běhat. Což prostě zákonitě znamená, že prodej digitalu bude vždy větší. Ale stále se rozrůstající základna audiofilů a milovníků kvalitní hudby i tak začíná statisticky neuvěřitelně rychle růst. Podle British Phonographic Industry (člen mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI) se totiž od roku 2007 zvedl prodej “gramodesek” o neuvěřitelných 1500% ! To ale ještě stále není všechno, k tomu všemu navíc podle průzkumu serveru DJMAG z letošního roku by měl tento rok celý průmysl okolo vinylových desek, tedy včetně příslušenství dosáhnout celosvětově prodejů v hodnotě přes 1 000 000 000 000$ (pro ty, komu se nechce počítat nuly, tak je to 1 bilión dolarů).

vinylové desky

Zdá se vám to i přes tyhle všechna čísla málo? Tak teď si ještě k tomu všemu představte, že mezi lednem 2017 a prosincem 2017 je předpokládáno, že se prodá přes 40 milionů desek! Pokud se všechny tyto statistiky doopravdy splní, pak bude na celosvětovém trhu prodej vinylů tvořit celých 7% hodnoty trhu hudebního průmyslu. Toto by ale také znamenalo ještě větší propad prodeje hudebních CD, které už tak od roku 2016 zaznamenala pád o celých 10%.

Všechny tyto statistiky jsou více než pěkné, otázkou ale zůstává, jestli se tato čísla udrží a hlavně, jestli se budou dále zvedat. Osobně bych rád zažil éru obchodů s gramofonovými deskami, kde se sejde banda nadšenců do kvalitní hudby, proberou co je nového a udělají i nějaký ten “kšeftík”.

Zdroj: djmag.com
Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.