Prydz

Guess Who? – Epizoda 3: Eric Prydz

Naše rubrika “Guess Who?” měla “menší” letní pauzu, ale nyní se vrací zpátky! Tentokrát se podíváme na člověka, který je jeho hudební schizofrenií celkem proslulý a každý zná aspoň dva jeho pseudonymy. Možná vás ale nepřekvapí, že jich má mnohem více! Dnešním pánem na holení je švédský génius, celým jménem Eric Sheridan Prydz!

Eric Prydz

Pod svým vlastním jménem Eric vydává zejména vokální skladby a tracky s komerčnějším ptoenciálem. Všichni určitě známe “Call On Me”, který však do Ericovy diskografie stylově moc nezapadá. V méně dávné době pod tímto jménem vyšly tracky jako “Generate”, nebo “Opus”, který byl následován stejnojmenným albem. My si připomene jeden z jeho vůbec prvních releasů z roku 2001, který byl ještě lazený do techna (na které si pak Eric založil vlastní alter-ego).

 
Pryda

Asi nejznámější a nejproduktivnější Ericovo alter-ego, pod kterým vydává epický progressive house. První release se datuje do roku 2004 a od té doby jsme od něj slyšeli legendární tracky jako “Miami to Atlanta”, “Power Drive”, nebo “Melo”. Pro zajímavost, asi nejznámější Ericův track ‘, “Pjanoo”, nejprve vyšel pod jménem Pryda a až o rok později, po kontraktu s Ministry of Sound vyšla lehce upravená verze pod Ericovým vlastním jménem.

 
 Cirez D

S tímto jménem se taky asi většina z nás setkala, Eric zde míří na nekompromisní techno muziku. Jméno vzniklo lehkou úpravou jména “Eric Prydz” pozpátku. První release se datuje ještě rok před prvním Pryda trackem, do roku 2003. Nejznámějšími tracky jsou rozhodně “Mokba”, “Teaser” a legendární “On Off”.

 
Sheridan

Nyní už míříme do vod, které běžným posluchačům tak známé nejsou. Sheridan je jednoduše Ericovo prostřední jméno. Tento pseudonym se datuje o další rok dále, až do roku 2002. Pod tímto jménem vyšly housové tracky, které se podobně jako “Call On Me” vezly na vlně disco housu a tzv. looped house. Toto alter-ego však zemřelo společně s popularitou těchto stylů, jelikož poslední track pod ním vyšel před 11 lety.

 
Moo

O tomto alter-egu je toho na internetu velmi málo a nepodařilo se mi vypátrat jeho podrobnější pozadí. Pod tímto jménem však vyšly vloženě downtempo a chillout tracky a jeden z nich se objevil na kompilaci “Charles Aellen Company – For Music” v roce 2003.

 
Fiol Lasse

Pod tímto jménem se mi kromě několika ID, které Eric představil ve své radioshow, podařilo najít jen jeden oficiálně vydaný track. “Svedala” ,deep/tech housový track s folkovými prvky, se objevil na kompilaci “Renaissance: The Masters Series Part 14” z roku 2009.

 
ToNjA Holma

Tento pseudonym je ještě záhadnější, jelikož pod nim zatím oficiálně nevyšel ani jeden track! Eric jich však už několik zahrál ve své radio show, setech a v mixech pro BBC Radio 1 Essential Mix. Zvukově bych je popsal jako “deep verze Cirez D”.

 
To bychom měli Ericovu sólovou tvorbu. Ani mr. Prydz však semtam neomítne kolaboraci a díky tomu vzniklo několik zajjímavých, i když většinou jednorázových, projektů.

 
AxEr

O tomto projektu jste se už dozvěděli v prvním díle “Guess Who”, tak jen stručně: AxEr je jednorázový projekt Axwella a Erica, pod kterým vydali v roce 2006 jedno EP.

 
Dukes Of Sluca

Spojení Erica a Andrease Postla. Vydali takto dvě EP v letech 2002-2004 a taky track “Mighty Love”, který ve své době vyšel jen na limitovaném whitelabel vinylu a oficiálního vydání se dočkal až v roce 2012 na Ericově kompilačním albu. Tam se už ale objevil pod jmény jednotlivých interpretů.

 
A&P Project

Další jednorázovka, tentokrát se Steve Angellem. Jeidný release pochází z roku 2003 a nese název “Sunrise”.

 
Groove System

Zde se Eric spojil s Marcusem Storkem, který s ním v raných letech hodně spolupracoval a vydali i kolaborace pod vlastními jmény. Projekt sahá až do roku 2001, kdy vyšlo jediné třitrackové EP. Na internetech se nedá najít žádná ukázka, jediné co jsem o releasu vypátral je to, že se jedná o žánr techno.

 
Hardform

Další jednorázovka s Marcusem Storkem, další třítrackové EP v žánru techno. Tentokrát jen o dva roky později.

 

Hlavkus
  1. DJ / Podcaster / Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.