Carl Cox

Legendy DJ Mag’s Top 100 DJs: Carl Cox

Určitě každý z nás zná anglický měsíčník DJ MAG, který vychází od roku 1991. Ten vytvořil v roce 1997 anketu Světový DJ Roku.
Víte ale kdo se stal prvním nositelem titulu téhle soutěže? Pokud jste hádali Carla Coxe tak ano, máte pravdu! Carl Cox narozen 29. července 1862. Známý jako Three Deck Wizard (Tří-gramofonový mág) se na hudební scéně začal objevovat v 80. letech coby hardcore a acid house DJ. Na kontě má i několik studiových alb jako “At The End Of The Cliche”, “Phuture 2000” nebo “All Roads Lead To The Dancefloor”. V současnosti také stojí v čele agentury Ultimate a labelu Worldwide Ultimatum Records.

Carl Cox

Začátek kariéry nastal v  klubech v anglickém Brightonu, kde se v roce 1986 přistěhoval. Proslavil se pak během Summer of Love 1988, kdy udělal pro ostatní dosud něco nepředstavitelného – jako vůbec první DJ si troufl zapojit do setu třetí gramofon, odtud pak vzešla jeho přezdívka Three Deck Wizard. Svůj první singl s názvem “I Want You (Forever)” vydal v roce 1991 na labelu Perfecto Records.

V roce 1999 se objevil v nezávislém britském filmu o klubové scéně Human Traffic, kde si střihl roli majitele klubu. Mimochodem hudbu pro tento film zajistil samotný Fatboy Slim. S Fatboy Slimem to ale nebyla jediná spolupráce, například dobře známé That’s the bass je právě kolaborace z dílny těchto dvou pánů (Fatboy Slim pod jeho pravým jménem Norman Cook).
Carl Cox dodnes zůstává jedním z nejoblíbenějších a doslova nejmilovanějších DJs světa. Tento rok byl Carl dokonce jmenován ambasadorem techno a house konceptu Resistance (patřící pod UMF). Za dlouhá léta svého učinkování si získal tenhle mág publikum nejen tím co a jak hraje, ale také jeho energií, která z něj vždy naprosto sálá.  No řekněte sami, už jste někdy viděli záběry ze stage, kde by byl Carl Cox a někdo tam netančil? Já tedy ne. Od naprosto prvního ročníku DJ Mag’s Top 100 DJs se Carl objevil v anketě už devětkrát, bohužel po prvním ročníku mu vždy první místo unikalo doslova o kousek.

Carl Cox

 

Tento rok se Carl objeví ještě v dalším filmu, o kterém jste určitě už slyšeli – What We Started. Bohužel letos také ale ukončil jeho dlouholetou Global Radio Show. Komu by to bylo líto (což asi všem), tak si může pustit Carlův záznam z Tomorrowlandu, kde si klasicky odehrál svůj tříhodinový set.

Jake Haley

DJ/Producer/Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.