Fatboy Slim

Guess Who? – Epizoda 2: Fatboy Slim

V druhé epizodě naši série o mnoha tvářích některých interpretů se podíváme na jednoho z healdinerů letošního ročníku festivalu Beats for Love.  Norman Cook je většině známý jako Fatboy Slim, ale za svou dlouhou kariéru byl členem mnoha jiných projektů, stejně tak vydal spoustu hudby pod jinými jmény. Tentokrát to bude opravdu obsáhlé, takže jdeme na to!

The Housemartins

Norman začínal zcela mimo elektronickou scénu v popové skupině The Housemartins, kde působil od roku 1983 až do jejího rozpadu v roce 1988. Skupina měla ve své rodné Británii docela velký úspěch a v roce 1986 dokonce dosáhli prvního místa se songem “Caravan of Love”.

Double Trouble

Ve stejném roce, kdy The Housemartins ukončili svou činnost, se Norman spojil s producentem Danny D v projektu Double Trouble. Jednalo se o jednorázovou záležitost pod kterou vyšel remix tracku”I Know You Got Soul” od Ericka B. V tracku je výrazně slyšet sampl z “ABC” od The Jacksons 5.

Rockaway Three

Norman stihnul v roce 1988 ještě jednu jednorázovku. Trio ve spojení s týpky Bob Christ a Roy Neve vydalo track s názvem “It’s Your Thing”.

Beats International

Beats International Norman založil rok po rozpadu své původní skupiny. Tady už se uchýlil k elektornické hudbě, která byla míchána i s prvky jiných žánrů, jako například reggae. Jejich největším hitem je jednoznačně legendární “Dub Be Good to Me”. Tento song byl v roce 1990 pro Normana dalším prvním místem. I přes velký úspěch však projekt neměl dlouhého trvání a po dvou letech se rozpadl.

Mighty Dub Katz

Projekt, založený v roce 1993 společně s Garethem Hansone. Duo dokázalo za dobu svého trvání vytvořit několik klubových hymen, z nichž nejznámější jsou rozhodně “Just Another Groove” a “Magic Carpet Ride”. Tento projekt trval i dlouhou dobu po tom, co se Norman už proslavil sólově jako Fatboy Slim. Poslední nový track vypustili až v roce 2006.

Freak Power

Krátce trvající kapela s trombonistou Ashley Slaterem a zpěvákem Jesse Grahamem. Tato funková a soul kapela fungovala ve dvou obdobích mezi lety 1993-1996 a 1998-1999. Poté ještě vydali kompilaci v roce 2000. Největší úspěch zaznamenal jejich singl “Turn On, Tune In, Cop Out”, který v roce 1993 dosáhl pouze 29. místa v rodné Británii, ale byl vydán znovu o dva roky později, kdy to dotáhl až na trojku. Zajímavé je, že Norman track sám remixoval pod záštitou svého dalšího projektu Pizzaman.

Pizzaman

Trio s producentem Johnem Reidem a vokálistou Jonem Martinem. Tento projekt vznikl také v roce 1993 a stihl vydat několik singlů a dokonce jedno album. Po něm jsme však o skupině více neslyšeli.

Fatboy Slim

V roce 1995 se Norman konečně rozhodl vydat na sólovou dráhu a poprvé jsme ho mohli slyšet pod jménem Fatboy Slim! Zbytek už je historie a asi ji nemusím příliš představovat. Fatboy se rychle stal průkopníkem žánru big beat a i po jeho odeznění pokračoval ve vítězném tažení. Hity jako “Praise You”, “Star 69”, nebo “Right Here Right Now” mluví samy za sebe!

The Brighton Port Authority

Tento projekt Fatboy založil v roce 2008 a vydal pod ním jedno album, jeden mixtape a několik singlů. Na nich se spojoval s různými hvězdami hudební scény jako je Iggy Pop, Dizzee Rascal, nebo David Byrne.

 

Jednorázovky

Fatboy použil během své kariéry i spoustu pseudonymů jen pro jeden či dva tracky. Většinou se jednalo o práci pro různé kompilace, nebo tracky, které stylově nezapadali k jeho ostatním pseudonymům. Patří mezi ně následující:

Fried Funk Food 

Další kolaborace s Ashley Slaterem, vydali jedno EP v roce 1995.

Chemistry

Pod tímto názvem Norman vydal jeden singl v roce 1994. Hledal jsem jako divý, ale vypadá to, že na internetu není žádný zvukový záznam tohoto tracku. Podle všeho jde ale o cover stejnojmenného songu Lennyho Kravitze. Pokud někdo vlastníte kopii tohoto singlu, máte doma asi dost cenný kousek.

Urban All Stars 

Pod tímto jménem vyšel jeden jediný track v roce 1988.

Yum Yum Head Food

Pod tímto názvem vyšel track s názvem “Bird of Prey”, který byl uveden na EP, které obsahovalo několik Normanových tracků pod různými pseudonymy. O pět let později track předělal a vydal znovu, tentokrát už jako Fatboy Slim.

Sunny Side Up 

Toto jméno se také objevilo na výše uvedeném EP. Jediný track se jmenoval “Manna” a také po něm není na internetu ani stopy.

Son of a Cheeky Boy

Toto jméno viselo na dvou funky singlech v letech 1997 a 1998.

The Feelgood Factor

Housovější pseudonym, který vydal opět dva singly, v roce 1996 a 1998.

Norman Cook 

Občas něco Norman vydá i pod vlastním jménem. Například tuto kolaboraci s další legendou – Carlem Coxem. Vyšla v roce 2006.

Tak, druhý a hodně obsáhlý díl “Guess Who?” je za námi! Věřím, že jste se opět dozvěděli něco nového a doufám, že nezapomenete navštívit letošní ročník Beats for Love, kde Fatboy Slim vystoupí! U dalšího dílu opět napočtenou!

Hlavkus
  1. DJ / Podcaster / Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.