Hodnota EDM průmyslu v průběhu pandemie klesla o 54%

Posledních 15 měsíců bylo pro většinu lidí na světě jedno z nejtěžších období, které zažili. Globální pandemie si vyžádala statisíce obětí, připravila miliony lidí o práci a mnoho z postižených se dodnes nestačilo vzpamatovat. Přesto, že se společnost snažila ze všech sil adaptovat, mnoho odvětví bylo nenávratně poškozeno, a odnesl to samozřejmě i edm průmysl.

EDM = pokles 54 %

Mezinárodní hudební summit (IMS) každoročně vydává detailní soubor dat, která dopodrobna mapují poslední rok v průmyslu elektronické hudby. Týká se to samozřejmě i jeho celkové hodnoty a klíčových trendů.
Bohužel, leč očekávaně, zaznamenal loňský rok po 10 letech růstu strmý pád na hodnoty více než dekádu staré. Hodnota EDM průmyslu v roce 2020 spadla o rekordních 54 % na hodnotu 3,4 miliardy USD.

Your EDM | LinkedIn

Některá odvětví ovšem paradoxně zaznamenala růst. Například odvětví DJ hardware a software vzrostlo o celých 23 % na 1,1 miliardy USD, a to hlavně díky nečekanému přísunu volného času a nově nabytého odhodlání lidí, kteří by se dříve do tvorby či reprodukce hudby nepustili. Obchod s hudebními nahrávkami meziročně vzrostl o 7 % na 22 miliard USD. Je to překvapující, protože podíl elektronické hudby v celkovém zastoupení klesal.

200 festivalů zrušeno

Největší ránu však loni utržily hudební festivaly a kluby. Přes 200 festivalů bylo zrušeno či odloženo, což mělo za následek ztrátu zaměstnání pro tisíce lidí a pokles hodnoty odvětví o 3,4 miliardy USD, což je meziročně o 78 % méně.

Očekává se však, že s postupným rozvolňováním opatření a zvýšenými bezpečnostními pravidly se situace v hudebním průmyslu začne opět zlepšovat. To ostatně potvrzují například data serveru Skiddle, který uvádí, že celková hodnota prodaných lístků na hudební akce v roce 2021 již překročila sumu za celý rok 2020 a nárůst v březnu 2021 byl oproti předešlému březnu úctyhodných 3999 %.

Zotavení hudebního průmyslu je tak v následujících letech více než pravděpodobné a my se máme opět na co těšit.

Honza Novák

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.