Estonsko

Estonsko podpoří svůj kulturní sektor částkou 42 milionů EUR

Estonsko nedávno oznámilo balíček finanční pomoci ve výši 42 milionů EUR pro svůj kulturní sektor. Tento krok estonské vlády přichází po společném návrhu předloženém 355 organizacemi, který poukazoval na důležitost kulturního sektoru pro ekonomiku a duševní zdraví lidí a také vytvořil tlak na estonskou vládu, poukazujíc na potřebu finanční podpory. Jednou z organizací, která byla součástí návrhu, byl Tallinský hudební týden, který doufá, že se ve formě digitalní a fyzické uskuteční tento červen. Zakladatelka Helen Sildna uvedla k nové přidělené pomoci následující:

“Dnes je výjimečný den.” Kulturní odvětví prokázalo, že existuje velká síla spolupráce a celý sektor může pokračovat v práci s větší důvěrou. Je také důležité, že členové vlády chápou, že kultura podporuje ekonomiku i duševní zdraví našich občanů.”

Část pomoci ve výši 21 milionů EUR z balíčku pomůže organizátorům akcí pokrýt nevyhnutelné náklady, jako je například práce najatá na základě smluv. Dalších 6 milionů EUR bude věnováno organizátorům velkých akcí a festivalů s cílem umožnit jim začít plánovat a poskytnout jim také záchrannou síť pro případ zrušení nebo odložení způsobené probíhající pandemií nemoci Covid-19. Jazzkaar je estonský jazzový festival, který bude těžit z podpory a který se plánuje uskutečnit v srpnu tohoto roku, uvedla Eva Saar z Jazzkaar:

“Vytvoření rizikového fondu pro velké akce je pragmatické a povzbuzuje organizátory, aby do Estonska přinesli ekonomicky a umělecky důležité mezinárodní akce – to je významný signál i pro ty mimo Estonsko. Děkuji všem, kteří přispěli, a ttaké politikům.”

Balíček finanční pomoci bude přínosem také pro další části odvětví kultury, včetně 5,3 milionu EUR pro kina a filmovou produkci, 6,7 milionu EUR na podporu nezávislých kreativců a 2,7 milionu EUR pro sportovní odvětví. Pomoc je podobná mnoha dalším zemím po celém světě, jako je Dánsko, jejíž vláda právě minulý týden vyhlásila záchrannou síť pro kulturu ve výši 67,2 milionu EUR. Česká republika však v tomto ohledu rozhodně vzorem není.

Zdroj: weraveyou.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.