Kraftwerk truchlí, zemřel Florian Schneider

Dnešek se zapíše do historie jako velmi smutný den pro elektronickou hudbu. Florian Schneider, který byl zakládajícím členem klíčové elektronické hudební skupiny Kraftwerk, zemřel na rakovinu ve věku 73 let.

Kraftwerk = Florian Schneider


O projektu Kraftwerk jsme vás krátce informovali v našem Origins článku, pojďme se ale trošku podívat na historii. Německý hudebník spoluzakládal Kraftwerk s Ralfem Hütterem v roce 1970 poté, co se setkali jako studenti na akademii umění v Remscheidu, což bylo ještě předtím, než oba pokračovali ve studiu na Robert Schumann Hochschule v Düsseldorfu. Schneiderovým hlavním nástrojem byla původně flétna, kterou dokázal pokřivit různými elektronickými efekty.
V polovině 70. let se začal více zaměřovat výhradně na používání syntetizátorů a elektronických nástrojů.

Kraftwerk je považován za jeden z nejdůležitějších aktů v historii elektronické hudby. Jedná se o projekt, který pomáhal popularizovat žánr během sedmdesátých let a pravidelně je zmiňován mnoha předními DJs i v dnešní době.
Schneider se podílel na tvorbě všech 10 ateliérových alb Kraftwerku, včetně „Autobahn“ z roku 1974, která byla v roce 2015 uvedena do síně slávy ocenění Grammy. Schneider zůstal klíčovou postavou ve skupině do roku 2008. Poté se rozhodl projekt opustit a to bez udání důvodu:

„Florian Schneider opouští Kraftwerk po 40letém partnerství. Toto partnerství přineslo neuvěřitelnou hudbu a obrovský pokrok v hudební technologii. “

Alternativa elektronická - Německý krautrock 70. let — Články ...

Turné na oslavu 50. výročí odloženo


Dnešní podoba Kraftwerku je čtyřdílná. Konrétně se jedná o spoluzakladatele Ralfa Hüttera spolu s Fritzem Hilpertem, Henningem Schmitzem a Falkem Grieffenhagenem. Skupina měla zahájit letošní severoamerické turné, které letos slaví své 50. výročí, i když toto bylo odloženo kvůli vypuknutí koronavírusu a má být přeplánováno na rok 2021. Kraftwerk vydal prohlášení magazínu Rolling Stones:

„Spoluzakladatel Kraftwerk a elektro průkopník Ralf Hütter nám zaslal velmi smutnou zprávu, že jeho přítel a společník po mnoho desetiletí – Florian Schneider zemřel na krátkou rakovinovou chorobu a to jen pár dní po svých 73. narozeninách.”

Schneider byl položen k odpočinku při soukromém a neveřejném pohřebním obřadu.

 

zdroj: mixmag.net

ProggyBoy

DJ / Blogger / Event Master

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.