EDM

EDM je třetím nejpopulárnějším hudebním žánrem

Třetí místo není pro EDM v konkurenci všech hudebních žánrů vůbec špatný výsledek. Nebo ano?

Průzkum Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) ukázal, že elektronická taneční hudba (EDM) je třetím nejpopulárnějším hudebním žánrem hned za popem a rockem. Přibližně 32 % respondentů uvedlo, že EDM běžně poslouchají. Vezmeme-li v úvahu světovou populaci ve věku 16-64 let, dělá to odhadem 1,5 miliardy posluchačů. A to je poměrně dost.

Až do počátku tohoto desetiletí byla přitom elektronická taneční hudba považována spíše za undergroundový žánr. Jména jako Swedish House Mafia, David Guetta a Calvin Harris však pomohla katapultovat EDM do záře reflektorů pomocí jejich hitů, které se daly hrát v rádiích. V návaznosti na to začala kosmicky rychle růst festivalová scéna, a to nejen ve Spojených státech amerických, ale také v Evropě.

Nepochybně jednou z největších osobností byl švédský DJ a producent Avicii, který se stal známým po celém světě právě díky svým hitům, které však byly líbivé i pro neortodoxní fanoušky elektronické hudby, jako např. ‘Wake Me Up‘. Po jeho smrti v dubnu 2018 však elektronická taneční hudba zůstává i nadále velmi populární, a to zejména díky úsilí současných hvězd, které rozostřují hranici mezi EDM a popem, jako např. Martin Garrix, Marshmello, Zedd nebo The Chainsmokers.

Zdroj: weraveyou.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.