Cosmic Gate: “Stále jsme před vystoupeními nervózní a je to tak dobře”

OZ: Zdravím pánové, jsem Zdenda z OneZoo Music. Náš tým si pro vás připravil pár otázek a pokusili jsme se je pojmout trochu nestandardně. Doufám tedy, že vám to nebude vadit a že si při jejich zodpovídání užijete i trochu legrace.

CG: Taktéž váš všechny zdravíme a rádi vás všechny poznáváme, pojďme na to!


1) Který z vás dvou je větším pracantem ve studiu? Je mi jasné, že na vaší produkci pracujete společně, ale domnívám se, že mezi vámi musí být byť i jen malý rozdíl a jeden z vás zkrátka musí být více zapálený do práce ve studiu?

Naším studiovým mágem je bezpochyby Nic (Chagall, pozn. red.), který studiem naprosto žije a často produkuje také na cestách, neboť v současnosti je velmi snadné skládat hudbu i na laptopu. Nic také již od útlého věku získával klasické hudební vzdělání ve hře na piano, což nám ve studiu hodně pomáhá. Takže kolem a kolem, větším pracantem ve studiu je určitě Nic.

2) Jako Cosmic Gate již na scéně působíte poměrně dlouho. Máte někdy okamžiky, kdy už jeden druhého máte plné zuby? A nastala někdy chvíle, kdy jste si natolik nerozuměli, že jste přemýšleli o definitivním konci Cosmic Gate?

Vtipné je, že většina kolaborací se většinou nějakým způsobem zrodí mezi přáteli, avšak my dva jsme si ze začátku až tak blízcí nebyli. Naše přátelství, možná až bratrství, se postupně utužovalo během let společného produkování a společných tour. Takže u nás se to vlastně vyvíjí opačně než u většiny ostatních vícečlenných projektů

3) Kdo z vás dvou by zaspal, kdybyste museli chytit letadlo? Nebo řekněme, který z vás dvou je zodpovědnější?

Ono už se určitě stalo, že za ty roky každý z nás někdy zaspal, holt jet lag a celkový nedostatek spánku dostanou i nás a náš budík. Ale to je také to, proč jsme jeden tým, když vás parťák po budíčku vzbudí telefonátem z recepce. No a pak je jasné, kdo na letišti ten den platí snídani 🙂

Cosmic Gate

4) Máte velmi bohatou kariéru, neskutečný počet odehraných eventů. Už se vám někdy stalo, že jste to někdy totálně zvorali nebo třeba přebrali tak, že byl schopen vystupovat jen jeden z vás? Nebo jste zodpovědní a vždy na 100% koncentrovaní na vystoupení?

Víš, taky jsme jenom lidi a z toho důvodu i my děláme chyby. Nebo se nám třeba přihodily nějaké technické potíže, což samozřejmě publikum většinou nevidí a vypadá kvůli nim špatně právě DJ. Naštěstí jsme však nikdy nepokazili vystoupení tak, že bychom vůbec nevěděli, co děláme. Pár drinků nás naštěstí taky nemůže rozhodit, ba co víc, dokážou nás dostat do ještě většího groovu. Za ta léta jsme odehráli tisíce akcí jak individuálně, tak jako duo, díky čemuž máme mnoho zkušeností a dostatek sebejistoty. Takže klepeme na dřevo, aby i nadále vše zůstalo stejné a my jsme hráli sety bez nějakých incidentů, které bychom vám tady příště museli popisovat 🙂

5) Cosmic Gate je jeden z nejznámějších trancových projektů vůbec. Býváte ještě vůbec nervózní před vašimi vystoupeními? A bývali jste nervózní v minulosti? Mám na mysli to, jestli 1 nebo 2 hodiny před vystoupením pociťujete sílící napětí nebo jste kompletně klidní, protože již máte odehráno tolik akcí, takže víte, že všechno bude v pohodě?

Určitě už nejsme tolik nervózní jako v začátcích naší kariéry, když jsme do ruky vzali jehlu do gramofonu (ano, začínali jsme hrát na vinylech) a ta ruka se třásla, protože před námi byl dav lidí a všichni upírali své zraky na nás. Na druhou stranu, vystoupení nás po těch letech nenechávají ani úplně chladnými. Když se dostaneme na velkou stage a vidíme skvělé publikum, stále nás nakopne adrenalin a zaplaví nadšení. A je to tak dobře, protože nás to udrží koncentrovanými a zároveň nám to dodává energii. Pokud by nastala chvíle, kdy už by se nás to nijak nedotýkalo, byl by to ten pravý čas vše přehodnotit, avšak zcela upřímně se v současnosti cítíme být od takové chvíle ještě daleko.

6) Máte vlastně někdy dovolenou? Pokud ano, jezdíte na dovolenou spolu nebo si berete dovolenou i jeden od druhého a trávíte ji raději se svými rodinami?

Trávíme spolu opravdu hodně času, takže jet spolu ještě na dovolenou už by bylo opravdu příliš. Každý pochopitelně máme svůj individuální život a jezdíme na dovolené s rodinou či přáteli. A pak se zase sejdeme s dobitými bateriemi pro další shows.

Cosmic Gate

7) Nedávno vyšel váš dokument Materia – The Documentary, který obsahuje mnoho krásných momentů a určitě musel dát, stejně jako samotné album, spoustu práce. Byla zábava vytvářet takovýto dokument? A jak lidé reagují na skutečnost, že se váš zvuk za ta léta neustále vyvíjí? Vyvíjí se s ním také vaši fanoušci? Změnila se za ty roky fanouškovská základna Cosmic Gate?

Myslíme si, že život je neustále o nějakých změnách, což v umění a hudbě platí dvojnásob. Jakožto umělci nechceme dělat stále to stejné dokola, to by nás nudilo a cítili bychom se prázdní. Celkově vzato, přes všechny změny, kterými naše hudba za ty roky prošla, stále cítíme, že obsahuje něco jako rukopis Cosmic Gate, červenou linku, která nás následuje skrze celou naši kariéru a která vede naše fanoušky neustále za námi a naší hudbou. Musíme říct, že z výsledné podoby dokumentu jsme nadšení, protože mluvit o hudbě je vždy těžké, nicméně doufáme, že se nám podařilo dostat naše fanoušky blíže k nám a k tomu, co děláme. Že se nám podařilo přiblížit nápady a procesy, které za tím vším stojí a vysvětlit, kolik práce dá složit celé album ještě navíc s tolika fantastickými kolaboracemi.

8) Váš pravděpodobně nejznámější track ze všech je Exploration Of Space. Tenhle track s vámi je po celou vaši kariéru a nemůžeme se ubránit otázce, jestli máte v plánu se někdy podívat do vesmíru? Nemyslíte, že by tenhle track zněl perfektně při livestreamu z ISS? 🙂

Jo, tohle slyšíme docela často a rádi bychom, kdyby někdo někdy tenhle track použil pro nějaký dokument o vesmíru nebo něco podobného, no nebylo by to skvělé? Uvidíme, jestli se to někdy stane. Nicméně pochybujeme, že se někdy v dohledné době my dva osobně podíváme do vesmíru a prozatím si vystačíme se všemi těmi lety, které musíme absolvovat.

9) Prodlužovali jste někdy svůj set? Řekněme třeba, že jste měli hrát dvouhodinový set, ale mohli jste hrát třeba o hodinu déle, protože party byla tak skvělá, že jste nechtěli přestat? Hrajete raději kratší nebo delší sety?

Začneme s odpovědí na druhou část té otázky. Obecně vzato vždy preferujeme delší sety a osobně cítíme, že se vlastně naše sety zlepšují, čím jsou delší. S DJingem jsme začínali jako rezidentní DJs, tudíž jsme hrávali a pracovali s publikem celé noci. Je pro nás tedy nejlepší, když můžeme sami vytvářet atmosféru celé noci, protože náš specifický Cosmic Gate styl zkrátka potřebuje trochu více prostoru a času na to, aby se plně rozvinul. Nacpat celý hudební příběh, který chceme předat, do jedné hodiny, to je téměř nemožné. Nechápejte nás špatně, ona může být bezpochyby zábava pálit hit za hitem a vidět lidi skákat, my jsme ale více ze staré školy a DJing pro nás reprezentují delší sety, které posluchače vezmou na skutečnou hudební cestu. Hraní hitu za hitem tzv. v červených (vysoké hlasitosti, pozn. red.) pro nás již po několika tracích nefunguje.

Cosmic Gate

A to také byla naše poslední otázka, velice děkujeme Cosmic Gate za jejich odpovědi! A vy, naši čtenáři, nezapomeňte, že Cosmic Gate vystoupí již tuto sobotu v pražském klubu Epic, za supportu Nifry, Driftmoona a Luigiho Di Mare. Vstupenky na tento event můžete zakoupit zde.

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.