MK

ReHit – Epizoda 1: MK (Marc Kinchen)

Vítejte u prvního vydání série ReHit, ve které půjdeme po stopách tracků, které mnohdy dobře znáte, ale nikdy by vás nenapadlo, že nejde o jejich původní podobu. Dnes se podíváme na moc šikovného producenta s pseudonymem MK.

Nezřídkakdy se totiž hitem stane track díky remixu, mashupu, nebo coveru. Originální verze kvůli tomu často zůstane bez povšimnutí a lidé považují za originál tu známější verzi. Dnes se podíváme na člověka, který dokázal z neúspěšných tracků udělat hit hned dvakrát!

Push The Feeling On

V roce 1992 vydala skotská skupina Nightcrawlers nu jazzový song “Push the Feeling On”. Song měl mírný úspěch v Británii a USA, kde lehce zabrousil do top 100. Docela rychle ale vyšuměl.

Možná si říkáte, jestli jsem si nespletl track a nepřidal jiný. Jedná se však o pravou originální verzi. Ta, kterou dobře znáte a zároveň obsahuje legendární riff, který zná i vaše babička, je totiž remixem. Už na původním releasu se objevily dvě verze remixované tehdy dvacetiletým Marcem Kinchenem, vystupujícím pod zkratkou MK. Ten z původního songu zanechal opravdu minimum a to samotné ještě rozsekal na kousíčky. Už tehdy také do tracku přidal legendární melodickou linku.

Díky tomu, že remixy se staly populárními mezi DJs, se label FFRR, patřící Petu Tongovi rozhodl tracku ujmout a vydat ho znovu, tentokrát s remixem propagovaným jako hlavní verze. K tomu došlo v roce 1994, kdy MK vytvořil další novou verzi, nazvanou “The Dub of Doom”. Tento re-release měl značně větší úspěch než originál a v Británii dosáhl 30. místa.

To však labelu nestačilo a o pouhý rok později byl Marc povolán k dalším remixům. Vytvořil updateovanou verzi “The Dub of Doom” a také další dvě verze. Jedna z nich, s přívlastkem “MK Dub Revisited” obsahovala nejvíce vokálů a díky tomu se jí chytli i radioví dramaturgové a samozřejmě ještě větší počet DJs. Napotřetí se track stal konečně opravdu masivním hitem a dosáhl 3. místa v UK. Vysamplovalo ho asi milion interpretů, včetně Pitbulla, který si díky tomu najal Marca na nějakou dobu jako hlavního producenta. Přitom málokdo ví, že za touto verzí nestojí samotní Nightcrawlers a ještě méně lidí slyšelo opravdový original mix. Kapela díky tomu s Marcem spolupracovala ještě na několika singlech, ty však dosáhly ale jen zlomkového úspěchu.

Look Right Through

Marcovi se díky silné podpoře vydavatelství podařilo z neznámého tracku udělat legendární hit. To samé si dokonce dokázal zopakovat, ale až o celých 20 let později! Celý příběh začíná v roce 2010, kdy americké duo Storm Queen vydalo svůj debutový singl “Look Right Through”. Následující rok si singlu všiml label Defected, ten vydal jeho vokální verzi znovu a zařídil i natočení videoklipu. Tehdy však přiliš rozruchu neudělal.

O pár měsícu později, na jaře 2012 vydává Defected dva remixové balíky, mezi remixéry se objevuje několik legend, mezi nimi i Marc Kinchen, v té době už čtyřicátník. Jak bývá ve zvyku, opět poskytl více remixů, tentokrát dva. Tyto remixy už začaly nabírat úspěch mezi house a techno DJs a staly se středně velkými klubovými hity.

MK měl však v záloze ještě jeden remix a i ten mu label vydal. Přívlastek měl “MK Dub III” a objevil se na konci roku 2012. Tato verze nabrala nečekaný úspěch a zastínila všechny předchozí. Jednalo se o jeden z největších klubových hitů přelomu let 2012/13.

Tento úspěch zaznamenal label Ministry of Sound, o kterém v této sérii budete číst hodně. Má totiž ve zvyku se chytnout úspěšných tanečních songů a udělat z nich rádiové hity. Tentorát si vzali pod svá křídla právě “MK Dub III”. Marc byl požádán o více radio friendly verzi. Jelikož tehdy byl house na vzestupu, stačilo jen do tracku přidat více vokálů z originální verze. K tomu samozřejmě label zařídil další nové remixy, oficiální video a promo v rádiích a dalších médiích. Všechny tyto investice se vyplatily. “Look Right Through” se totiž dne 10 listopadu 2013, tj. více než 3 roky po prvním vydání originální verze, stalo oficiálním číslem jedna britské singlové hitparády! Marc dokázal, že jeho remixérské schopnosti po letech neochably a díky tomuto úspěchu se začal věnovat i DJingu (do té doby se věnoval výhradně produkci). Nyní cestuje ve svých 45 letech po celém světě a kdo ví, třeba za dalších 20 let opět pomůže vytvořit megahit.

Hlavkus
  1. DJ / Podcaster / Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.