Origins

Origins – Drum and bass

House, techno i trance jsme si už v uplynulých týdnech podrobněji rozebrali. Dnes se v rubrice Origins podíváme do krajiny, která se sice rozhodla vystoupit z EU, nicméně její vliv na hudební svět byl, je a (snad) i bude stále značný. Anglie byla v 90. letech takřka plně „elektronizovaná“ a EDM dominovala tanečním parketům po celé krajině. Hudební scéna začala prožívat další revoluci a objevila se poptávka po něčem novém a originálním.

Hned na úvod je třeba říci, že psát o původu D’n’B je celkem výzva. Tento styl vzešel z již velmi rozvinuté a žánrově diferencované EDM scény, kterou ovlivňovaly již tisíce producentů a vlivy prakticky z celého světa. Obecně se však dá říci, že historie žánru D’n’B začíná u breakbeatu, undergroundového žánru, který se objevil ještě v 70. letech v USA. Za otce zakladatele je považován Frankie Bones, kterého napadlo pustit stejnou nahrávku na dvou gramofonech najednou ale v odlišných rychlostech a s mírným opožděním. Tento zdánlivě bláznivý nápad vyústil v tzv. asynchronní beat, ze kterého posluchači přímo šíleli. A tak vznikl breakbeat. Ukázkou tohoto tvůrčího přístupu je skladba příznačně nazvaná Bonesbreaks, která zní (až překvapivě) harmonicky a snesitelně.

V 90. letech existovala ve Spojeném království již poměrně velká scéna tzv. breakbeat hardcore. Ten vycházel z výše popsané metody „lámání beatů“ a byl silně ovlivněn především acid housem a technem, ze kterých si vypůjčil celou řadu prvků. V breakbeat hardcore se však postupně začaly projevovat i další styly jako dancehall, funk, hip-hop, jazz nebo funk. Důsledkem byl vznik nového stylu, kterému se začalo říkat jungle, což je ale v podstatě drum and bass (ano, je to matoucí, ale vysvětlím níže).  Mezi jednou z prvních nahrávek, které obsahují D’n’B (resp. jungle) zvuk se řadí také debutové album Prodigy s názvem Experience z roku 1992. Úplně první skladbou s D’n’B prvky však zřejmě byla Radio Babylon z roku 1990 od formace Meat Beat Manifesto.

Než pokročíme dál, bylo by vhodné vnést trochu světla do názvosloví. Ve zkratce se dá říci, že pojmy jungle i drum and bass mají mnohem starší původ, pochází ještě ze 70. let. Jungle odkazuje ke svým karibským kořenům a úzce souvisí také s dubem, reggae a dancehallem. Drum and bass je zase fráze původně používána na londýnské funkové  a soulové pirátské rádiové scéně. Oba tyto názvy proto často odkazovaly ke stejné hudbě. V 90. letech se nicméně objevují producenti, kteří ve své tvorbě nepoužívají tzv. „ragga“ zvuk a snaží se o vyčlenění samostatného žánru. V polovině 90. let už byla scéna rozdělená na tzv.raggajungle a drum and bass, který se vyznačoval především výrazně editovanými „breaky“. Vzniklo také označení artcore nebo intelligent, které mělo ještě více zvýraznit odlišný tvůrčí přístup. První skladbou, která je výslovně označovaná za D’n’B, je pravděpodobně TheBeginning z roku 1993 od The Invisible Man.

Nesrovnalostem a zdánlivému chaosu se tím však nezabránilo. Není proto neobvyklé narazit na raggajungle skladby na D’n’B kompilacích z 90. let, jelikož ani tehdejší producenti neměli úplně jasno v tom, jaký žánr to vlastně dělají (resp. bylo jim to jedno) a často jich střídali hned několik. V následujících letech se situace ještě více zkomplikovala s nástupem techstepu, hardstepu,darkstepu, neurofunku a dalších subžánrů. K pomyslnému sjednocení došlo až v roce 1998, od té doby se používá souhrnné označení drum and bass. Dodnes se nicméně můžeme setkat i s dalšími variacemi, které zahrnujeme do tohoto žánrového celku, jako například ambient jungle, darkside, happy hardcore, hardstep nebo jump-up.

Z pohledu vývoje celého žánru byla však polovina 90. let podstatná i z jiného důvodu. Rok 1995 je možné označit jako počátek komercializace scény. Jeden z nejvýraznějších pionýrů D’n’B hudby, Goldie, vydal dnes již legendární album Timeless, které se stalo senzací. Dosáhol 7. místa v UK Album chart, dostalo zlatou desku a jenom ve Spojeném království se ho prodalo 150 000 kusů. Kromě vynikajících recenzí se do historie zapsalo také tím, že bylo zařazeno mezi „1001 alb, které musíte slyšet, než zemřete“. Za zmínku sotjí také to, že Goldie se v roce 2016 stal rytířem britského impéria.

Ukázka z alba:

Od vydání Timeless již nešlo brát tento nový žánr na lehkou váhu. Drum and bass patří mezi nesmírně populární žánry EDM a díky producentům jako Chase & Status, DJ Fresh, Modestep, Sigma, Wilkinson, Rudimental nebo High Contrast se stal součástí hudebního mainstreamu. Nesmíme však zapomínat na ty, kteří tento žánr přivedli k životu. Kromě již zmíněných jmen jsou to například Andy C, DJ Hype, Fabio, LTJ Bukem nebo Shy FX.

A jak odlišit Drum and bass od ostatních žánrů EDM? Jak jsem psal již v úvodu, základem je metoda breakbeatu, a to hodně rychlého (160 až 180 BPM). Nesmějí chybět ani výrazné basové linky a časté je také používání samplů a syntetizátorů.

Pokud vás tento žánr zaujal a chtěli byste si poslechnout to nejlepší, co nabízí, rozhodně doporučuji mrknout se na výběr od Andyho C, který sestavil pro Billboard. V případě zájmu o aktuální dění ve světě D’n’B doporučuji také naši pravidelnou rubriku D’n’Bulletin, zatím poslední článek je ze září 2017.

Zdroj foto: vice.com
Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.