Red Bull 3style

Rozhovor s vítězem Red Bull 3Style – DJem ROXTAR

V pražském Lucerna Music Baru proběhla česká kvalifikační část soutěže Red Bull 3Style, při které se bojovalo o cestu do velkého finále v Krakowě. Kvalifikační části se zúčastnilo šest Djů, kteří měli 15 minut na to, aby přesvědčili diváky a hlavně porotu, že si zaslouží reprezentovat Českou republiku v Krakowě.

Trofej pro nejlepšího DJe večera nakonec nad hlavu zvedl DJ Roxtar, který tak v únoru 2018 pojede reprezentovat Českou republiku na světové finále do Krakowa. DJ Roxtar se věnuje hraní už 13 let, mezi jeho největší úspěchy patří 3. místo na DMC World Championship 2014, 3. místo na IDA World Championship 2015 a nově 1.místo na Red Bull 3Style (ČR). Set odehrál na jeden hybridní gramofon od Denon DJ, na druhé straně má kontrolér Maschine a uprostřed mix Pioneer S-9.

Měli jsme tu možnost, s tímto vítězem udělat rozhovor a probrat tuto soutěž:

Tvoje začátky v hudbě a DJingu?

Můj táta byl dj v 70. letech a on mi hodně pouštěl hudbu. Já jsem vyrostl na hudbě jako je Carlos Santana a dalších rockových kytarových géniích. Maminka zase měla ráda funkovou a disko-funkovou hudbu 70. let, takže když jsem zjistil, kdo je Michael Jackson, tak bylo jasno, že chci dělat něco s hudbou – buď tančit nebo se té hudbě věnovat. Do dneška Michael Jackson patří mezi mé oblíbené interprety které naprosto žeru. Později jsem chtěl být tanečník, tak mě rodiče poslali na konzervatoř, ale poté jsem šel studovat klasickou střední školu. Nakonec herectví. kterému jsem se trošku věnoval. Ale i tohle nebylo úplně to, co jsem chtěl přesně dělat a zůstal jsem u té hudby jako DJ a producent.

Začínal jsi na vinylech nebo jako CD DJ?

Jako CD DJ. Já to teda osobně přiznám – začínal jsem jako gogo tanečník v jednom pražském klubu. Jednoho dne ráno na mě koukal jeden DJ který mi řekl: “Hele, ty máš rytmus, já ti dám nabídku, naučím tě hrát a ty tady budeš dohrávat od 5 do 6 zadarmo.” Takhle jsem půl roku hrál. Takže jsem začínal s cd, pak jsem přešel na vinyly a později na digitální technologii. Já jsem zastánce toho, že je jedno z čeho člověk hraje a na všech strojích se dá hrát dobře.

Jak vzniklo jméno Roxtar?

Původně jsem byl DJ Rockstar, protože když jsem ještě začínal, tak jeden DJ mi řekl, že musím mít nějaké DJské jméno. A v té době, tady bylo GTA (hra). Když jsem si tu hru zapnul, tak pak se tam objevil znak R* na kterém bylo napsáno Rockstar Games. Já jsem z toho byl tak unesený, že jsem od té doby byl DJ Rockstar. Před pěti lety jsem zjistil, že když se takhle budu dále jmenovat, nebudu moci spolupracovat s Red Bullem, protože Rockstar je energy drink, který patří pod Pepsi. Později, když jsem si ho změnil, tak jsem konečně měl volné ruce.

Oblíbený klub či festival?

Určitě Beats for Love! Co se týče klubu, mám rád One Club Prague.

V jakém pořadí si hrál na Red Bull 3Style? 

V druhém.

Hrálo velkou roli pořadí?

Ano, tak stejně jako jestli hraješ ve městě v kterým působíš, jestli tam máš hodně fanoušků… Když jsem hrál druhej, lidi ještě byli nažhaveni. Mix je taky hodně stavěný z toho, co lidí mají rádi na parketě (hraju 13 let, takže to trošku tuším). Samozřejmě, hraje to velkou roli v jakým pořadí hraješ.

Co obnáší příprava na takovou soutěž? 

Začíná to přípravou songu. To znamená, že sjíždíš internet a kupuješ si tracky. Uděláš si obrovskou složku, kam si dáš 300 tracků. Poté jdeš do té složky znova a vybereš jenom 100, pak zase znova a jenom 50, ale stejně víš, že 50 tracků se ti nevleze do 15 minut. Takže se to snažíš pořád zkracovat, z něčeho si vezmeš jenom acapellu nebo takhle. Pak jdu do studia, kde si všechno připravím ve stopách tak, aby mi to všechno vyhovovalo.

Red Bull 3Style se hodnotí: 40% originalita, 25% skills, 25% výběr hudby a 15% reakce publika…

Ano je to tak, kluci v porotě poznají každou maličkou chybu. Každý kluk, co byl v téhle soutěži, to má připravený od vteřiny na vteřinu, těch 15 minut ví jak budou, tam už není čas číst publikum. Pokuď by nějaký DJ improvizoval, tak by velmi zariskoval a tady riskovat nemůže. Tady máš 15 minut, jeden pokus…jednou to spleteš a…

Každý DJ v Red Bull 3Style by měl minimálně zahrát 3 různé žánry, je to doopravdy tak?

Přesně tak, nějak ty žánry propojit. Máš volnost, jaké žánry použiješ. Když jde člověk do finále (které teď bude v Polsku), měl by si o dané zemi něco přečíst aby byl připravený na publikum.

Už teď se připravuješ na finále do Krakowa? 

Už jak jsem přijel z Lucerny.

 

Další zajímavé otázky a celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Vítězný set:

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.