Top 5

TOP 5 první poloviny roku 2017 – Radek Hrubý

První polovina roku je definitivně za námi, a tak by to chtělo udělat si menší shrnutí těch nejlepších tracků. Každý den v tomto týdnu vám přineseme Top 5 nejoblíbenějších tracků několika členů OneZoo Music.

Radek Hrubý

Zdar lidi, začalo nám léto, pohoda, sluníčko, pivko a festivaly, vedro, komáři, děcka doma celý den, půlka roku pryč. Jo, půlka roku pryč. Přijde mi, že je to tak před měsícem, co jsem zapíjel Nový rok a v tomto krátkém období se tedy pokusím vybrat 5 nejkvalitnějších tracků. Pro mě osobně dost těžké zadání vybrat 5 naprosto nejlepších. Bylo by moc snadné vybrat podle Beatportu 5 nejprodávanějších za poslední půl rok a šlehnout je sem, ale to by jaksi nebylo ono, neboť zde krásně pasuje přísloví: “Laciné zboží má nejvíce kupců.” Kritéria, pomocí kterých jsem vybíral, jsou: jedinečnost, propracovanost a duševní obsah. Proto jste taky možná žádný z nich nikdy neslyšeli a byla by fakt škoda, kdyby vás jen tak minula v tom množství, co na nás každodenně chrlí radia, televize atd…

Lane 8 & Kidnap Kid – Aba

Začněme zlehka naprosto překrásnou skladbou vydanou v březnu na Anjunadeep. Precizní kolaborace mezi Daniel Goldstein a Matt Relton má za následek hudební panorama, kde můžeme spatřit melodické deep house louky přecházející v skryté  minimal techno lesy a kdesi v dálce se do oblak  tyčící drobné trance elementy. Lane 8 a Kidnap Kid jsou bezesporu talenty, na které se dá spolehnout, pokud hledáte kvalitní hudbu. Sami tvrdí, že na tomto tracku pracovali už od roku 2015 a konečně až teď se jim ho podařilo dokončit.

 

Bonobo – Bambro Koyo Ganda (feat. Innov Gnawa)

Anglický producent Simon Green si pro nás hned na začátku nachystal nové album Migration z něhož právě Bambro působí jako kulturní vytěsnění v novém prostředí, kde jsou však nevyhnutelně slyšet záblesky z předchozího života. Atmosféra nasáta syntezátory a strunovým doprovodem je umocněna perkusemi a zpěvem skupiny marockých hudebníků Innov Gnawa, kteří nás nechají nasát trochu té africké atmosféry. Ta je pak přetransformována do našeho světa luxusním basovým dropem, který zde není pro to aby roztříštil celou stavbu tracku ale naopak tam nesmírně sedí. Zkratka originální exotický počin s prvky národního marockého žánru Gnawa.

 

High Contrast – Rez

Tohle jste určitě někde museli slyšet ať už originál, nebo tuhle předělávku. Tentokrát už druhý nový kabát hitu od Underworld z roku 1993 nasadil Lincoln Barrett v březnu tohoto roku. (První je house remix z roku 2012). Jedná se o neskutečně pozitivní track s optimistickou náladou a tenhle nový kabát mu krásně padne. Vykouzlí úsměv na rtech a nechá nás na chvíli v pocitu, že svět je jen jedná velká paráda bez zla, podrazů a všeho špatného.

 

Camo Krooked – Come Together

Častokrát si kladu otázku, jak bude vypadat elektronická hudba třeba za 10 let. Rakouští Camo & Krooked se chopili nelehkého úkolu s cílem rozbořit současné stereotypy okolo DnB a posunout jeho hranice mnohem dál. Jejich LP Mosaik je přesně plně nabité touhle tou moderní futuristickou vizí. Come Together má krásně rozvržen celý plán. Uvede nás famózním intrem, kdy po gradaci přejdeme plynule do ne-pře-afektovaného dropu a rozloučí se odcházejíc za zvuku pomalu utichajícího líbezného sbohem. Více o něm se můžete dočíst v červnovém vydání DnBulletinu.

Undercatt – Futura

S futuristickou atmosférou ještě nekončíme. Tajemné italské duo, jehož kořeny sahají až do roku 2007, začalo naplno produkovat atmosferické techno v roce 2014. Téměř okamžitě je pod svou značku Diynamic přijal Solomun. Luca a Elia aka Undercatt v únoru letošního roku dobyli takřka vše, co se dalo, releasem Futura EP, kterému vévodí stejně jmenovaný track. Ten se dá v poslední době snad najít ve všech setech, podcastech či oblíbených playlistech všech známých i neznámých Djs a producentů. Sami autoři zasazují zvuk do orwellovské utopie kde kaskády retro-futuristických sborů znějí jako středověcí mniši modlící se v roce 2050. Při prvním poslechu se mi to zdálo divné, zvláštní, nesedící až podruhé to sedlo a pochopil jsem retro-futuristickou a nejistou atmosféru, kterou oplývá toto famózní hudební dílo.

 

A protože jsem tak trochu rebel přihazuji ještě malý bonus na závěr. Nejlepší setík z první poloviny roku 2016, kterým je pro mě jednoznačně London Elektricity (21 Years Of Hospital Set). Krásně nás provede vším, co Hospital nabízí od svého vzniku až doteď. Někteří po poslechu namítali, že je čas, aby královna konečně povýšila Tonyho Colmana, jediného nynějšího člena uskupení London Elektricity, do rytířského stavu. Mějte se fanfárově a hudbě zdar!

Radek Hrubý

Blogger / DnB  enthusiastic

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.