alb

Připomeňte si těchto 5 alb, která letos slaví 20. narozeniny

Tedy alespoň těchto 5 mých oblíbených alb významných pro elektronickou taneční hudbu. Celkový počet letošních jubilantů je pochopitelně mnohem vyšší.

Hudba je s lidstvem spojena již od jeho samotných počátků. Dlouhou dobu se však jednalo o výhradně momentální záležitost, neboť lidé neuměli hudbu nijak zachytit. Pochopitelně se vyvinuly způsoby, kterými bylo zaznamenáno, jak by asi ta či ona skladba měla znít a jak ji reprodukovat, ale ukázku jako takovou si zkrátka nikdo pustit nemohl. Každé hudební dílo tak bylo unikátní tím, že jej bylo možno konzumovat jen v daném prostoru a čase a nebylo možné jej v totožné podobě slyšet znova.

Doba se však posunula vpřed a dnes si můžeme pustit skladbu či album třeba i desetkrát za sebou a bude znít stále stejně. Tím samozřejmě nechci říct, že by se snad nejednalo o unikát, to rozhodně ne (i když i zde existují výjimky). Živá vystoupení jsou i nadále individuální a pravděpodobně nenaleznete dvě navzájem nerozeznatelná. Dostat takové živé vystoupení k dalším milionům lidí prostřednictvím internetu a posléze jeho unikátnost zachovat navěky je dnes však otázkou pouhých dvou kliknutí. Krásná to doba, nemyslíte?

Díky moderním technologiím mají všechny skladby potenciál stát se věčnými, i přes to existují takové, na které se časem zapomene. Naproti tomu existují takové skladby, které jsou k nesmrtelnosti předurčeny a dá se to většinou poznat okamžitě. Pojďme se společně podívat na několik takových skladeb, resp. alb, která letos na své cestě k nesmrtelnosti slaví 20 let od svého vzniku: debutové album Daft Punk, druhé studiové album kmotrů elektronické hudby The Chemical Brothers (Dig Your Own Hole <3), v pořadí třetí album The Prodigy (Naryan <3), dvanácté(!) album francouzského průkopníka Jeana Michela-Jarreho a soundtrackovou kompilaci Mobyho ( James Bond Theme <3). Co se dalších legendárních oslavenců týče, za zmínku určitě stojí hip-hopoví titáni Wu-Tang Clan (album Wu-Tang Forever), rapper The Notorious B.I.G. (album Life After Death) nebo také kapela Depeche Mode (album Ultra).

Daft Punk – Homework

The Chemical Brothers – Dig Your Own Hole

The Prodigy – The Fat of the Land

Jean Michel-Jarre – Oxygene 7-13

Moby – I Like To Score

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.