Axwell

Guess Who? – Epizoda 1: Axwell

Často si o svých oblíbených interpretech myslíte, že je znáte dobře a že jejich diskografii máte v malíku. Pak vás ale někteří z nich překvapí tím, že mezitím vydali spoustu jiné hudby pod jiným jménem a v úplně jiném stylu a je někdy problém se v tom zorientovat.
Od toho tu máme naši novou sérii s názvem “Guess Who?” kde se podíváme na různé interprety a na jejich projekty a pseudonymy ať už sólově, nebo ve spojení s někým dalším. Některé pro vás možná nebudou ničím novým ale u jiných budete určitě překvapeni! V první epizodě se podíváme na týpka jménem Axel Hedfords.

Guess Who? – Epizoda 1: Axwell

Axwella asi není třeba představovat. Dnes se dá považovat za jednu z legend elektronické scény a více než kdokoliv jiný se v posledních dvou dekádách zasloužil o vývoj house a EDM scény. Pod svou “hlavní” přezdívkou má na svědomí spoustu legendárních hitů. My si připomeneme jeden z jeho prvních tracků před tím, než se dostal na výsluní. Pochází z roku 2000 a jmenuje se “Pull Over”.


Nyní je čas se podívat na jeho další projekty a pseudonymy. V tomto případě jich bude opravdu spousta! Začneme těmi sólovými:

Quazar

Toto je jeden z prvních Axelových projektů, který sahá až do poloviny 90. let. Skladby tehdy skládal na svém Atari počítači a na zvuku tvorby je to hodně znát. Pokud jste si v minulé dekádě stahovali programy, ale nechtěli za ně platit, jistě jeho tvorbu znáte jako podkres mnoha crackovacích programů.

OXL

Hudbu pod tímto pseudonymem Axel vydával zhruba ve stejné době jako pod jménem Quazar a i styl je velmi podobný. Je však už slyšet značný posun a tracky znějí hodně trancově. Většina jich vyšla také během 90. let, poslední track však až v roce 2001.

Soulplayaz

Pod tímto jménem vyšlo několik tracků mezi lety 2001 a 2002. Jednalo se o energické house záležitosti, které ale zněly “méně komerčně”, než věci, které už tehdy začaly vycházet pod jménem Axwell.


Axwell poté na přelomu milénia vydal spoustu tracků pod dalšími pseudonymy, kdy se většinou jednalo o jednorázovou záležitost a žádný další track pod daným jménem nevyšel. Proto si je připomeneme jen jmenovitě:

Busty Times ‎– Clubs And Discotexxx (2003)

Jetlag – So Right (2002)

Mahogany People – Heart of Mine (2002)

Starbeach – Get Naked (2003)

Vintage Youth – StarBeach 7:am

Kolaborační projekty

Axwell samozřejmě nevydává jen sólově, ale i v kolaboracích s jinými producenty. V této části se podíváme právě na tyto projekty. Některé určitě znáte dost dobře, ale jiné by vás napadly jen těžko.

Swedish House Mafia 

Toto trio asi netřeba představovat. Několik světových hitů a miliony fanoušků na koncertech mluví za vše. Spojení se Sebastianem Ingrossem a Stevem Angellem se prostě vyplatilo! Připomeneme si je jejich remixem pro Coldplay. Axwell však ne vždy spolupracoval s oběma kolegy najednou.

Axwell /\ Ingrosso

Po rozpadu SHM se Axwell se Sebastianem rozhodli pokračovat v jejich odkazu pouze ve dvou. Výsledky jsou sice poněkud rozporuplné, ale rozhodně i pod tímto jménem vydali několik skvělých skladeb a další nás brzo čekají.

Supermode

Axwell se však jednou spojil i jen se Stevem. V roce 2006 vydali svůj mashup dvou hitů od kapely Bronski Beat. Původně měl vyjít pod pseudonymem “Supermongo” ve výsledku ho ale nakonec upravili na “Supermode”. Dodnes se jedná o jedinou kolaboraci Axwella se Stevem.

AxEr

Axwell se však spojil i s člověkem, který byl v začátcích také považován za člena Swedish House Mafie, ale nakonec se vydal úplně jinou cestou, Ericem Prydzem. Vyšlo jím jedno EP s dvěma tracky se zajímavými názvy “123” a “321”. EP vyšlo také v roce 2006 a šlo o úplně první release labelu Pryda Friends.

Mambana

První díl seriálu zakončíme plážovým projektem Mambana. Jednalo se o spolupráci se zpěvačkou Isabel Fructuoso a jednalo se o house v jeho nejčistější podobě. Perfektní plážové skladby vycházely mezi lety 2001 a 2005.

 

O kterých projektech jste věděli a které vás naopak překvapily nejvíce? Který vás nejvíce zaujal a u kterých byste naopak uvítali návrat? Dejte nám vědět! Uvítáme take návrhy na producenty, na které se zaměřit příště. Doufám, že jste se u první epizody dozvěděli něco nového a brzy se těším u druhého dílu!

Hlavkus
  1. DJ / Podcaster / Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.