Projekt

Společnost Adobe představila projekt „Photoshopu zvuku“

Projekt VoCo je protoyp, který umí uměle vytvářet nový hlasový záznam a měnit tak původní výpověď člověka.

Prostřednictvím konference MAX dává společnost Adobe každoročně nahlédnout do své pomyslné kuchyně a tradičně představuje nové projekty, jakkoliv některé z nich mohou působit až bizarně.

Na letošním MAXu se mezi ukázkami objevil Projekt VoCo, o kterém vývojář Zeyu Jin prohlásil, že je v oblasti zvuku schopen dosáhnout obdobných výsledků, jakých dosáhne Photoshop v oblasti fotografie. Tím měl na mysli zejména takové úpravy zvukového záznamu, které umožňují do záznamu přidávat slova, která původní záznam neobsahoval.

Hlasový Photoshop

Během předvedení softwaru Jin jednoduše napsal slovo do příslušného textového pole, čímž docílil přidání daného slova přímo do zvukového záznamu, vysloveného identickým hlasem. Podle dostupných informací je pro přesnou analýzu zvukového záznamu zapotřebí jeho délka alespoň 20 minut, což, uznejte sami, není mnoho.

Možná také proto se již objevují kritiky narážející na etickou stránku celého projektu, což je na druhou stranu vcelku pochopitelné u softwaru, který dokáže zpětně změnit již nastalou realitu. Nutno podotknout, že ze stejných důvodů se dobrou známkou z etiky nepyšní ani již dříve zmiňovaný Photoshop. Zůstává tedy otázkou, zda Projekt VoCo spatří světlo světa také ve formě konečného produktu v portfoliu společnosti Adobe. Jistě by jej však uvítali například podcasteři či hlasoví herci při tvorbě audioknih, kterým by tento software ve fázi postprodukce mohl ušetřit značné množství prostředků a času.

Co myslíte vy? Našel by Projekt VoCo své uplatnění také při produkci taneční hudby?

Zdroj: creativebloq.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.