Spotify uvažuje o převzetí Soundcloudu

Blýská se snad Soundcloudu na lepší časy?

Ach, ten Soundcloud …

Možná to někteří z vás znáte. Nahráváte set, pěkně se s tím mazlíte, a pak ho uploadnete na Soundcloud. A on z ničeho nic zmizí, prostě jen tak. Pak si všimnete, že vám na Soundcloudu přišla zpráva. Ano, přesně ta mnohými proklínaná zpráva od Soundcloud týmu, že váš upload byl zablokován, protože jejich „robot“ v něm objevil pasáž, ke které vlastní autorská práva někdo jiný. Mě osobně se to stalo několikrát a vždy jsem nad tím naštěstí dokázal mávnout rukou a ten set jsem prostě a jednoduše uploadnul na Mixcloud. Ten sice kolem sebe možná nemá vybudovanou tak velkou komunitu, ale přehrávat sety dokáže stejně dobře.

Pak ovšem existuje ještě mnohem palčivější problém, a to když Soundcloud někomu zablokuje jeho vlastní track. A takových případů rozhodně nebylo jako šafránu. Ba co víc, Soundcloud šel ještě dál a zavedl systém tzv. „striků“. Jednoduše řečeno, každý uživatel obdržel za každý zablokovaný upload jeden strike a jakmile takto nastřádal celkem tři, Soundcloud mu smazal(!) celý uživatelský účet. Tímto způsobem přišel o svůj uživatelský účet (a tím také o tisíce followerů a stovky tisíc přehrání) například Maor Levi, ale také třeba česko-slovenské duo SHato & Paul Rockseek. Zákulisí Soundcloudu se ohledně toho nechalo několikrát slyšet, že na vylepšení a zpřesnění jejich detekčního systému jim chybí finance.

spotify_intext_720-clanek

Bude líp?

Proto jako jakási jiskřička naděje pak zapůsobila zpráva o tom, že na celou platformu Soundcloudu si dělá zálusk Spotify. Navzdory faktu, že Soundcloud (zal. v srpnu 2007) je jen o něco málo starší než Spotify (zal. v říjnu 2008), jeho hodnota (700 mil. $) je více než desetkrát nižší než je hodnota jeho mladšího bratra (8 mld. $). Pokud tedy k převzetí skutečně dojde, je zde určitá naděje, že celá platforma Soundcloudu projde přetvořením, omlazením a vylepšením. Já osobně pak doufám, že k lepšímu.

Zřejmým motivem Spotify je pak i potenciální posílení jeho již teď téměř monopolní pozice na poli streamovacích služeb, protože pohlcením Soundcloudu by mu odpadl jeden z nejsilnějších konkurentů.

Jen čas ukáže, jaký bude další osud průkopníka na poli streamovacích služeb. A co myslíte vy, vrátí se Soundcloud zpět na výsluní nebo navždy upadne do zapomnění?

Zdroj: weraveyou.com

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.