VJ’s a LJ’s – věčné téma promotérů

Jeden z největších „zabijáků“ české klubové scény jako celku není ani tak ozvučení (ne že by bylo v klubech v pořádku, rozhodně ne asi u 80% z nich), ale kupodivu osvětlení, projektory nebo led obrazovky a celková „vizáž“ stage. Samozřejmě jako stage beru i takové ty maličké kutlochy, ve kterých musí DJ’s někdy hrát. Úroveň a zároveň i hodnota akcí i klubu ale díky této vizuální stránce neuveřitelně narůstá.

Proč řešit světla a vizualizace?

Už hodněkrát jsem slyšel, že kluby jsou na to buď moc malé nebo by to byla velká investice a vůbec všechny tyhle klasické „podnikatelské“ výmluvy. Úroveň a zároveň i hodnota akcí i klubu ale díky této vizuální stránce neuveřitelně narůstá. Pořád si říkáte, že ne? Dobrá, představte si klub Mecca (Praha) nebo Roxy (Praha) …

a teď si ho představte beze všech světel, panelů apod. Podobný problém mají všechny menší kluby po České republice. Když už mají světla, tak jsou nastaveny na automat, což rozhodně není to nejlepší řešení. Kvalita klubových DJ’s u nás pořád vzrůstá a tak už konečně nevídáme ty uhoupané týpky, kteří vlastně fungovali jako předražený jukebox, ale lidi, kteří opravdu pracují s lidmi, kteří do klubu příjdou.

Jednoduše proto, že tomu co se zrovna hraje se musí i přizpůsobit i světla a vizualizace.

Proč do toho pletu kvalitu DJ’s? Jednoduše proto, že tomu co se zrovna hraje se musí i přizpůsobit i světla a vizualizace. Určitě není zrovna „kosher“, aby se do tak neohraného (ehm) a energického tracku jako je například Tsunami od DVBBS & Borgeous objevovaly za DJ-em na obrazovce tak velice oblíbené padající srdíčka nebo trojúhelníčky a světla přitom blikaly rychlostí, při které by asi i Chuck Norris dostal epileptický záchvat … rozhodně ne. A ano, tuhla šílenou kombinaci jsem viděl, samozřejmě klub neměl nikoho, kdo by se staral o světla (LJ – Light Jockey) nebo vizualizace (VJ – Visual Jockey).

A co z toho?

Po tomhle výkonu si polovina lidí řekne, že to vypadalo profesionálně a rozhodně na tu show příjdou znovu … NE, neřeknou. To samé co udělá basová linka pro Váš oblíbený track, tak to udělá dobrý VJ a LJ pro DJ-e. Samotné vypadá a zní jedno bez druhého prostě nijak, nemá to vůbec šťávu a energii. Proč asi tak milují festivaly jako Flying Dutch, Sensation, Ultra Europe, Tommorrowland a podobné? Podívejte se na videa jako:

nebo:

To, jak vypadá stage a vše okolo může fanoušky buď naprosto vtáhnout do hudby nebo je totálně rozhodit z nálady a doslova odpudit.

Nepodceňuj vlastní show

Vím, že pořád někteří z Vás o tom lehce pochybují. Sám jsem o tom nebyl totálně přesvědčen do doby, kdy do Česka přijel Armin van Buuren se svým produkčním mágem Sanderem Renemanem. I když vlastně Armin Only neproběhla, tak jsme se v Ostravě dočkali doslova Armin Only – Only. Během 10ti hodin od doby, co se Armin rozhodl, že pro své fanoušky prostě zahraje, Sander a jeho produkční tým dokázali od základu vymyslet celou show. To, jak jednoduché, ale dechberoucí vizualizace použili až do posledního pixelu a to, jaký zanechali celkový dojem ne pro uši, ale oči ve mě osobně nechalo tak hluboký zážitek, že jsem se rozhodl, že tohle je prostě ono, to je ten poslední komponent co dělá dobrou akci nebo festival vyjímečným a skvělým. Byl to tenhle okamžik, kdy jsem se rozhodl stát VJ-em? Ne, ale rozhodně to byl okamžik, kdy jsem se utvrdil v tom, že tohle je to, co chci dělat.

Závěr

Slovo závěrem? Jestli jste podnikatelé a vlastníte „taneční klub“, tak prosím, opravdu prosím, nekupujte si příště bavoráka s 38mi zónovou klimatizací, ale kupte si raději 4 zónovou a najměte si do klubu pořádného VJ/LJe.

Co vlastně přesně dělá VJ a co LJ? No, tak o tom se rozepíšu v dalších článcích.

Alex Key

VJ / Visual Maker / Tech Guru / Motion Designer / Papercut survivor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.