ABGT350

Report z ABGT350 víkendu – Main event

Druhý říjnový víkend byl pro mnoho fanoušků elektronické taneční hudby víkendem roku. Konala se totiž další výroční edice radioshow Group Therapy britského tria Above & Beyond s označením ABGT350.

Pro mnoho evropských fanoušků (zejména pak těch českých) to byl zároveň víkend celého jejich života, neboť Above & Beyond si jako zastávku pro jejich největší event roku vybrali (poprvé a téměř jistě také naposled) Prahu.

Ortodoxní Anjunabeats fandové pak vědí, že ABGT víkend se zpravidla sestává ze dvou akcí – v pátek se koná main event, který se konal v pražské O2 aréně a který je zároveň pojat jako gigantická epizoda radioshow Group Therapy, tudíž se vše vysílá do éteru. V posledních letech výjimkou není ani livestream celé akce, letos tomu tak bylo prostřednictvím platformy Twitch. Některý z víkendových dnů se pak koná oficiální afterparty v režii dceřiného vydavatelství Anjunadeep, která se letos konala v neděli v exkluzivním prostoru Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti. My jsme měli tu možnost obě akce v rámci ABGT350 navštívit, pojďme si je tedy krátce zhodnotit. Nakonec jsem se rozhodl sepsat samostatný report z hlavního eventu a z afterparty, protože už tak to bude docela dlouhé.

Main event

Deep set

Několik posledních let obstarává první hodinu hlavního eventu záznam deep warm up setu samotných Above & Beyond. Letos trojice nahrála svůj deepový set pro ABGT350 ve čtvrtek během plavby na lodi po Vltavě. Plavba byla pouze pro zvané, nacházeli se na ní tedy jen zaměstnanci Anjunabeats a lidé z United Music, Force Production a dalších partnerských společností, které se podílely na produkci celé akce. Deepový set začal velmi melodicky a pozvolně, avšak jeho druhá polovina tak trochu koketovala až s technem. Nechyběly tracky od Marshe, Bena Böhmera, Yotta nebo třeba remixy od Dosema či PROFFa. Rozhodně kvalitní začátek celé akce, navíc v doprovodu krásných záběrů plavby a celé Prahy.

Qrion

První živou vystupující na ABGT350 byla japonská DJka a producentka Qrion. A dle mého názoru se jednalo o perfektní volbu. Také Qrion začala v pomalejším a temnějším duchu, ale charakter jejího setu byl poněkud odlišný, a to částečně asi i z toho důvodu, že do svého setu zařadila spoustu své vlastní produkce. Jednalo se o známé kousky jako ‘Safeway Sushi‘ nebo ‘23‘, či kousky do té doby dosud nevydané jako např. ‘Waves‘. Mne osobně velmi potěšila svou kolaborací se Spencerem Brownem s názvem ‘Foggy August‘, který je mým velmi oblíbeným trackem, byť také dosud nevydaným.

Tinlicker

Po Qrion si stage ABGT350 do parády vzalo holandské duo Tinlicker. Od těch se dal očekávat set složený převážně z tracků z jejich nového alba ‘This Is Not Our Universe‘, které na Anjunabeats vyšlo 27. září. A tak se také stalo, zde je však nutno podotknout, že celé album je nadmíru povedené a slyšet tracky jako ‘Bird Feeder‘ či ‘The Walk‘ živě velmi potěšilo. Vlastně celý set od Tinlicker byl složen výhradně z jejich tracků a remixů a nechyběl samozřejmě ani jejich remix na kultovní track ‘Need To Feel Loved‘ od Reflekt a Delline Bass.

Spencer Brown

Spencer Brown je dlouhodobě považován za jednoho z nejlepších producentů labelu Anjunabeats (a možná i celosvětově) pro svou zvukovou variabilitu. Jeho sety jsou pravidelně napěchovány neznámými tracky, přičemž velmi často se jedná o jeho vlastní počiny. Nejinak tomu bylo i na ABGT350, kde odehrál set složený výhradně ze své produkce, když nechyběly nové kolaborace s ilanem Bluestonem, s ALPHA 9 (tj. Artym) nebo Marshem, jeho vlastní bootleg na track ‘Easy‘ od Portera Robinsona a zakončení v podobě bizarního ale přitom vynikajícího tracku ‘Windows 95 On Acid‘. Vyzdvihnout je pak třeba také extrémně chytlavý intro track, kterým byl jeho vlastní bootleg na píseň ‘Awu Wemadoda‘ od jihoafrického sborového uskupení Ladysmith Black Mambazo.

Genix

Track ‘Windows 95 On Acid’ pak perfektně připravil půdu dalšímu vystupujícímu, kterým byl Genix. Ten se poslední dobou totiž žánrově posunuje spíše do techna a kdo čekal starší počiny jako ‘Run‘ nebo ‘Orca‘, byl pravděpodobně zklamán. Já osobně jsem fanouškem právě spíše jeho starších tracků a od jeho setu jsem příliš neočekával. Jenže tenhle Angličan předvedl nebývalou smršť novodobé fúze techna a trancu, rovněž odehrál ABGT350 set složený výhradně ze své produkce a v O2 aréně to neskutečně vřelo. Hned v úvodu zazněly tracky jako ‘Boom Box‘, mega kolaborace ‘All In‘ a také ‘Mr. H2O‘. Přibližně v polovině mne pak naprosto odrovnal remix na legendární track ‘Kinetic‘ od Golden Girls a closing track v podobě ‘Open Your Eyes‘ doslova mrazil. Ve výsledku jsem tedy byl velmi mile překvapen!

Gabriel & Dresden

Když končil Genixův set, měl jsem popravdě trochu obavy, že set americké dvojice Gabriel & Dresden bude až příliš utahaný. Mé obavy však byly zbytečné. Jako intro pro svůj ABGT350 set použili legendární track ‘As The Rush Comes‘ od Motorcycle v remixu od Tinlicker a hned na něj navázali excelentním trackem ‘Stay‘ od Gruma. Osobně mne pak zaujal mashup dnes už oldschoolového tracku ‘Quadrillion‘ od Big World v remixu od Moguaie s rockovou klasikou ‘Somebody To Love‘ od Jefferson Airplane. Téměř hned v zápětí došlo na trhání parketu, protože zazněl jejich track ‘You‘ v remixu od Myona a Elevven. Samozřejmě nechyběly ani očekávané zpívánkové kousky jako ‘Coming On Strong‘ a ‘Only Road‘ a musím vypíchnout také Artyho remix na ‘Beautiful Day‘ od U2.

Above & Beyond

Řeknu to hned a na rovinu. Nejsem právě velký fanoušek Zoë Johnston. Klidně mne za to ukamenujte, ale je to tak. A vzhledem k tomu, že během setu Above & Beyond na ABGT300Hong Kongu zazněly celkem 4 různé tracky se Zoë Johnston (z toho 3 během prvních 45 minut), obával jsem se, kolik jich asi budu muset přetrpět tentokrát. A světe div se, byl pouze jeden! Zbytek setu byl však naprosto famózní a jeho charakter dle mého názoru o mnoho energičtější než minulý rok v Hong Kongu.

Úvod v podobě nových tracků ‘Solarize‘ a ‘I Saw Good‘ zahřál u srdíčka a pak se to velmi slušně rozjelo. Od nějaké 12. minuty bych mohl vypsat téměř všechny tracky, protože mne něčím zaujaly, proto vypíšu jen ty opravdu top: výborný melodický počin ‘So True‘ od Kyau & Albert, nový potemnělý track ‘The Next Chapter‘ od Mata Zo, další (snad) Deep State kousek s názvem ‘Altered State‘ od Gruma, epický Above & Beyond Club Mix na ‘Bittersweet & Blue‘, ‘Bottle Top Trance‘ od Andrewa Bayera, novinka od Above & Beyond s názvem ‘Diving Out Of Love‘, Genixův techy remix na ‘Stay‘ od Gruma, a od Above & Beyond ještě ‘Another Angel‘, který se prezentuje tak trochu oldschoolovým TATW zvukem, a trochu bizarní ‘Waltz‘.

Nechyběly samozřejmě emocionální vzkazy pro publikum, které podporovaly už tak velmi srdečnou atmosféru. Pro mne osobně byl ABGT350 set pravděpodobně vůbec nejlepší ABGT set ze všech.

ilan Bluestone

Závěr celého ABGT350 maratonu dostala na starosti stálice Anjunabeats labelu, britský DJ a producent ilan Bluestone. Ten svůj set zahájil trackem ‘Gatekeeper‘, který vytvořil ve spolupráci se Spencerem Brownem a ten jej ve svém setu hrál také. Tím nastavil jakýsi energický benchmark pro svůj set a už nepolevil. Pochopitelně zazněly očekávané tracky ‘We Are The Universe‘ a ‘Will We Remain?‘, ale zazněla také řada novinek jako ‘Can You‘ v kolaboraci s Maorem Levim nebo ‘Blue Eagle‘ v kolaboraci s Oliverem Smithem. Ilanův set byl důstojným zakončením celé akce, jedinou kaňkou na kráse byly technické problémy, které bohužel třikrát jeho set přerušily.

Shrnutí

Dle mého názoru bylo ABGT350 mimořádně povedenou akcí. Co se týče zvuku, světel a laserů, zde není co vytknout. Zázemí O2 arény je na podobné akce dobře vybaveno, toalet i občerstvení je po okruhu haly opravdu dostatek, nikde se nestály fronty. Ty se tvořily pouze u barů na ploše, s čímž je prostě třeba tak nějak počítat. Osobně jsem pak velmi ocenil zredukovaný celkový počet prodaných lístků, takže téměř vždy, když jsem si chtěl vylézt na ochoz, měl jsem si kam sednout a odpočinout si. Jako organizačně problematická byla pouze jedna přístupová cesta k lockerům, takže když se k nim po skončení akce všichni vydali, ochoz se kompletně ucpal a návštěvníci se nebyli schopni dostat ani jedním směrem. Ve výsledku mi cesta k lockeru a ven z haly zabrala téměř půl hodiny.

Kolem a kolem však byla ABGT350 výborně zvládnutou akcí podpořenou skvělou atmosférou. Anjuna fanoušci jsou velmi specifický typ fanouška, všichni jsou velmi přátelští a ohleduplní, kdo tohle nezažil, tak nepochopí. A hudebně to platí taktéž. Takže pokud jste doteď váhali, další Anjuna akci už určitě nezmeškejte.

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.