Beats for Love 2019 report – 1. den

Rok utekl jako voda a opět tady máme čtyřdenní hudební šílenství v Ostravě jménem Beats for Love. Minulý rok jsem report sepisoval zpětně za celý festival, což se ukázalo jako docela nepraktické, proto si jej letos dáme ihned po jednotlivých dnech, dokud jsem pln všech dojmů. Tak pojďme na to!

ING Love stage – Alle Farben

Sedmý ročník festivalu Beats for Love již od prosince oznamuje své vystupující a sliboval dosud nejsilnější lineup vůbec. Headlinerů byly oznámeny desítky a troufám si říct, že si na své v rámci festivalu přijde opravdu každý. Hned v úvodu bych rád vyzdvihl trend headlinerů vystupujících již v odpoledních hodinách, který se v současnosti objevuje na mnoha festivalech ve světě a pořadatelé Beats for Love se jej rovněž rozhodli implementovat. Německý DJ Alle Farben, jeden z největších headlinerů tohoto ročníku, totiž včera začínal svůj set na ING Love stage již v 16:15 hodin a byl tak jedním z prvních vystupujících celého festivalu. Kdekdo (včetně mě) zřejmě od tohoto chlapíka čekal pohodový odpolední set. A více už jsme se splést snad ani nemohli, Alle se s tím totiž moc nemazlil a vedle svých největších hitů zahrál i kousky jako ‘Cucumba‘ nebo ‘Riverside 2099‘ od Olivera Heldense. Pomyslná laťka tak byla hned od počátku zatraceně vysoko.

Beats for Love

Techno a Electroswing

Mé další kroky vedly směrem k Red Bull Techno stage, cestou jsem minul Excelent stage, které tou dobou kralovala ostravská DJane Marssy a již v 17 hodin odpoledne zde dováděla řada fanoušků. Cestou za technem jsem se ještě odskočil podívat na Reggae 2 Jungle stage, která je opět stylově situovaná v dunách písku a ozdobena zelení a virtuálními palmami. Zde jsem zachytil sympatické vystoupení dvojice Coltcha United & Mr. Roll, tedy DJe a zpěváka/rappera, kteří mě moc bavili. Osobně jsem velmi kvitoval, že veškeré texty byly v českém jazyce, což dle mého názoru v současnosti nebývá úplně zvykem. Posléze jsem dorazil na Red Bull Techno stage, kde již shůry diktoval mladý brněnský DJ a producent Steph. Techno stage je bezpochyby jedinečná svým designem, neboť je umístěna na střeše autobusu.

Beats for Love

Takřka za rohem od Techno stage se nachází Electroswing Pepsi stage, jež se bude obden střídat s Breakbeatem. Zde jsem si velmi užil vystoupení do klobouku tradičně oděného slovenského DJe a producenta Papa Django. Ten kromě vlastní předělávky písně ‘Len Bez Ženy‘ slovenského herce a zpěváka Františka Krištofa Veselého do svého velmi povedeného setu zapojil také živý zpěv zpěvačky Momodoki.

Následoval přesun na domovskou EDM & Trance stage, ovšem cestou jsem se opět zastavil na Technu, kde tou dobou vystupoval, opět brněnský, DJ Dominik Gehringer ve svém live setu. Hudebně nebylo co vytknout, byla zde však již citelná slabina Techno stage, která je umístěna v průchodu a jakmile se před stagí sejde více lidí, z průchodu se stane neprůchod.

Amundsen EDM & Trance stage – Genix a Ørjan Nilsen

Domovská Amundsen EDM & Trance stage se sice nachází trochu stranou hlavního dění, ale zase v monumentálním klimatizovaném (!) cirkusovém šapitó s položenou dřevěnou podlahou. Zde jsem si nenechal ujít vystoupení trancových kolegů a kamarádů Duska a Luigiho Di Mare, kteří se své role supportů zhostili na jedničku. Dokonce zazněl i můj oblíbený track ‘Cosmo‘ od Super8 & Tab. Posléze již stage přebrali headlineři prvního dne, kterými byli Genix a Ørjan Nilsen.

Genix se prezentoval svým klasickým stylem posledního roku, který směřuje více do techna. Dle jeho slov se chce trochu více odlišit od ostatních Anjunabeats producentů, přičemž samotný label ho v tomto podporuje. Návrat do dob tracků jako ‘Run‘, ‘Olympus‘ nebo ‘Orca‘ tak prý spíše očekávat nemáme. Ørjan Nilsen se taktéž prezentoval svým klasickým stylem posledních let, který naopak směřuje více k big roomu a komerčnějším žánrům. Tenhle řízný chlapík s unikátním projevem za mixem se toho vůbec nebojí a říznými tracky včetně těch z jeho produkce, jako např. ‘Tradekraft‘, ‘Kilowatts‘ nebo ‘Iconic‘ stage nekompromisně rozsekal. První trancový den pak uzavíral oblíbený český DJ a producent Thomas Coastline, stage se mu však již trochu vylidnila, neboť mu na Love stage konkuroval největší headliner prvního dne Beats for Love Robin Schulz.

Robin Schulz

Já jsem se na Love stage dostal ještě před začátkem Robinova setu a stihl část setu britské drum’n’bassové hvězdy Dimensiona, který mě ani trošku nenudil a potěšil mě například předělávkou klasiky ‘X-Ray‘ od Sub Focus. Ve 22:30 si Love stage přebral německý DJ a producent Robin Schulz a po špičkovém audiovizuálním intru do tisíců fanoušků napálil svůj megahit ‘Sugar’. Nicméně ani jeho set nebyl takový, jaký bych já osobně čekal, neboť celý směřoval více do bass housu. Vedle jeho produkce zazněly nesmrtelné klasiky jako ‘Sweet Dreams‘ od Eurythmics nebo ‘Yeah‘ od Ushera. Pro mne osobně však Robinův set nebyl lepší než ten od Alleho Farbena – jednak nejsem úplně fanoušek bass housu a druhak mi přišlo, že si Robin dával menší práci s jednotlivými přechody.

Po cestě na tramvaj jsem pak byl nucen ještě zastavit u dvou vystoupení. Prvním byl holandský DJ v buřince, Dr. Peacock, na Devastator stagi, jehož frenchcore je skutečně unikátní, plný zejména strunných nástrojů, melodií a vokálů. Přísahal bych, že v dropu jednoho z tracků křičel umělý hlas slovo ‘kurva’, ale možná jsem už byl jen unavený. Posledním vystoupením prvního dne pak pro mě byl britský matador Macky Gee a Drum & Bass Ostrava stagi. Ten se prezentoval špičkovým jump up setem a pokud mne sluch nešálil, byl jeho set jeden obrovský mashup.

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.