EDM

Blíží se konec zlaté éry EDM?

Minulý týden se na Ibize opět konal Mezinárodní Hudební Summit, na kterém se kromě všech úžasných mluvčích a panelů prezentovaly každoroční studie EDM průmyslu od Kevina Watsona.

Tyto studie ukazují několik poměrně znepokojujících statistik a vypadá to, že zlatá éra EDM se pomalu chýli ke konci. Zpráva pokrývá pět klíčových oblastí hudebního průmyslu: nahranou hudbu, DJs a živá vystoupení, kluby a festivaly, společnosti a značky a hodnotu průmyslu.

Téměř všechny tyto ukazatele nám ukazují pokles popularity EDM, v USA a Velké Británii se podíl na trhu snížil na 3%, resp. 9,5%. Výdělky TOP 10 nejlépe vydělávajících DJs na světě se oproti minulým letem razantně snížily, když z 298 milionů $, které vydělali dohromady v roce 2017, to bylo v minulém roce už “jen” 261 milionů $. Calvin Harris se 48 miliony $ ročně stále zůstává nejvíce placeným DJem. The Chainsmokers na druhém místě se 45,5 miliony $. Po celém světě se zavírají noční kluby, ovšem nejvíce to jde vidět ve Velké Británii, ve které je oproti roku 2017 o 21% méně nočních klubů, které fungují ještě v roce 2018. Ve srovnání s rokem 2017, se celková hodnota průmyslu elektronické hudby snížila o 1%.

Nicméně ne všechny statistiky jsou záporné. V Německu a Kanadě vzrostl podíl elektronické hudby na trhu na 7,1%, resp. 5,9%, taneční hudba byla hodnocena jako třetí nejoblíbenější žánr na světě s 1,5 miliardou posluchačů po celém světě, festivalové scéně dominují ženské techno DJky. Nejvíce si připsala Nina Kraviz se svými 35 festivalovými vystoupeními, což je téměř dvojnásobek vystoupení, které odehrála kapela The Killers (jedna z nejznámějších rockových kapel) v loňském roce. Stále více lidí navštěvuje festivaly, z celkové populace USA stoupla návštěvnost oproti minulému roku z 18% na 23%.

Kompletní studii, máte-li zájem, si můžete prohlédnout zde.

Zdroj: weraveyou.com

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.