špunty

Důležitost ochrany uší na akcích: používejte špunty

Chraňte své uši a používejte špunty! K poškození uší na akci, kde hlasitost často přesahuje 100 decibelů, stačí pouze 15 minut.

Pro vášnivé milovníky hudby, kteří raději tráví svůj volný čas sledováním svých oblíbených umělců živě, mohou být následky katastrofální. U některých by se poškození mohlo rozvinout až do trvalé ztráty sluchu na jedno nebo obě uši, zatímco jiným – jako například u ikony taneční hudby ZEDDa – by se bolesti hlavy zahrnující zvonění v uších mohly rozvinout v tinnitus (zvonění, cinkání a šelest v uších). To je důvod, proč je nanejvýš důležité chránit si uši za každou cenu, pokud má člověk v úmyslu si bezpečně užívat koncertů do stáří. A diskuze okolo bezpečnosti uší jsou naštěstí stále hlasitější.

Navzdory větší hlasitosti v předních řadách publika a tedy i většímu ožadavku na ochranu sluchu, je stále snadné zpozorovat, jak procházíme davem, kolik lidí stále riskuje a rozhodlo se poslouchat nechráněnýma ušima. Ti, kteří riskují, často obhajují své rozhodnutí tím, že nejsou schopni naplno poslouchat hudbu se špunty v uších, mají problémy komunikovat na akcích, nebo prostě mají nepohodlí. Mnozí se nakonec rozhodnou, že pokud si nemohou dovolit dát 3.500 – 5.000 Kč, za pár osobních špuntů do uší na míru, to raději nepoužijí vůbec žádné.

Zde bychom těmto lidem jemně připomenout, že pro ně v dnesšním moderním věku naštěstí vznikla řada společnosti, které se snaží uspokojit požadavky průměrných spotřebitelů. Existuje velké množství špuntů, které jsou navrženy tak, aby poskytovaly pohodlí a kvalitu za dostupnou cenu. Ta se pohybuje třeba okolo 900,- Kč při snížení hluku o 22 decibelů (velmi vysoká redukce za danou cenu), plus „jedna velikost padne všem“ a dají se najít i kousky s elegantním designem.

Chodíte-li často na hudební akce, měly by být špunty povinností a je to investice, která se jistě vyplatí. Ostatně jako téměř každá investice do zdraví.

 

Zdroj: dancingastronaut.com
KRYSPEE

DJ, pianista a milovník tech-house music.

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.