Africa

Song Africa od skupiny Toto hraje na nekonečné smyčce. Kde jinde než v Africe.

Namibijská poušť sice nebyla požehnána dešti, avšak je požehnána navždy “poslouchat” jeden z nejposlouchanějších songů vůbec – Africa od skupiny Toto.

Namibijský umělec Max Siedentopf na počest legendární skladby Africa od hudební skupiny Toto postavil kdesi v Namibijské poušti hudební instalaci, která má ve smyčce nastavenu právě jen tuto jednu skladbu. Celá instalace disponuje solárními bateriemi a podle autora by tak měl song Africa hrát v Africe věčně, nebo do té doby, než vyhasne Slunce.

Skladba vznikla v roce 1982, je čtyřnásobně platinová a navzdory svému požehnánemu věku se zcela paradoxně jedná o jeden z nejstreamovanějších songů roku 2017, kdy si ho jen na YouTube pustilo 440 milionů lidí. Téměř pětiminutový song se navíc stal podkladem pro celou řadu memů a dokonce i pro několik stránek na Redditu.
Když vezmeme v potaz, jaký úspěch má tato skladba mezi lidmi, jaký poté může mít vliv na poušť? Třeba se dočkáme i toho, že díky této skladbě začnou rašit rostliny, v písku se objeví vláha a z celé Namibijské pouště se stane obří oáza plná flory a fauny, jak jinak než africké.

Sedmadvacetiletý Siedentopf ke své instalaci uvedl:

“Mým záměrem bylo uctít tento song tím nejlepším možným způsobem a tak jsem se rozhodl, že by Africa měla hrát v Africe. Celá instalace byla sestavena z těch nejodolnějších materiálů, nicméně je možné, že drsné pouštní podmínky ji eventuálně celou pohltí.”

Namibijská poušť je nejstarší pouští na světě, její stáří se datuje někdo okolo 55 milionů let. Přesná poloha hudební instalace je přitom neznámá a podle jejího autora ji dokáží nalézt jen ti nejzarytější fanoušci skupiny Toto. Jeho snem přitom je, aby song Africa hrál v Africe alespoň dalších 55 milionů let. Nás napadá otázka – proč jen tak krátce? Africa je přeci naprostý “evergreen”.

Zdroj: bbc.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.