Street Parade

Report ze Street Parade

Dne 11. 8. 2018 se dva naši členové vydali do švýcarského Curychu na největší techno akci světa – Street Parade. Pro více než milion účastníků zde zahrála jména jako Paul Kalkbrenner, Nic Fanciulli, Seth Troxler, Joris Voorn, Eats Everything, Pan – Pot a mnoho dalších. Jak to na této šílené akci vypadalo a jak ji přežít zjistíte v této recenzi.

Historie

Street Parade se koná od roku 1992, kdy pro prvních 1000 lidí uspořádal party student Marek Krynski. Už tehdy Street Parade symbolizovalo demonstraci lásky porozumění, a tolerance. O pět let později, tedy v roce 1997 už tuto akci navštívilo půl milionu lidí. A v roce 2001 vystoupila Street Parade ze stínu německé Love Parade a po jejím boku se zařadila  mezi akce, kde bylo více než milion lidí. V roce 2005 se poprvé objevilo pivo v oficiálních stáncích. Tuto mega akci už v historii navštivili DJs jako Steve Angello, Paul van Dyk, Martin Solveig, Dr Motte, Sebastian Ingrosso, Eric Prydz a mnoho dalších. Vlastně snad úplně všichni.

Kde a za kolik?

Jak již bylo psáno akce se koná ve švýcarském Curychu přímo v centru město okolo Curyšského jezera. Důležité je, že vstup je zcela zdarma!

Jídlo a pití

Jelikož je vstup na akci zdarma, je lepší donést si i své vlastní jídlo a pití. Ceny se zde pohybují okolo 7 franků za plechovku Heinekenu (159 Kč) a nějakých 9 franků za klobásku s chlebem (200 Kč). Do 14:00 je cca 150 m od hlavní stage otevřený Coop, zde si ale musíte nechat zkontrolovat obsah batohů, abyste mohli dovnitř. Poblíž se nacházejí taktéž fontány s pitnou vodou zadarmo.

Bezpečnost

O bezpečnost se stará početná security firma, která dohlíží z “věží” na dění pod nimi. V krajních uličkách hlídkují policisté. Na akci bylo přes milion lidí proto se dají očekávat i nějaké komplikace. Podle zpravodajství Neue Zürcher Zeitung bylo zatčeno zhruba 100 lidí. Pachateli byli většinou mladí muži, kteří se dopustili útoku, krádeže, loupeže nebo držení nelegálních střelných zbraní. Docela úsměvné je množství zadržených drog  – 20 gramů kokainu, přibližně 150 gramů konopí a více než 100 tablet extáze. Záchranné složky ošetřily 724 případů z toho 277 lidí s nadměrným požitím alkoholu a drog. Hospitalizováno bylo 72 lidí a 66 lidi popíchaly neuvěřitelně drzé a dotěrné švýcarské vosy. Přesto všechno hovoří Joel Meier, hlavní šefík celé akce, že se jednalo o velmi povedený ročník.

Naše hodnocení

Radek Hrubý:

Street Parade byla doposud ta největší akce, které jsem se zúčastnil. Když jsme v 12:00 chodili v klidu před hlavní stagi nic nenasvědčovalo tomu, že by zde za hodinu, kdy to celé mělo vypuknout, mělo být hodně lidí. Ve 13:00 začal Paul Kalkbrenner svůj opening set. K našemu velkému zklamání byla hlavní Opera Stage naprosto nelogicky nazvučena. Basy byly ohlušující už 100m od stage, ale výšky nebyly slyšet ani 35m od stage a zvuk byl stejný i do pozdních večerních hodin. A tak všechna jména jako Paul Kalkbrenner, Seth Troxler, Joris Voorn, Tale Of Us, Loco Dice, Joseph Capriati, Pan-Pot byla prakticky k ničemu, neboť nebylo slyšet vubec nic než hutně se rozprostírající basovou linku.

Opakem tomu bylo na Elrow Stagi, která byla naprosto perfektní. House, techno a nafukovací blbosti dodávaly této stagi naprosté grady. Svým vzhledem působila naprosto pohodově. Zde byla jména jako De La Swing, wAFF, Eats Everything, Bastian Bux a jeho nadupaný set, Andrea Oliva se svým brutus setem a Nic Fanciulli na závěr.

Ale pozor, než se k ní dostanete, musíte projít celým davem přes přeplněný most, ale s tím holt člověk musí počítat, když jede na takovou akci. Nejlepší koncept zvolili u Rakete Stage, která se nacházela v parku a DJs hráli z většího kruhového altánku přímo uprostřed parku. Zde vystoupili například Andhim, jejichž set patřil k tomu nejlepšímu co jsme zažili.

Celkově se těším na další ročník a pokud bude zase možnost jet za tak nízkou cenu zájezdem s klukama z EDM CZ, tak rozhodně doporučuji jet. Je to zážitek na celý život. Avšak musím varovat, že pouze pro otrlé a zkušené party lidi. Né každého baví se tlačit 7 hodin v milionovém davu.

Hlavkus:

I když Curych rozhodně nepatří mezi nejlevnější města, bylo tu o návštěvníky dobře postaráno. Pitná voda byla dostupná všude a potěšilo mě, že u stánků se zdarma rozdávaly i špunty do uší. Jak už bylo řečeno, i přes dobré výkony interpretů na Opera stagi jsme si je nemohli patřičně užít. Už z úvodního setu Paula Kalkbrennera jsme slyšeli z 90% pouze basy.

Radek vše podstatné shrnul, takže jenom vypíchnu sety, které se mi nejvíce líbily. Už zmiňování Andhim mě naprosto odrovnali svou hudební selekcí. Techno, disko, tribal, 80. synťáky, to vše dokázali perfekně skloubit do 90ti minut. Většina tracků byla od opravdu obskurních umělců a bez Shazamu bych je v životě nerozeznal. Nechyběly však klasiky v podobě “Music Sounds Better With You” od Stardust a “Madan“, což je jeden z prvních singlů Martina Solveiga.

Dalším highlightem byl rozhodně closing set Nica Fanciuliho, který vystoupil na vychytané Elrow Stage. V době našeho příchodu rozehříval publikum Four Tet remixem “Opusu” od Erica Prydze, na který navázal kombinací tech housu a techna. Nevyhly se mu menší technické potíže, kdy se na několik minut hudba úplně vypnula a někteří návštěvníci, včetně nás, si mysleli, že set končí předčasně. To byla však mýlka a Nic zvuk opět nahodil a padesátitisícový dav vrátil do varu největším tanenčím hitem současnosti, “Losing It” od Fishera. Po té pokračoval klasikami jako “Crispy BaconLaurenta Garniera a Da Hool – “Meet Her at the Love Parade”. Celý set zakončil “Sky and Sand” od Paula Kalkbrennera a my tak festival symbolicky zakončili stejným interpretem, který ho odstartoval.

 

Radek Hrubý

Blogger / DnB  enthusiastic

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.