Beats for Love

Report z Beats for Love 2018

Před dvěma týdny skončil šestý ročník festivalu Beats for Love a za sebe musím prohlásit, že to byl zatím nejlepší ročník vůbec. Nyní je ten správný čas podat “krátké” hlášení o průběhu.

Středa

Jelikož jsem ten den cestoval z Orlických hor, dostal jsem se na Beats for Love „až“ po sedmé hodině podvečerní. Na akreditacích vše proběhlo bez problémů a jako na první jsem zavítal na naši domovskou EDM & Trance stage, kde tou dobou nesměle diktoval slovenský DJ a producent Raavn. Jeho temné progresivní sety patří mezi to nejlepší, co může československá trancová scéna pro náležitý warmup nabídnout. Nicméně jsem měl domluven sraz s přáteli, vydal jsem se tedy směrem k hlavní Love stage a cestou nasával festivalovou atmosféru plnými doušky. Po cestě však mou pozornost upoutal průchozí stan, ve kterém jsem k mému překvapení našel Techno stage. Ta mne hudebně nezklamala, polský matador Siasia měl situaci pevně pod kontrolou.

Na Love stage jsem dorazil přesně ve chvíli, kdy se na své vystoupení připravovalo české uskupení Skyline, kteří dle mého názoru naprosto perfektně splnili svou úlohu a festivalovou hlavní stage přivedli do varu svým nezaměnitelným “electro-punk-dnb-rapovým” hudebním pojetím. Možná i díky tomu jsem zůstal na celé jejich vystoupení a posléze i na ostravského rodáka Madface, který přešel k surovějšímu drum & bassu, neboť předskakoval jedné z hvězd celého festivalu, Andymu C.

Super8 & Tab a Roger Sanchez

Já jsem se nicméně odebral na cestu zpět k EDM & Trance stage, kde již tou dobou vystupoval Holanďan Radion 6. Ten vypadal, že si svůj upliftový set velice užívá a stejně si jej užívali i pařící lidé. S kamarády jsem si posléze odskočil na Electroswing stage, kde jsem měl možnost zažít jedinečné vystoupení Dr. Zeppelina se saxofonistou Radimem Novákem. Obecně mám v oblibě spojení živých nástrojů a DJ setu a pánové mne v tom opět utvrdili jejich na poslech i na pohled velmi zábavným vystoupením. Nicméně to už byl čas na hřeby prvního festivalového dne. Na EDM & Trance stage jsem se těšil na finské duo Super8 & Tab, jejichž tracky Mega a Cosmo jsou jedny z mých nejoblíbenějších tracků vůbec. A obou jsem se dočkal naživo!

Co však naprosto předčilo veškerá má očekávání, bylo vystoupení Rogera Sancheze. To byl naprosto nekompromisní housový diktát, který hodinu a půl nedovolil mým chodidlům ani na vteřinu zastavit. Rovněž musím ocenit dramaturgické pojetí tohoto vystoupení ze strany pořadatelů. Většinu setu se totiž kolem Rogera pohyboval kameraman a my jsme tak mohli být přímými svědky technické finesy tohoto amerického DJe a producenta. Aby toho na první den nebylo málo, po druhé hodině ranní jsem ještě zavítal zpět na Electroswing stage. Zde mne naprosto uchvátil DJ Caterpillar, který snoubil swingové breakdowny s drum & bassovými dropy a já jsem spotřeboval poslední zbytky své energie.

Čtvrtek

Druhý den Beats for Love panovalo opravdu velmi horké počasí, z toho důvodu jsem opět do areálu dorazil až po sedmé hodině večerní. Na domovské EDM & Trance stage jsem si moc užil set od domácího borce Zahiho, který svým pojetím přesně vystihl svůj úděl a zahrál klidnější a melodický set, navíc okořeněný jeho vlastní produkcí. Electroswing stage pro tento den vystřídala Breakbeat stage, já jsem se však rozhodl, že je na čase zakusit kotel Drum & Bass stage. S kolegou a kamarádem Zdendou Břečkou aka Proggyboyem jsme vyrazili na set českého DJe a producenta Philipa T.B.C., který byl naprosto famózní. Lámali jsme kolena a kotníky jak vzteklí a Philip si nás udržel celou hodinu. Následoval návrat na EDM & Trance stage a set DJe Sukowache. Ten naprosto bravurně připravil půdu pro progressive housovou hvězdu, Holanďana Dannica. Jeho vystoupení bylo plné energie, spousty jeho tracků, jako StayInnou nebo Fonk It Up, a naprosto hodno headlinera EDM stage. Jediným negativem jeho vystoupení byla vysoká teplota uvnitř EDM & Trance stanu.

Na Dannicovo vystoupení plynule navazovalo vystoupení švédského dua Galantis. Abych byl úplně upřímný, od jejich vystoupení jsem já osobně neměl vysoká očekávání. Nicméně to, co tato dvojice předvedla, mne velmi mile překvapilo. Hudebně velmi pestré, když vedle svých největších hitů jako U&I (Runaway) nebo Peanut Butter Jelly, zahráli např. track Bababa od Michaela Feinera. Po vizuální stránce pak naprosto dokonalé a dokonce byl i ohňostroj! Druhý festivalový den na EDM & Trance stage zakončila vystoupení tria Trick or Threat, nabušené jejich vlastní produkcí a udržující publikum v naprostém varu, a nakonec stage naprosto rozsekal náš boss Jake Haley. Ten zvolil částečně oldschoolové tracky, avšak ve vysokém tempu. Rozpaření fanoušci po jeho setu jen velmi neochotně opouštěli EDM & Trance stan.

Pátek

Třetí den Beats for Love byl pro mne ze všech nejdůležitější, neboť mne čekal také můj vlastní set na EDM & Trance stage. Naštěstí se vše podařilo, na můj set dorazilo mnoho známých tváří, já jsem si jej neskutečně užil a věřím, že přítomní posluchači také. Třetí den se tak neprojevil jako kritický. Ale pojďme hezky popořadě. Do areálu jsem dorazil ještě před začátkem hudební produkce a pomáhal jsem Zdendovi a Kubovi uklízet stage po předchozím dni. Díky tomu jsem měl možnost slyšet luxusní deep house set Mr. Poppinse, kterého jediná chyba byla, že zněl v horkém zakrytém stanu a ne někde u bazénu. Poté jsem postupně obrazil Electroswing stage s pohodovým setem Dafmana, Reggae2Jungle stage, kterou rozezněl živelnými jungle zvuky Rastamira a House stage s mladou talentovanou DJkou Gi-A, která se prezentovala chytlavým groovy soundem s vokály. Následoval návrat na EDM & Trance stage a příprava na můj set za líbezných progresivních zvuků Deep Infinity Project.

Po svém setu jsem skočil něco zakousnout a posléze jsme s přáteli absolvovali prohlídku Bolt Tower. Jakkoliv je tato impozantní sama o sobě, s hemžícím se festivalem pod vámi nabývá tento zážitek úplně jiného rozměru. To vše ovšem na úkor setu mého dobrého kamaráda ProggyBoye, za což se mu ještě jednou dodatečně omlouvám. Po prohlídce Bolt Tower jsem následoval drum & bass zvuky, dokud jsem nenarazil na českého matadora Pixieho, který naprosto ničil zaplněnou Drum & Bass stage.

Camelphat a KhoMha

Pátek byl velmi exponovaný den co se headlinerů týče, musel jsem to tudíž vzít v rychlém sledu. Pixieho velkolepý diktát jsem vyměnil za kázání v podobě britského dua Matrix & Futurebound, kteří ani v nejmenším nezklamali a z Love stage nadělali třísky. Po jejich vystoupení následovalo vystoupení dalšího velkolepého britského dua Sigma. V porovnání s Matrix & Futurebound pro mne však byl jejich set zklamáním. Podivný výběr tracků s podivnými přechody, kontinuita veškerá žádná a MC, který si evidentně spletl festival, neboť každou chvíli místo “Beats for Love festival” křičel “We love beats festival”. Vydržel jsem necelou půlhodinu a raději zamířil na britský projekt Camelphat.

Po příchodu jsem ihned zaregistroval, že celá House stage hraje tak nějak potichu, což, jak jsem se později dozvěděl, bylo způsobeno technickými problémy. Hudebně jsem však byl velice spokojen, housový sound jsem si v posledních měsících velice oblíbil a došlo i na Colu. Bohužel ani na tento set jsem nemohl zůstat do konce, neboť jsem chtěl na EDM & Trance stage ještě slyšet kolumbijského KhoMhu, když už dorazil z takové dálky. A ani zde jsem nebyl zklamán, ba právě naopak, KhoMha se s tím ani trošku nemazlil, sázel jednu pecku za druhou včetně vlastní produkce jako např. Dance Electric nebo Los Capos a pořadatelé mohli být rádi, že EDM & Trance stan neodletěl do stratosféry. Po druhé hodině ranní jsem se opět zastavil trochu uklidnit na Electroswing stage na sety The Swing Bota a Paola Di Makiho, abych se na závěr dne mohl totálně doničit na Drum & Bass stage při famózním destruktivním setu Fanteka & Pexe.

Sobota

Poslední den Beats for Love už se přeci jen trochu začal projevovat nepravidelný spánkový režim, proto jsem tento den pojal poněkud odpočinkověji. Zahájil jsem jej v rytmu reggae při setu slovenského I-Mana a posléze jsem opět vyrazil za housovými zvuky na set DJe Kudly, který odehrál perfektní groovy set. Mé další kroky směřovaly na hlavní Love stage, kde tou dobou řádilo americké uskupení La Coka Nostra. Tito řízní pánové mne svým rapem naprosto vytrhli ze zajetého trendu posledních třech dnů a nutno říci, že to byla velice příjemná změna. Následoval set jednoho z mých nejoblíbenějších DJs vůbec, slovenské hvězdy DJ EKG. Vynikající set s krásným vývojem od deep housu a minimal techna, přes house až do tech housu totálně zaplnil Love stage. A jeho projev za mixem je zkrátka nezaměnitelný.

Youngr a Alan Walker

Ovšem to, co přišlo potom, to nemělo obdoby. Youngr. Slova chybí. Neuvěřitelný showman a fantastický hudebník a také zpěvák! Vystoupení s neskutečným drajvem. A to i navzdory tomu, že pokaždé, když zahrál na klávesy, tyto vyloudily jen povzdechnutí a dále nic, což Youngr okomentoval tím, že „má v klávesách zas***é démony“ a zkrátka je dále nepoužíval. Po Youngrově vystoupení jsem se opět zašel mrknout na domovskou EDM & Trance stage na vystoupení polského dua DJ Kuba & Neitan a posléze na devatenáctiletou britskou hvězdu Curbiho. Obě vystoupení byla našlapaná tím nejlepším ze současného bigroom a bass housu a zcela neberoucí si jakékoliv servítky.

Pak už byl ale čas na velkolepý závěr v podobě vystoupení norské superstar Alana Walkera. Opět hudebně velmi pestrý set od „psýčkových“ tracků jako např. Tarantella od TWIIG nebo Great Spirit od Armina van Buurena a Vini Vici, přes Alanovu produkci v podobě Spectre a pochopitelně Faded, až po jeho novinku s názvem Ignite. Skutečně dechberoucí vystoupení a velmi mile mne překvapil jeho téměř dvouminutový monolog po skončení setu, ve kterém děkoval všem nám, kteří jsme dorazili na jeho set.

Shrnutí

Já jsem jednoduše nadšen. Pro mne osobně hudebně zatím nejlepší ze všech ročníků Beats for Love, a to jsem byl i minulý rok na Fatboy Slima. Letos to bylo ještě lepší. A nutno podotknout, že nejen hudebně, ale také zázemím. Ani v těch nejvytíženějších místech jsem na pivo nečekal déle než 5 minut. Odpadkový koš byl na každém kroku a rohu a areál byl každý den při otevření do posledního papírku vyčištěn. Záchodů bylo dle mého názoru také dost. A co bylo rovněž důležité, byl bezpočet stánků s výborným jídlem. To vše podtrhuje unikátní lokalita Dolní oblasti Vítkovice. Jediným negativem letošního ročníku Beats for Love bylo umístění EDM & Trance stage. Vedle toho, že stage byla schovaná ve stanu, tak byla i hodně blízko k Drum & Bass stage a zvuky obous stagí se dosti mísily. Osobně bych pro příští ročník tuto stage vrátil na místo u Gongu, kde stála před dvěma lety.

Kolem a kolem se z Beats for Love stal festival od lidí pro lidi, který je opravdu dělaný srdcem a je dělaný tak moc dobře, že již v Česku prakticky nemá konkurenci. Už teď se nemůžu dočkat dalšího ročníku.

Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.