rehit

ReHit – Epizoda 2: Nejsamplovanější skladba všech dob?

V druhém díle série ReHit se podíváme na historii skladby, o které jste možná v životě neslyšeli. I přesto ale hned po prvních tónech text i melodii okamžitě rozeznáte. Stačí číst dále, a dozvíte se proč!

Začneme od úplného počátku. Psal se rok 1980 a americká disco diva Loleatta Holloway vydala svůj nový song, nesl název “Love Sensation”.

Pokud jste si song poslechli, určitě ho okamžitě rozeznáte. Jeho refrén i ostatní části totiž okamžitě přitáhly pozornost dalších producentů, kteří jej začali samplovat ve své tvorbě. Asi nejznámější rework vyšel v roce 1989 pod taktovkou projektu Black Box. Tuto verzi hodně lidí považuje za originál.

Další velmi známá verze vyšla jen o dva roky později, v roce 1991. “Good Vibrations” vydal Marky Mark se skupinou The Funky Bunch, dnes tohoto “rappera” znáte jako holywoodského herce Marka Wahlberga. Tato verze je klasikou kdejaké oldies diskotéky.

Smršt samplů pokračovala a track byl jeden z nejvíce samplovaných songů v house hudbě v 90. letech. Ať už to byl ikonický refrén, back up vokály, nebo sloky, producenti si vždy dokázali najít způsob, jak tracku dát novou, někdy více, někdy méně originální, podobu. Track je hodně samplován dodnes a i originální skladba se dočkala nespočetně remixů. Největší úspěch měl remix od Freemasons, který vyšel v roce 2006.

Ať už se jedná o taneční hudbu, hip hop, nebo pop. “Love Sensation” žije dále, a zdá se, že jen tak nevymizí. Každý měsíc vyjde aspoň jeden track, který nějakou jeho část obsahuje. Nejnověji se v rádiích objevuje “Sweet Sensation” od Flo Ridy a někteří možná pamatují i slovenský zářez od Mad Skilla a jeho “Good Vibrations”. Pokud uvidíte nový track se slovem “vibration”, nebo “sensation” v názvu, můžete si být téměř jisti, že obsahuje sampl právě od Loleatty Holloway.

 

Vyjmenování všech skladeb by bylo opravdu na dlouho, proto jsem pro vás sestavil tento Spotify playlist, který se snaží zmapovat co nejvíce skladeb, které “Love Sensation” samplují.

 

 

Hlavkus
  1. DJ / Podcaster / Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.