Despacito

Hackeři smazali z YouTube videoklip hitu Despacito s 5 miliardami přehrání

Neznámí hackeři napadli největší uživatelský účet na YouTube patřící streamovací službě Vevo a smazali několik videí. Jedná se dosud o největší kyberútok na YouTube v jeho historii.

Největším klenotem na účtu Vevo byl bezpochyby videoklip megahitu Despacito od umělců Daddy Yankee a Luis Fonsi. Ten byl totiž nejstreamovanější skladbou na YouTube vůbec a jen pár dnů nazpět jako první videoklip překonal magickou hranici 5 miliard přehrání. O to nepříjemnější muselo být zjištění vlastníků Vevo o tom, že jejich YouTube účet napadli hackeři a začali postupně mazat videa, a to včetně Despacita.

Despacito však nebylo zdaleka jediným smazaným videoklipem. Hacekři si totiž vzali na paškál také další těžké váhy hudebního průmyslu, jakými jsou např. Shakira, Drake, Selena Gomez nebo Taylor Swift. Někteří z těchto uvedených umělců přišli kvůli kyberútoku i o několik videoklipů.

Činnost hackerů však nespočívala pouze v mazání videoklipů. Některé videoklipy na účtu ponechali a k jejich názvu dopsali svá jména nebo přezdívky nebo změnili náhledové obrázky. Některá videa pak zůstala zcela nedotčena, alespoň prozatím.

Jeden z pravděpodobných hackerů si dokonce z celého kyberútoku dělal legraci na Twitteru.

Každopádně se zdá, že YouTube vzorně zálohuje své servery, neboť videoklip k Despacitu je na něm opět dostupný i s 5 miliardami přehrání, která za uplynulý rok nasbíral.

Zdroj: weraveyou.com
Priest

DJ / Producer / OneZoo Music co-founder and editor-in-chief / Lawyer / Pokémaniac / Dotahead

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.