Legendy DJ Mag’s Top 100 DJs: Sasha

Dnes si v naší rubrice Legendy DJ MAG představíme Alexandera Paula Coeho, který se proslavil pod aliasem Sasha. Tento světově známy DJ a producent se v žebříčku DJ Mag objevil na prvním místě v roce 2000. Čtyřikrát vyhrál DMA a DJ AWARDS a dokonce byl nominován na Grammy!

Narodil se 4. září 1969 v Bangoru, Gwynedd, Wales, dětství ale prožil ve Flintshire – North Wales. Poté, co zanechal školy, se odstěhoval zpět do Bangoru ke svému otci a nevlastní matce, která ho nutila docházet na hodiny piána, které posléze ovlivnily jeho hudebí styl.

S elektonickou hudbou se poprvé seriózně setkal v roce 1988 a to na taneční akci v The Haçienda v Manchesteru. Tam se poprvé setkal i s acid housem který jej velice zaujal a tak Manchester začal navštvovat častěji, než se odstěhoval do nedalekého Disleyho. Zde si Sasha zakoupil několik nahrávek a učil se je sám mixovat.

Jak se ale dostal Sasha k vystupování? Jednoho dne místní DJ hledal pár dalších DJs, kteří by s ním jezdili na tour a Sasha se nabídl jako “dobrovolník”. Prvně pak hrál v blízkém Stockportu. Začátek byl ale hodně zmatený, sám později prohlásil, že měl docela problémy: “Nikdy jsem neměl možnost sáhnout si na Technicsy, myslel jsem že ovládaní výšek byla hlasitost. Popravdě jsem ani nevěděl, kam si zapojit sluchátka! Jsem si jistý, že to bylo naprosto příšerné.”

DJ SASHA

Kvůli nekonečnému kolotoči nakupování nahrávek a špatně placených akcí se Sasha dost zadlužil, a aby to mohl vše financovat, začal hrát na ilegalních parties ve vyhlášeném Blackburnu a Blackpoolu. S pomocí dalšího místního DJe Jona DaSilvy si ale Sasha našel práci právě v The Haçienda, kde se naučil doopravdy hrát. Jeho vkus byl ale hodně ovlivněn tehdejší popovou hudbou, jako například kapelami The The The Police.

Toho všeho si všiml promotér z klubu Shelley’s Laserdrome a nabídl mu práci ve svém klubu. Tady také vznikl jeho typický zvuk, kde rád míchal euforický acid house, italský piano house a acapelly. U klubu Shelley’s Laserdrome ještě chvíli zůstaneme, přesněji řečeno u jeho promotéra, ten totiž zároveň pracoval také pro Mixmag a dostal Sashu na přebal magazínu s hlavičkou “SASHA MANIA – THE FIRST DJ PINUP?”

Během toho, co pracoval v klubu jako DJ, stihl podepsat kontrakt s nahrávacím studiem, kde vydal několik remixů, ale také si rovnou zakládal své vlastní nahrávací studio! Po několika letech v klubu Shelley’s se Sasha rozhodl kvůli nekonečným útokům gangů opustit klub. Okamžitě mu bylo ale nabídnuto hraní v několika londýnských ale i australských klubech. Nakonec pak přijal místo jako jeden z DJs v nočním klubu RenaissanceMansfieldu.

V roce 1993 přišel první Sashův track “Together”, který produkoval s Danny Campbellem. Tento track se pak dostal v žebříčku UK Singles Chart až na 57. místo. Takto začala i Sashova producentská éra a série nahrávek pro Deconstruction Records se singly jako “Higher Ground” nebo “Magic”.

V tomto roce se také spojil s Johnem Digweedem a realizovali společné turné. Tahle celé éra je ale opravdu asi na samotné povídání, protože s Digweedem ho pojí dlouhá spolupráce, včetně letošního UMF.

Význam pro hudební scénu

Po úspěšném začátku jako DJ a producent Sasha začal podporovat mladé umělce a producenty jak BTJames Zabiela a další. Toto byl jeden z jeho největších přínosů pro hudební průmysl. Jeho zpracovávání hudby naživo zpopularizovalo mezi DJs využívání různé techniky, ostatní se totiž v té době zaměřovali do té doby na desky a pásky.

Sasha dělal hudbu pro velká jména například jako Madonna, The Chemical Brothers nebo Hot Chip. Jedna ze signatur je ta, že měl a má v oblibě do setů zařazovat více hudebních žánrů a proto je pro mnohé kritiky obtížné přiřadit k němu určitý styl. Tenhle problém měli i u jeho debutového alba Airdrawndagger.

Na závěr si připomeňme nejznámější songy, jenž se staly legendárními.

Cut Me Down

If You Believe

Wavy Gravy

Jake Haley

DJ/Producer/Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.