Origins

Origins – dokumentární filmy o EDM, část druhá

první části našeho článku o dokumentárních filmech z prostředí elektronické taneční hudby jsme se zaměřili na filmy věnující se původu a prostředí, ve kterém tento hudební žánr vznikl. Ve druhé části přejdeme na snímky biografické. Pokud byste rádi nahlédli do života Armina Van Buurena, Hardwella, Skrillexe, Zedda, Aviciiho a mnohých dalších, je tento výběr filmů určený právě vám.

  1. Kraftwerk and the Electronic Revolution (2008)

Německá formace Kraftwerk sice nepatří mezi tradiční představitele taneční hudby, nelze je nicméně na tomhle místě nezmínit a to hned z několika důvodů. Kraftwerk má nemalý podíl na výrazné popularizaci elektronické hudby. Svým pionýrským přístupem k novým hudebním formám a využívání syntetizátorů a později také počítačů v hudební produkci vyšlapali cestu pro zástupy DJů z celého světa. Odkazy na jejich tvorbu jsou patrné zejména v počátcích techna a německá techno scéna z ní čerpá dodnes. Rozsáhlý dokument (180 minut) tak zaujme nejen fanoušky této slavné kapely, ale také všechny, kteří se zajímají o hlubší kořeny elektronické hudby.

  1. Justice – A Cross The Universe (2008) 

Snímek, který má v českém překladu pohádkový název „Křížem krážem vesmírem“ mapuje turné tohoto francouzského producentského dua napříč Severní Amerikou. Jak asi můžete tušit, půjde o divokou jízdu plnou alkoholu, sexu, drog a především hudby. Film je navíc natočen plně v souladu se svým divokým obsahem a nudit se u něj rozhodně nebudete.

  1. Take One: A Documentary Film About Swedish House Mafia (2010)

Kratší (45 minut) dokument o legendárním švédském uskupení zachycující 2 roky jejich slávy. Steve Angello, Sebastian Ingrosso a Axwell dokazují, že DJové jsou nové „rock stars“ se vším všudy. Film navíc popisuje vznik jejich nejslavnější skladby – One. Co dodat? Snad jenom „Turn off your brain and turn on your heart!“.

  1. Nothing But The Beat (2011)

Máte rádi Davida Guettu a rádi byste se dozvěděli víc o jeho životě? Tak to mám pro vás dobrou zprávu, Nothing But The Beat je tu přesně pro vás! Kromě Guetty je dokument navíc nabitý rozhovory s dalšími velkými postavami hudebního průmyslu jako např. Afrojackem, Akonem, Aviciim, Taio Cruzem, Fatboy Slimem, Ludacrisem, Usherem, Flo Ridou, Martinem Solveigem, Snoop Doggem atd.

  1. Armin Only: Mirage (2011)

Nejde ani tak o dokument, jako spíš o mimořádně povedený koncertní záznam. Pokud jste tedy neměli to štěstí zažít Arminovu live show Mirage naživo, můžete se alespoň podívat na záznam J

  1. A Year with Armin Van Buuren (2012)

Při Arminovi ještě zůstaneme, a pokud byste měli po zhlédnutí záznamu famózního Mirage zájem dozvědět se více také o zákulisí a životě jednoho z nejlepších DJů planety, je tu pro vás tenhle film. Jak stojí v popisku od distributora, snímek vás provede „od rodičovského domu až po soukromý tryskáč“.

  1. I AM Hardwell Documentary (2013)

Hardwella asi nemusíme čtenářům OneZoo představovat. Autorem snímku o DJské superstar je Robin Piree, člověk stojící také za Harwellovými aftermovies a konceptem Q&A. Nyní se Piree pokusil o časosběrný dokument. Celého 2 a půl roku tak Harwella „sledoval“ se svou kamerou a snažil se zachytit jeho šíleně dynamickou cestu na vrchol.

  1. March of the Afrojack (2013)

Kratičký (20 min) inspirativní dokument o díle a životě Afrojacka. Navíc, můžete si ho zdarma (a legálně) shlédnout na Youtube. Dle početných komentářů se jedná o mimořádně motivující a životměnící záležitost, vyzkoušejte sami:

  1. Let’s Make a Spaceship: SkrillexMothership Tour 2014 (2014)

Vše podstatné se u tohoto filmu dozvíte již ze samotného názvu. Pohled do zákulisí slavného Skrillexova turné Mothership z roku 2014.

  1. Zedd – Moment of Clarity (2014)

Tento krátký dokument (30 min) se natáčel rok a nabízí nám pohledy do života a zákulisí další mladé DJské superstar, Zedda. Ve filmu se objeví také Skrillex, Deadmau5, Hayley Williams nebo Dillon Francis. Celý dokument je navíc dostupný také na Youtube:

  1. Leave The World Behind (2014)

Oceňovaný dokumentární snímek o trojici nejlepších přátel. O čem je řeč? O Swedish House Mafia, samozřejmě! Tento film disponuje oproti předchozímu snímku o tomto švédském DJském triu nejenom dvojnásobnou délkou (95 min), ale také mnohem širším záběrem. Vysoké hodnocení napovídá, že půjde o kvalitní dílko a proto rozhodně stojí za vaši pozornost.

  1. Armin Van Buuren: This Was Intense (2015)
  2. I Am Hardwell: Living the Dream (2015)

Dokument volně navazuje na předchozí snímek o životě a tvorbě Robberta van de Corput známějšího pod pseudonymem Hardwell. Je zajímavé sledovat, co vše se za dva roky změnilo a kam se tento hyperaktivní producent posunul v kariéře. Primárně je to však snímek o hudbě a o masivních koncertech, které Hardwell pořádá po celém světě.

  1. Daft Punk Unchained (2015)

Slavné francouzské duo má za sebou již několik desetiletí působení na světové taneční scéně a nepochybně si zaslouží mít svůj vlastní film. Ten zaznamenává celou jejich kariéru od 90. let až po současnost (vydání alba Random Access Memories). Vzácné archivní záběry doplňují rozhovory se spolupracovníky a dalšími osobnostmi z hudebního světa.

  1. I’ll SleepWhen I’m Dead (2016)

Steve Aoki je člověk, který má buď hodně energie anebo má přístup k lepším drogám než všichni ostatní. Tenhle nezkrotný showman, nenapodobitelný DJ a asi největší dříč na poli elektronické taneční hudby (minimálně dle počtu vystoupení) nám o sobě prozradí trochu víc prostřednictvím tohoto unikátního dokumentu z produkce Netflixu.

  1. Zedd True Colors (2016)

Další dokument o tomto šikovném multiinstrumentalistovi se točí kolem vzniku alba TrueColors a poodhaluje zákulisí jeho života a tvorby. Ve filmu se také objeví i Zeddův bratr a velký prostor je věnován také specifickému a mimořádně vřelému vztahu, který má Zedd se svými fanoušky.

  1. Carl Cox: Space Is The Place (2016)

Space byl klub na Ibize, kde Carl Cox pravidelně pořádal své legendární Music IsRevolution party. Bohužel, v roce 2016 klub ukončil svou činnost a tím skončila také zásadní etapa nejenom v životě tohoto DJského matadora, ale také klubové kultury na Ibize obecně.

  1. Avicii: True Stories (2017)

Trochu jiný snímek o životě DJské superstar. Na rozdíl od jiných filmů zmíněných v tomto článku, vypovídá TrueStories trochu jiný příběh o tom, jaké to je být hvězdou, jak se vypořádat se slávou a hlavně, jak ukončit kariéru a dostat se zpod tlaku manažerů, nahrávacích společností a v neposlední řadě také zástupů fanoušků.

 

EXTRA

Berlin Calling (2008)

Fiktivní komediálně dramatický snímek o berlínském DJovi a všech patáliích, které obnáší život v klubovém undergroundu.

Zdroj foto: decider.com

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.