Trap

Origins – Trap

Po krátké odmlce a srandičkách tady máme další regulérní díl rubriky Origins. Dnes se blíže podíváme na žánr, který vzbuzuje u fanoušků EDM velmi rozporuplné reakce. Jedni ho milují, druzí nenávidí a zbytek ho buď toleruje, nebo ignoruje. Řeč je o trapu, původně hip-hopovém subžánru, který začíná čím dál víc ovlivňovat také podobu současné EDM scény.

Trap patří mezi poměrně mladé hudební směry. Jeho počátky sahají do 90. let, kdy se v USA začíná rozmáhat popularita „gangsta“ rapu. Častým námětem skladeb z tohoto období jsou drogy a vše, co je s nimi spojeno. Pojem „trap“ je původně slangový výraz pocházející z Atlanty a znamená „místo, kde se obchoduje s drogami“. Již v roce 1992 se můžeme setkat s první nahrávkou spojenou s „trapem“. Mezi umělce označované jako „trap rappers“ patřilo kromě Cool BreezeUGKGoodie Mob nebo Master P také slavné duo Outkast, jedna z nejúspěšnějších hip-hopových formací všech dob.

Na výsluní se trap jako samostatný subžánr dostal až na přelomu tisíciletí. Za svou popularitu vděčí především interpretům jako T.I., Young Jeezy, Gucci Mane nebo Rick Ross. Atlantský rodák T.I. dokonce sám sebe v několika rozhovorech neskromně označil jako tvůrce celého žánru. To sice není tak úplně pravda, faktem však je, že jeho druhé album Trap Musik a zejména singl Rubber Band Man dodalo celému subžánru jeho typický zvuk. T.I. dokonce založil vlastní label Grand Hustle, aby mohl „svůj“ nový směr maximálně propagovat.

Ke vzniku trapu by se však mohl přihlásit také Young Jeezy, který (ještě pod pseudonymem Lil J) debutoval nezávislým albem Thuggin’ Underthe Influence (T.U.I.) již v roce 2001. Slávu a spolupráci s hvězdami světové pop music mu však přineslo až jeho album z roku 2005 Let’s Ge tIt: Thug Motivation 101. Ten ocenila jak kritika, tak fanoušci a zaznamenal výrazný komerční úspěch.

Trap ale nevděčí za svou popularitu pouze rapování o prodávání drog. To, díky čemu tenhle žánr dokážete rychle identifikovat, je specifická „podmazová“ hudba. Tu mají na svědomí především producenti jako DJ Toomp, Fatboi, Drumma Boy, Zaytoven, Mannie Fresh nebo DJ Paul. A jaký je vlastně „trapový“ zvuk? Na stránce runthetrap.com ho popisují jako kombinaci tvořenou z 1/3 hip hopem, 1/3 taneční hudbou a 1/3 dubem. Po technické stránce lze říci, že je pro trap charakteristické využívání celé řady elektronických prvků, především nejrůznějších samplů perkusí a syntetizátorů. Ikonickým nástrojem je pro trapové producenty zejména Roland TR-808.

Stoupající vlnu popularity nechtěli propásnout ani někteří EDM producenti. V roce 2012 vyšly hned dvě zásadní skladby, které předznamenaly nový trend fúze prvků trapové a elektronické taneční hudby. První z nich je dnes již slavný Flosstradamův remix Diplova (Major Lazer) tracku Original Don.

Druhou zásadní skladbou z roku 2012 je Harlem Shake. Tahle pecka od filadelfského producenta Baauera se stala hymnou a pochybuji, že je mezi čtenáři OneZoo někdo, kdo by ji neznal. Sám Baauer rozhodně nečekal, že se tato hudebně jednoduchá záležitost stane tak slavnou a může za to v podstatě souhra náhody a síly sociálních sítí. Fanouškovské video, které spočívalo v tom, že se zdánlivě pokojná atmosféra během okamžiku změní v naprosté šílenství, se stalo virálním a vzniklo nespočet jeho napodobenin. Současně to také vykoplo Harlem Shake na pozici Nr. 1 v US Billboard Hot 100, kde se udržel celých 5 týdnů! Smutným faktem však zůstává, že samotný Baauer na tom moc nevydělal a to kvůli nevyjasněným autorským právům k samplům skladby.

Na Dipla a Baauera navázali také další producenti z EDM světa jako TNGHT (Hudson Mohawke a Lunice), RL Grime, DJ Sliink, gLADIATOR, Luminox, UZ, Bro Safari, Yellow Claw nebo DJ Craze. Tenhle „EDM trap“ je charakteristický kombinováním nejrůznějších prvků z techna, dubu, dubstepu a housu s typickými trapovými vokály a efekty Rolandu TR-808. Důkazem uznání tohoto nového subžánru bylo také hojné zastoupení „trapových“ DJů na Ultra Music Festivalu v roce 2013 a samostatná Trap Stage na Tomorrowlandu ve stejném roce. Nesmíme zapomenout také na další milník roku 2013 a tím je vydání singlu Turn Down For What. DJ Snake a Lil Jon vytvořili mimořádně intenzivní směsici EDM, trapu a punkové agresivity, která ovládá taneční parkety po celém světě už pátým rokem.

Trap v nejbližších letech nejspíš nezmizí a bude určitě zajímavé sledovat, jakým směrem se bude ubírat. Co si o tomhle netypickém subžánru elektronické hudby myslíte vy?

 

Zdroje:

thoughtco.com/history-of-trap-music

runthetrap.com/what-is-trap-music/

wikipedia.org/Trap_music

www.redbull.com/a-track-by-track-history-of-trap-music

djbooth.net/ti-created-trap-music

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.