Origins

Origins – Christmas EDM

Vánoce jsou za dveřmi a to znamená jediné….ze všech stran slyšíte pořád dokola ty samé vánoční písničky. Ať už sedíte v autě v koloně na D1, tvrdnete na židli u „sdíleného“ rádia v openspace kanclu nebo jste donuceni jít s rodinnými příslušníky na vánoční trhy, nevyhnete se jim. Také vám už v hlavě hraje dokolečka Last Christmas od Wham!?
Pokud ano, OneZoo má řešení pro ty, kteří na jednu stranu mají rádi vánoční atmosféru a současně preferují elektronickou taneční hudbu. V dnešním předvánočním díle rubriky Origins si proto představíme velmi specifický subžánr, který jsme pracovně nazvali Christmas EDM. Kromě obvyklého povídání o historii vám také dáme několik tipů na (někdy až nečekaně) kvalitní „vánoční“ hudební produkci. Ho, ho, ho! A jde se na to….

Vánoční písně jsou součástí hudebního mainstreamu už nějaký ten pátek. Od těch skutečně kvalitních, atmosférických a hezkých v podání Franka Sinatry, Deana Martina nebo Nat King Colea až po ty méně zdařilé, za to o to více obehrané a iritující (Last Christmas od Wham! nebo Wonderful Christmas Time od Paula McCartneyho). S rozmachem elektronické hudby se vánoční nálada dostala také do klubů a obohatila taneční parkety. Konec konců, kdo nemá rád Vánoce?

V drtivé většině případů půjde v dnešním článku o remixy známých nebo méně známých vánočních písní, ale najde se i několik výjimek. Původní vánoční tvorbu má například na kontě Le Knight Club. To vám nejspíše nic neříká, ale jedná se o dvojici francouzských producentů Guy-Manuel de Homem-Christo a Eric Chedeville. Pořád nic? Nuže, ten první jmenovaný (a ano, je to jeho skutečné jméno) je spoluzakladatelem a členem dua známého jako Daft Punk a to už vám je asi povědomé. Nicméně, tito dva se dali dohromady a ke konci 90. let vypustili singl, na kterém byly hned dva vánočně laděné tracky. Holiday On Ice zní jako pomalejší a svátečnější verze Around The World, které vyšlo také v roce 1997 (jelikož je ale ze stejné autorské dílny, není na tom nic tak zvláštního). Na druhé straně desky se nachází skladba Santa Clause. Dovolím si tvrdit, že se jedná o skutečný french housový klenot, který se dá rozhodně poslechnout i mimo Vánoce. Zkuste to posoudit sami.

Pokud se vám vánoční french house zalíbil, doporučuji také počin od Ananth Ram s názvem Winter Blizzard .

Na Vánoce roku 1997 jistě nezapomenou také členové oficiálního fanklubu britského synth popového dua Pet Shop Boys. Ti totiž místo vánočního pohledu dostali do schránek CD s dosud nepublikovanou skladbou It Doesn’t Often Snow at Christmas (v elektronické i akustické verzi). Tento neobvyklý počin vyvoval mezi fanoušky velkou senzaci a CD se záhy stalo vyhledávanou sběratelskou raritou, jelikož ho nebylo možné koupit v obchodě a uvedená skladba nebyla až do roku 2005 obsažená na žádném jiném oficiálním albu. Poselství skladby je namířeno na komercializaci a kýčovité vyobrazení Vánoc, na což nepřímo upozorňuje již samotný název, v Anglii totiž na Vánoce opravdu moc nesněží. V roce 2009 se nicméně dostala na vánoční EP, které Pet Shop Boys příznačně nazvali Christmas.

Po roce 2000 se začíná elektronická taneční hudba dostávat do mainstreamu a mnoho DJů si nejspíše začíná uvědomovat potenciál předvánočního šílenství. Mnozí se proto nechávají inspirovat svými popovými kolegy a vydávají jeden vánoční remix za druhým. Většinou jde o hodně velké braky, ale několik z nich už jenom kvůli jejich autorům nelze na tomto místě nezmínit. V roce 2005 vydal Američan Ryan Gary Raddon, známější pod pseudonymem Kaskade předělávku pravděpodobně nejlepší verze skladby White Christmas od Binga Crosbyho. Musí se mu nechat, že je udělaná velmi citlivě, pohodově a zachovává atmosféru původní skladby. Pomohlo také to, že byly ponechány dokonalé Crosbyho vokály. Myslím, že tohle je skladba, kterou by si užila i vaše babička a to je na Vánoce asi dobře. Kaskade má očividně Vánoce rád a tak jsme se letos v listopadu dočkali celého vánočního alba.

Kritici říkají, že se jedná o první vánoční album, které budete chtít slyšet opakovaně. Kaskade si dal opravdu záležet a tak na desce najdete kompletní vánoční playlist: Deck The halls, Silent Night, The First Noel, Santa Baby, Winter Wonderland atd. Další důkaz toho, že Vánoce a EDM můžou patřit k sobě 🙂

Úspěchem White Christmas (Kaskade Remix) se možná nechal v roce 2006 inspirovat švédský producent Basshunter, když vydal remix jedné z nejotravnějších písniček vůbec, Jingle Bells. Názory na tento počin se dost liší, podle mého skromného názoru jde o poměrně „tupou“ předělávku, které se nepovedlo zachovat atmosféru původní písničky, ale pokud máte rádi tvrdé basy a Vánoce trávíte spíše na kalbě než doma u krbu, tak se vám to rozhodně může líbit. Tady to máte:

V případě, že máte rádi klasické Jingle Bells, tak by se vám mohla líbit spíš tato verze.

Nyní přichází na řadu další vánoční tuctovka, Last Christmas od Wham! Ať už si o této písni myslíte cokoliv, je to jedna z nejikoničtějších vánočních skladeb a není prakticky možné se jí vyhnout (pokud teda nežijete někde v lese). Je také častým podkladem pro nejrůznější remixy. Možná tomu nebudete věřit, ale pokusili se o ně také Benny Benassi, Cascada, DJ Nico  nebo Crazy Frog (pamatujete si na něj ještě?). K tomu asi není co dodat….enjoy.

Abychom si napravili pachuť, máme tady jeden skutečně výjimečný kousek. Chlápek z Austinu v Texasu, který si říká Bird Peterson má na svědomí snad nejlepší vánoční mix všech dob. Jmenuje se The Bird Peterson Holiday Spectacular, je téměř hodinu dlouhý, naleznete na něm celkem 17 skladeb a můžete si ho zdarma poslechnout na soundcloudu. Naprosto ideální záležitost pro navodění sváteční pohody.

A aby byl výčet kompletní, z těch známějších jmen ještě doplním Dipla a jeho Frosty Bounce, Xmas stuff od Deadmau5, It’s The Santa od Showteka a Zanyho nebo speciální remix Garrixových Animals v podání DJ George G a Andreas G.

Na závěr mám pro vás ještě jednu zajímavost. Určitě víte o tom, že Američané jsou absolutní magoři na vánoční dekorace. Věší kilometry světel, dávají si na trávníky plastové soby a dělají další nesmyslné věci. Jedna rodina to však dotáhla na úplně jiný level, když si doma řekli, že si udělají světelnou výzdobu, která bude navíc zesynchronizována s hudbou, konkrétně s dubstepem. Dělají to tak již několik let a jejich loňský výtvor si můžete vychutnat níže. Nevím, co na to sousedi, ale párty dobrá :D.

Přidávám také několik horkých tipů pro doplnění vašeho vánočního party playlistu, berte to jako vánoční dárek pro vás, naše drahé čtenáře 🙂

Jesse Slayter & Wuki – Rock Them Bells

Aquadrop – Troll the Halls

Mr Virgo – Home Alone

Stephen Walking – Sleigh Ride

Televisor – We Wish You a Merry Christmas

Davoodi – The Nutcraka

Hellberg – Jingle Bells

Zdroj foto: https://finance.yahoo.com/news/a-definitive-ranking-of-pandoras-28-holiday-104167072654.html

Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.