Trance

Origins – Trance

V rubrice Origins jsme si již stihli říci něco málo o původu housu a techna. Dnes se posuneme dál a to nejen v čase, ale také geograficky.
Opustíme totiž sever USA a zavítáme do krajiny, která je vyhledávanou destinací fanoušků EDM a která má (kromě dvou světových válek) na svědomí vznik dalšího stěžejního žánru elektronické hudby, pro který se vžilo označení trance.

Importovaná americká taneční hudba způsobila taneční revoluci téměř v celé Evropě. Počátkem 90. let house a techno získaly na popularitě a záhy ovládly taneční parkety. Zásadní novinkou a současně charakteristickým prvkem tehdejší hudební produkce bylo používání samplerů. Šlo o novou a také relativně dostupnou technologii, která prorazila do mainstreamu. Část housové a techno scény ale hledala nový zvuk, a tak se na scénu znovu dostávají syntetizátory, zejména Roland TB-303, který byl oblíbený hlavně u producentů acid housu.

V roce 1991 vyšla skladba Papua New Guinea od britského dua The Future Sound of London. V podstatě šlo o breakbeat techno, které se ale citelně lišilo od tehdejší produkce, která byla charakteristická častým používáním klávesových rifů. Papua New Guinea byla postavena spíše na hypnotických opakujících se rytmech vytvářejících povznášející atmosféru.

Následující rok byla vydána skladba Hardtrance Acperience 1 od německé techno formace Hardfloor. V tomto případě však ještě nešlo o čistokrevný trance, jak by možná napovídal název skladby, a dokonce nešlo ani o techno. Jednalo se spíše o mimořádně melodický acid house, který se však svým hypnotickým zvukem už výrazně blížil pozdější tranceové produkci.

Ve stejném roce jako Hardtrance Acperience 1 uzřely světlo světa také počiny německého dua Jam & Spoon. Stella a jejich remix Age of Love jsou považovány za první skutečné tranceové skladby.

Původ žánru však není tak jednoznačný. Kromě výše zmíněného acid housu a techna je možné prvky tranceové hudby vystopovat také u německého elektronického minimalisty Klause Schulze nebo soundtracků k videohrám ze série Streets of Rage od japonců Yuza Koshiroa a Motohira Kawashimu. Někteří přisuzují zásluhy za vznik trancu také jednomu z nejlepších a nejslavnějších DJů planety Svenu Väthovi, jehož klub Omen je považován za rodiště německého techna.

Zhruba od roku 1993 se začíná utvářet samostatná trance scéna. Skladba Dreams od Quench se dostala do UK Radio 1 show Petea Tonga, čímž se trance „oficiálně“ představil světu. Trance začal ovlivňovat také hlavní proud elektronické taneční hudby, což je patrné například na legendární skladbě Children od italského producenta Roberta Milesa z roku 1995. Children je perfektní kombinací akustických prvků v podobě klavíru, smyčců a inovativního včlenění tranceového zvuku za použití padů.

Trance se však nevyvíjel pouze v rámci kontinentální Evropy. Zajímavostí je, že prakticky nezávisle se samostatný styl trance vyvinul také v indickém státě Goa. Goa se stal už v 70. letech populární destinací příznivců psychedelické hudby. V průběhu 80. let se zdejší DJové přesunuli od psychedelického rocku k elektronické hudbě, která ještě více zapadala do hypnotické až halucinogenní atmosféry tohoto indického ráje. Goa trance, jak se tomuto stylu začalo později říkat, představila celému světu další legenda EDM Paul Oakenfold a to ve svém dnes už kultovním setu vysílaném na UK Radio 1 v roce 1994. Pokud máte dvě hodiny čas, doporučuji si ho poslechnout. Paul však nebyl tím, kto EDM do tohoto státečku přinesl. Tím skutečným pionýrem byl DJ, kterému se říkalo Laurent a s jistoutou se ví snad jen to, že pocházel z Francie.

V následujících letech trance nabíral na popularitě a postupem času se stal pevnou součástí celosvětové EDM scény. Mezi další „hymny“ 90. let můžeme zařadit také Out Of The Blue od System F. (Ferry Corsten), Cafe Del Mar od ENERGY 52 nebo 1998 od Binary Finary. Na závěr nemůžeme nezmínit velikána současné tranceové scény Paul van Dyka, který je (mimo jiné) autorem slavného tracku For An Angel.

Slovo “trance” se překládá jako “vytržení” a to je přesně to, co je cílem tohoto hypnotického žánru EDM. Zažít tranceovou akci je pro správného fanouška elektronické taneční hudby přímo povinností a současně zážitkem rozšiřujícím obzory o nové způsoby vnímání hudby.

V příštím díle se podíváme do světa „bubnů a basů“!

Zdroj foto: bleep43.com
Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.