Garrix

Martin Garrix vyhrál soudní spor se Spinnin’ Records!

Všem známá spolupráce mezi Spinnin’ Records a Martinem Garrixem je nyní po smrti. Po dlouhé soudní bitvě vyhrál Martin Garrix práva na svou hudbu, kterou předtím vydával pod Spinnin’ Records.
Nizozemský soudce tak rozhodl ve středu 20-9-2017 a smlouvy s labelem byly zrušeny. Garrix celou žalobu začal v létě 2015, kdy společnosti Spinnin’ a Music All Stars jednaly neoprávněně, tudíž po nich producent chtěl odškodné ve výší 3,7 milionu € a 650 000 €. Společnosti se obhajovaly tím, že kvůli něj prodělali více než 6.4 milionu € a to tím, že porušil smluvní podmínky.

Garrix tvrdí, že byl “obelhán” k tomu, aby podepsal smlouvu k právům, v době, kdy měl podepsanou smlouvu ohledně managementu a nahrávání z roku 2012 a 2013 (právě u Allstars). Garrixův právník Oktay Düzgün dále tvrdil, že došlo ke střetu zájmů, protože obě společnosti jsou zastupovány Eelko van Kootenem, který podle Garrixova týmu donutil mladého producenta a jeho otce k podpisu, tím že jim řekl, že kombinovaná smlouva byla jediná možnost, jak ji vůbec uzavřít.

Soudci Lelystadského soudu v Nizozemí rozhodli v Garrixův prospěch s tím, že se jednalo o konflikt zájmu a navrhli Van Kootenovi, že by mohl rozsudek zmírnit pokud by do procesu přivedl arbitra třetí strany. Zatímco Garrixův zájem o podepsání nového kontraktu se Spinnin’ Records byl zastoupen Music All Stars a oběma stranám šlo o co nejlepší podmínky pro Van Kootena.

Garrix tak může oslavovat velké vítězství kvůli zpětnému získání práv na jeho největší hity jako je například Animals a spolu s tím i mastery phonogramů (waveform).
Mluvčí Spinninu prohlásil, že ještě stále pročítají vyjádření soudu v rozsahu 56 stran a detailně jej prozkoumávají aby rozhodli jestli se neodvolají. Celá tato zpráva od soudu se objevila týden poté, co Van Kooten prodal Spinnin’ Records společnosti Warner a opustil vedení labelu. I když už nemá žádné podíly ve společnosti, tak se Van Kooten v tomto případě stále angažuje, a také prohlásil, že je případ stále v jeho zájmu a důkladně jej bude celý studovat.

Celá tato kauza bude mít hluboký rozsah, kvůli toho, že Spinnin’ a Music All Stars spolupracují již dlouhá léta a zastupují ta největší jména v hudebním průmyslu, jako je například Tiësto nebo Don Diablo.

Garrixův tým se k výsledku vyjádřil se slovy:

“I am happy with this outcome,” said Garrix of the case ruling, via press release. “Not only for myself but also for all other DJ’s/producers out there, since this case was not only about me, but about all of us artists”

Jake Haley

DJ/Producer/Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.