Eric Prydz

Rozhovor – Eric Prydz (pro DJ Mag)

Eric Prydz poskytuje rozhovory velmi vzácně, ale DJ Magu se podařilo z Ericem pokecat o jeho nové rezidenční show na Ibize.
Pryda není na Ibize nováčkem, hrál zde již od roku 2004, ale dnes, je jeho rezidence v klubu HÏ Ibiza jedním hlavních lákadel této sezóny.

Eric je muž mnoha tváří. Během posledních dvou dekád, vydal všechno od Industrial techna až k progresivnímu house pod jeho několika aliasy. Mezi ně patří Pryda, Cirez D stejně jako méně známé Tonja Holma a Sheridan. Podařilo se mu najít tu tenkou hranici mezi komerční a undergroundovou tvorbou a vytvořil tak celosvětové úspěšné hity jako  Call on me a Pjanoo, které i dnes můžete v klubech pravidelně slyšet. Stejně enormní úspěch zaznamenalo i jeho první debutové album OPUS z roku 2016.

Eric je také průkopníkem jedné z nejvíce inovativních a technicky vyspělých show, která nese název EPIC.

Show která má za sebou již 5. vydání, z nichž každé je svým projevem technicky o stupeň výše. Ať už jde o hologramy, masivní 3D projekci, laser a light show. Ericova show vždy stojí na hranicí možností technologie, která návštěvníkům přináší tu nejpokročilejší audio-vizuální show kterou je dnes možno spatřit.
Ahoj Ericu, kde teď právě jsi?

Na Ibize! Trávím tady vlastně celé léto. Sice jezdívám hrát i na jiná místa, ale většinu času trávím přes léto zde. Proto jsem se zde rozhodl zabydlet.
Pamatuješ si, když jsi poprvé přijel na Ibizu?

Bylo to v roce 2004. Pamatuji si, že jsem cestoval vlakem až ze Stockholmu. protože jsem nebyl zrovna fanda do létání a upřímně jím pořád nejsem. Trvalo skoro 3 dny se sem tímto způsobem dopravit. Hrával jsem na stanici Radio 1Pete Tongem a Judge Jules. Byla to opravdu skvělá zkušenost. To byly moje první okamžiky na Ibize.

Bylo úžasné, přijet sem a vidět všechny ty DJs které jsem obdivoval. Prostě, když to vidíš na videu a zažiješ na vlastní kůži, je to nesrovnatelný rozdíl.  Vzpomínám, jak pokorně jsem se cítil,  když jsem slyšel ostatní DJs hrát mou produkci. Byl to opravdu skvělý zážitek, který mě přiměl jezdit sem pravidelně rok co rok.
Tento rok pořádáš svou první rezidenční show, Proč jsi se k tomu odvážil až nyní?

No, docela pravidelně jsem tady vystupoval v klubech jako Cream a Amnesia, většinou to byly show na začátcích nebo koncích sezóny. Myslím, že hlavním důvodem do toho jít, byl samotný Hi NightClub.  Kde máme pod kontrolou vše od designu po produkci. A to je pro nás zásadní a úžasná příležitost.
Jsi velmi známý, především tvými EPIC shows. Můžeme některé prvky z EPIC vidět i na tvých rezidencích v Hï?

Je to úplně jiný koncept. Promysleli jsme spoustu možností realizace, ale ať tak či onak, je to klub a ne aréna pro 15000 lidí. Hï je úžasné místo s kterým je radost pracovat, ale myslím, že do jisté míry lze zde nalézt mini-klubové střípky z EPIC. V Hï hraji momentálně mnohem delší sety, většinou kolem 3-4 hodin. A opravdu chci, aby každý prvek dokázal návštěvníky přenést do jiného světa. Světa Erica Prydze
Kromě svého jména, vydáváš skladby v odlišných sub žánrech pod jmény Pryda a Cirez D uslyšíme v Hï i tyto skladby?

Samozřejmě. Bez nich by to ani nešlo. Jsou sice vydány pod jinými jmény, ale je to všechno má tvorba. Díky které mě lidé znají. Během setů většinou hraji jen mé vlastní věci. Jistě, občas hraji i věci od jiných autorů, ale největším podílem je má vlastní hudba. Nějak zvlášť to nerozlišuji. Je to mix mezi vším.
Podle čeho vybíráš Djs pro Line-up?

Vybírám jen ty lidi, ke kterým opravdu vzhlížím a hluboce je respektuji. Mě osobně to přijde velmi praktické, protože to, že máš vlastní rezidenci neznamená, že je to jen o tobě. Ale o všech kteří vystupují po tvém boku.

Podařilo se mi získat spolupráci s umělci jako Pig & Dan, Kolsch, Catz ‘N Dogz. Je to sice má show, ale rád tam chodím abych si jen dal drink a užil hudbu.
Pracuješ aktuálně na nové hudbě, když jsi aktuálně na Ibize?

Rozhodně. Aktuálně pracuji na asi 5 skladbách.
…Páni, tolik?

(Směje se) … Abych řekl pravdu, někdy jich je ještě více. Téměř vždy na skladbách pracuji na cestách. Stačí mi k tomu notebook a sluchátka. Tady na Ibize nemám žádné studio, takže také používám jen notebook. Uvažuji alespoň o pár studiových monitorech, abych mohl mohl udělat nějaký pořádný mixing. Většinou, když takhle skladbu udělám v notebooku, tak pak jdu do studia a tam  jí pořádně doladím.

To je snad jediná chvíle kdy mé studio využívám. Je to sice  trochu zvláštní postup, ale mě to takhle vyhovuje.
Přijde ti Ibiza inspirující?

Jo. To rozhodně je. Mohu klidně jen sedět na pláži a koukat na Středomoří a mám inspiraci minimálně na 5 dalších alb (směje se).  Každé léto které zde strávím mě inspiruje ke spustě nových skladeb. I má rezidence v Hï je inspirující. Je to má noc a hraji delší sety. A opravdu můžu být ve svém živlu. Není to totéž jako odehrát na festivalu hodinový set.
…Kde se od tebe čeká odehrát ty největší hity v co nejkratším čase.

(Směje se) Ano tak nějak. Ale ne na všech. Například na Creamfields to můžu rozjet po svém. Zkusit nové věci a trochu experimentovat a někdy i opráším staré a dlouho nehrané skladby. Je to skvělé, mít tuhle možnost. když se pak další ráno probudím, tak inspirací doslova překypuji a chci vytvořit zase něco nového. Takže mám zase nový materiál pro další vystoupení.
Co se bude dít na tvých labelech Mousville a Pryda, když jsi na Ibize? Chystáš něco?

Je to srandovní. Nikdy jsem je nebral jako tradiční labely nebo nahrávací společnosti. Beru je spíše jako fórum pro mou hudbu. Je to osvobozující, vydávat to co chci, prezentovat i prodávat to jak to chci. Nebýt závislý na společnosti, která mi bude říkat co mám dělat.
Nakonec, Co posloucháš když nejsi za mixem nebo ve studiu?

Je to různé, ale dá se říct že mi žádná hudba není cizí. Například skupiny jako Depeche Mode, Kraftwerk, nebo dokonce Erasure.

Zkrátka, když jsem vyrůstal, skoro všechno bylo tvořeno pomocí syntezátorů a ty mě naprosto fascinovaly. Znělo to jako něco nového a tak mě to k těmhle kapelám nějak přitáhlo.

Taky poslouchám Iron Maiden, Def Leppard ….(pokračuje dlouhý list)

Zdroj: DJmag.com

Jake Haley

DJ/Producer/Blogger

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.