SwingIt!

SwingIt!: Sound Nomaden, král electro swingu?

Před dvěma týdny jsme vám v prvním díle rubriky SwingIt! slíbili, že si představíme nového „krále“ electro swingu a přesně to také uděláme.

Německo je krajinou, kde se electro swing uchytil hned ve svých počátcích a získal si nebývalou popularitu. I to může být jedním z faktorů stojícími za kariérou producenta, který si říká Sound Nomaden.

Tento německý DJ (občanským jménem Tobias Kroschel ) původně začínal u akustické hudby. V několika kapelách hrál na bicí, kytaru a věnoval se také zpěvu. Jeho přerod v producenta elektronické hudby začal díky Parov Stelar. Jak sám řekl v rozhovoru pro Magnetic Magazine: „Když jsem poslouchal Parov Stelar, líbila se mi pozitivní energie hudby a rozdílné vlivy swingu a jazzu, které vám dávají „groove“, zatímco přidáváte sílu elektronických beatů. Líbilo se mi to a tak jsem začal produkovat tento styl.“

Obecně lze říci, že se při produkci electro swingové skladby dá vycházet ze tří přístupů. První spočívá v tom, že vezmete swingovou skladbu (ideálně nějakou klasiku od Sinatry, Armstronga nebo Elly Fitzgerald), kterou „okořeníte“ o ty správné beaty a v podstatě vytvoříte našlapaný remix. Druhý spočívá v tom, že do konceptu elektronického tracku dodáte swingové prvky (zvuk akordeonu, trumpety, klavíru nebo nějaké vokály) a dodáte jí tak jakýsi swingový nádech. Pak je tady přístup třetí, který je z nich všech zřejmě nejkreativnější, nejsložitější a nejvíce se přibližující samotné podstatě electro swingu. Akustické a elektronické prvky se při něm musí pečlivě míchat už od samotného počátku tvorby. Výsledkem je tak nová, originální skladba, kde mají všechny efekty a zvuky své místo a smysl.

Třetímu přístupu odpovídá tvorba Sound Nomadena, která je do značné míry poznamenaná jeho akustickými kořeny a je to také slyšet na jeho tvorbě. Na své webové stránce sám sebe označuje za „pionýra“ mixování swingu, jazzu a world music s housem a elektronickými beaty. Před několika lety svou tvorbu a především své koncertní vystoupení obohatil o prvek živé hudby v podobě saxofonisty MSP. „Je rozdíl hrát společně v mixu. Musím se na set mnohem více připravit. Vždy miluji hrát rozdílné verze svých písní a musím proto odstranit saxofon a dechové nástroje před vystoupením. Dělám speciální živé verze, aby MSP mohl hrát živě a měl prostor pro hraní přes skladby,“ sdělil Sound Nomaden a dodal, že: „Je to mnohem více speciální hrát živě, protože lidé v klubech běžně nejsou zvyklí mít živou hudbu a dodává to hodně energie a interakce s davem.“

Sound Nomaden zdaleka nepatří mezi nejznámější interprety žánru, ale rozhodně patří k těm nejkvalitnějším a hodným poslechu. V roce 2014 vydal album Madame a letos se jeho fanoušci dočkali EP Electro Swing Is The Thing. Jeho suverénně nejúspěšnější skladbou je The Trumpet, která má již několik milionů shlédnutí a „poslechnutí“ na Youtube a Spotify.

Sound Nomaden nám nabízí svěží rytmickou hudbu, která dokáže zvednout ze židle a pobavit. Je inovativní, nenásilná a nebolí vás z ní hlava. Magnetic Magazine dokonce označil Sound Nomadena za „nového krále electro swingu“, což je v silné konkurenci žánru dosti odvážné tvrzení. Posouzení, jestli je toto označení zasloužené, už ponecháme na vás. Koneckonců, kdo jiný než posluchači by o tom měl rozhodnout?

Pokud vás článek a tvorba tohoto německého DJe zaujala, neváhejte si poslechnout další jeho tvorbu na SoundCloudu.

Děkujeme za pozornost a budeme se těšit znovu za 14 dní!

Zdroj fotky: soundnomaden.com
Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.