Chicago house

Origins – Chicago house

EDM dnes neohroženě vládne tanečním parketům po celém světě. Z DJů jsou novodobé „rock stars“. Vyprodávají stadiony, mají miliony fanoušků a stali se s z nich multimilionáři.

Elektronická hudba nebývale získala na popularitě. Jak to ale všechno začalo? Čemu vděčíme za to, že si dnes můžeme užívat tak pestrou paletu žánrů a skladeb? Kdo nejvíce ovlivnil dnešní DJe a producenty?

Odpovědět na tyto otázky si klade za cíl naše nová rubrika nazvaná Origins. Budeme v ní pravidelně rozebírat původ elektronické hudby a zaobírat se jejím vývojem. Hudba je součástí kultury a proto i pro ni platí, že se neobjevila z čista jasna. Ohlédnutí do minulosti nám možná poskytne novou perspektivu a lepší chápání současných hudebních trendů.

Hned v prvním díle se podíváme do 80. let v USA, konkrétně do města Chicago. Proč právě toto město? Důvod je prostý, Chicago má tu čest být kolébkou stěžejního žánru elektronické taneční hudby – housu.

Chicago house

Počátkem 80. let začala v Chicagu vznikat klubová scéna, která nenávratně změnila podobu a zvuk taneční hudby. Tvářemi nového proudu byly DJové Ron Hardy a Frankie Knuckles, některé zdroje uvádějí také Waltera Gibbonse, bílého DJe z New Yorku.

Gibbons byl významným popularizátorem DJingu a je také autorem nahrávky Set It Off z roku 1984. Skladba plná opakujících se beatů byla ideálním materiálem pro DJe. V Chicagu se stala klubovou hymnou a dostala se také do rádií.

Ve stejném roce vyšla také skladba On and On od Jesseho Saunderse. Kombinace syntetizátorů, bicích automatů a minimálních vokálů se stala základem raného housu. On and On je často označována jako „první housová nahrávka“ (i když toto prvenství je některými přiznáno až skladbě Music is the Key od J.M. Silka).

 

Samotné označení „house“ nemá úplně jasný původ. Nejčastěji je jeho vznik spojován s Frankiem Knucklesem, který jako rezident hrával v klubu zvaném The Warehouse. Knuckles se proslavil tím, že se mu povedlo mixovat disco, soul, evropský pop a zvuky syntetizátorů do podmanivé směsice taneční hudby. Tento jedinečný přístup mu s odstupem času vysloužil označení „kmotr housu“ (v roce 1997 navíc získal cenu Grammy  a v roce 2005 byl uveden do Dance Music Hall of Fame). Jelikož podobný zvuk nikde jinde slyšet nebylo, vžilo se pro něj označení „house“ (zkratka z The Warehouse).

Druhá teorie vychází z toho, že tehdejší DJové mixovali doma a často při tom používali staré desky svých rodičů, na kterých bylo nejčastěji disco a gospel. Šlo tedy o jakousi „domáci hudbu“, čili „house music“.

Netrvalo dlouho a house aspiroval na první příčky hudebních žebříčků. V té době šlo o neobvyklý jev, jelikož Chicago představovalo z pohledu tehdejšího hudebního průmyslu pouhou periferii nacházející se ve stínu New Yorku a Los Angeles. Nezájem velkých nahrávacích společností a minimální přístup k nahrávací technice podnítil vznik hned několika významných labelů (D.J. International, Underground, Trax Records a další) podporujících tento nový styl a jeho interprety.

Komerční úspěch se dostavil záhy a skladby jako Music is the Key (1985) nebo Shadows of Your Love (1986) se dostaly do TOP 10 žebříčku US Dance. Evropa nedokázala přílivu nové energické taneční hudby dlouho odolávat a Love Can’t Turn Around (1986) od Farley „Jackmastera“ Funkyho a Jesseho Saunderse se dostala jako první housová skladba do žebříčku UK Singles Chart (10. místo).

Můžeme s určitostí tvrdit, že chicago house vydláždil elektronické taneční hudbě cestu na výsluní populární hudby. Netrvalo dlouho a kreativita DJů vedla ke vzniku „odnoží“ housové hudby jako například deep housu (skladba Can You Feel It? z roku 1986 od Mr. Finger) nebo acid housu (Acid Tracks od Phuture z roku 1987).

Nezbývá než doufat, že ani současní interpreti neusnou na vavřínech a posunou house do nových poloh a zvuků. Jak řekl Stuart Cosgrove, známý anglický novinář: „Chicago house se stal housem všech. Housová hudba je univerzální jazyk.“.

Pokud by Vás zajímalo, jak zní DJ set od samotného „kmotra housové hudby“ Frankieho Knucklese, máte možnost se na něj kdykoliv podívat ze záznamu níže. Naživo to bohužel již možné nebude, jelikož nás v roce 2014 opustil.

Pokud vás tenhle prapůvodní house zaujal, můžete se při vyhledávání skladeb inspirovat magazínem Rolling Stone. Ten vybral ty největší pecky ze škatulky chicago house. Přeji příjemný poslech.

 

Zdroj foto: 06amibiza.com
Synclair

DJ / Project & Event manager / Moderátor

Na stránkách je používána technologie cookies za účelem analýzy návštěvnosti a zajištění fungování stránek.